lungmetraj, scurtmetraj, documentar si animatie
Desi aflat doar la a doua editie, Festivalul International de Film de la Iasi (IIFF 2010) a intrat in circuitul festivalurilor importante de film din Romania. Aproximativ 500 de filme de pe trei continente au fost inscrise in competitie la cele patru sectiuni.
IIFF este singurul festival de film din Romania care are sectiuni competitive la toate categoriile: lungmetraj, scurtmetraj, documentar si animatie. Festivalul promoveaza filmele de debut, avand ca scop sustinerea tinerilor cineasti si promovarea valorilor cinematografiei europene si universale. IIFF promoveaza productii independente mici, dar de mare impact. Fiind singurul festival international de film din zona Moldovei, creeaza evenimente cinematografice inedite in incercarea de a suplini lipsa tot mai acuta a salilor de cinema si de a readuce publicul de toate varstele in cinematografe. Si anul acesta, iesenii se vor putea intalni cu regizori, actori, producatori si distribuitori de film din Romania si din strainatate, se vor putea bucura de avanpremiere si retrospective, pelicule de Oscar sau inscrise in competitia pentru Globurile de Aur sau cea a premiilor BAFTA.
In ciuda situatiei economice, la editia de anul acesta a Festivalului au fost inscrise in total aproximativ 500 de filme ale tinerilor cineasti romani si straini.
Regizorii au cautat si au gasit solutii originale, inovatoare, pentru a contracara lipsa bugetului cu energia si pofta de a spune lucruri. Ca trend, in aceste filme inscrise in competitie am vazut o strinsa legatura cu spatiul. Toate filmele alese au o legatura foarte spirituala si energetica cu orasul in care au fost filmate, se umplu de vibratiile locului. Orasul e un erou. Personajele filmelor n-ar fi putut exista oriunde, sunt perfect circumscrise geografic, sunt foarte "infestate" de spiritul oraselor in care se intampla, spune Anca Gradinariu, director artistic IIFF 2010 si selectioner.
Competitia de lungmetraj de fictiune se adreseaza cineastilor aflati la inceput de cariera si va sublinia suflul proaspat din cinematografia interna si internationala. Astfel, la IIFF filmele inscrise isi fac debutul cinematografic. Competitia de scurtmetraj de fictiune a fost deschisa filmelor de orice gen. Pentru competitia de animatie, filmele inscrise au putut apartine oricarui gen, cu orice abordare artistica si realizare tehnica. La fel ca si toate filmele inscrise in competitie, si cele pentru documentar trebuie sa fi fost realizate in ultimii doi ani.
Au fost in mare parte filme din Spania si Germania, extrem de bune, care au demonstrat ca denumirea de "anul crizei" nu este valabil si pentru cinematografia internationala. Am fost surprins sa descopar filme din Portugalia, Grecia, Canada, Rusia, Columbia care mi-au placut in mod deosebit si pe care spectatorii din Iasi sper sa le vizioneze cu interes, asa cum am facut si eu, a declarat Emanuel Lazarescu, directorul festivalului.
Despre IIFF 2010
Cea de a doua editie a Festivalului International de Film de la Iasi – IIFF 2010 va avea loc in perioada 06 – 10 octombrie 2010. Un festival eclectic, deschis tuturor genurilor (de la horror, la arthouse, de la pelicule de studio, la cele indie, de la documentar, la animatie sau scurtmetraj) reflecta entuziasmul cinefil al realizatorilor.
Competitia oficiala va aduce in prim-plan o selectie reprezentativa a curentelor recente din cinematografia internationala. Competitia oficiala are patru sectiuni – lungmetraj fictiune, scurtmetraj fictiune, documentar si film de animatie. IIFF aduce si anul acesta un proiect AltFel, o competitie de filme experimentale si pentru cine-amatori. Castigatorul va primi distinctia publicului, Premiul CineFan.
PREFATA este o sectiune necompetitiva, care va include filme premiate la alte festivaluri, avanpremiere si filme cu o istorie recenta proprie. Sectiunea RETROSPECTIVE va prezenta filmele semnate de o personalitate a cinematografiei internationale, iar FABRICAT IN va pune focus pe filmele realizate de-a lungul anilor in Romania si intr-o tara invitata. YOUNG TALENTS va aduce o selectie a unor tineri cineasti recunoscuti, care se afla inaintea debutului in lungmetraj si ale caror filme de scurtmetraj au fost premiate la festivaluri din Romania si internationale.
Trei jurii internationale, formate din personalitati ale cinematografiei mondiale, vor decerna urmatoarele premii filmelor aflate in sectiunea "Competitie": Trofeul IIFF, pentru cel mai bun film din competitie, Premiul de regie, Cel mai bun scurtmetraj, Cel mai bun documentar, Cea mai buna animatie, Premiul publicului, pentru cel mai bun film AltFel, ales prin votul publicului, Premiul de excelenta, acordat unei personalitati a cinematografiei romanesti sau internationale.
Despre IIFF 2009
IIFF si-a dovedit importanta pentru cinema aducand o selectie de exceptie, de peste 180 de filme, dintre care majoritatea s-au gasit pe listele celor mai importanti critici.
Filme importante, precum The Hurt Locker, castigator a sase premii Oscar, printre altele, au avut prima si singura proiectie din Romania. Festivalul a avut premiere europene si o competitie de inalt nivel, filmele din competitia IIFF figurand si in competitia pentru Globurile de Aur, premiile BAFTA sau Oscar productii prezente si premiate la cele mai importante festivaluri internationale, de la Sundance, Tribeca, la Cannes, Berlin sau Venetia.
Personalitatile invitate in festival (Cristian Mungiu, Corneliu Porumboiu, Oliver Paulus, Stjepan Hundic, Bogdan Dreyer, Paolo Inamorato, Anamaria Marinca, Hilda Peter, Giuliano Doman, Peter Strickland, Necati Somnez, Zachary Oberzan, Ingrid Veninger, Simon Reynolds, Luminita Gheorghiu) au afirmat oportunitatea acestui eveniment. Mai mult decat un simplu festival de film, IIFF aduce intreaga zona a Moldovei in centrul atentiei, o zona defavorizata din punct de vedere cultural daca ne raportam la valorile si personalitatile originare de aici.