La aniversarea a 13 ani de la înființare, Igloo Media – cel mai mare editor de carte și presă de arhitectură – recapitulează evoluția pieței de proiectare și a arhitecturii în România.
Evoluția pieței de proiectare și a arhitecturii din România este prezentată în expoziția Igloo 13 ani, găzduită de galeria de artă Galateca. Recapitularea celor 13 ani de activitate ilustrează modul în care a evoluat – cu creșteri și descreșteri, cu perioade de vârf și momente de avans în calitatea arhitecturii – arhitectura românească. În prezent, în România, sunt înscriși aproximativ 7.000 de arhitecți, din care numai 4.909 au drept de semnătură, conform datelor Ordinului Național al Arhitecților.
Astfel, expoziția retrospectivă are în centru practicarea și promovarea unei arhitecturi de calitate. Nu întâmplător, aceasta are loc la București, orașul în care se concentrează peste 30% din totalul lucrărilor de construcții la nivel național, conform datelor furnizate de birourile de proiectare (pe locurile următoare se clasează județele Constanța, Cluj, Sibiu, Arad, Mureș și Timiș).
Retrospectiva reușește să surprindă întreg tabloul contemporan de arhitectură, prin cele peste 14 colecții de carte Igloo Media, amintirea a peste 16 evenimente și expoziții Igloo, peste 6 lucrări editate premiate și sute de ediții print ale revistei cu același nume. Activitatea prolifică a biroului de proiectare Igloo Architecture este și ea reflectată.
“Însăși evoluția numărului de pagini ale revistei Igloo, de la 80 de pagini în 2001 la 234 de pagini per ediție în 2011 și, iată, astăzi, în 2014, la 120 de pagini, reflectă modul în care a evoluat producția de arhitectură de calitate în România”, explică arh. Bruno Andreșoiu, fondator Igloo Media și partener Igloo Architecture.
Activitatea birourilor de proiectare este cel mai elocvent indicator al segmentului de construcții din România, segment care, deși s-a confruntat cu scăderi semnificative, continuă să fie unul dintre principalele generatoare de PIB. Astfel, conform datelor Ordinului Arhitecților din România, profitul înregistrat de birourile de proiectare pe piața locală au scăzut de la 29% din CA în 2007, an de vârf al industriei, la 5,1% din CA în 2012. Cu toate acestea, se constată o revigorare a industriei de proiectare comparativ cu anii anteriori.
“Cunoscut fiind faptul că orice investiție în construcții presupune și activitate de proiectare, acest segment merită urmărit și cuantificat, atât din punct de vedere economic, cât și din punct de vedere calitativ”, afirmă arh. Bruno Andreșoiu. “Cărțile, revistele, expozițiile și evenimentele Igloo reflectă întocmai acest segment, cu un puternic accent pe calitatea actului de arhitectură, și, implicit, pe calitatea vieții în România. Încă nu am învățat să locuim, să ne utilizăm corect resursele, să profităm de fondul locativ existent care merită renovat și să îndepărtăm ceea ce nu are valoare, pentru a putea construi arhitectură contemporană.
Rolul nostru este unul de educare și suntem onorați să putem afirma faptul că am avut o contribuție la susținerea și promovarea arhitecturii valoroase în România”, a concluzionat el.
Despre Igloo Media
Editura Igloo Media a fost fondată în 2001 de arhitecții Bruno Andreșoiu și Adrian Ciocăzanu. În perioada 2003-2011 Igloo Media a organizat Anuala de Arhitectură București, în colaborare cu OAR București, cel mai important eveniment dedicat arhitecturii din Capitală. Compania editează revista Igloo, peste 14 colecții perene de carte de arhitectură, precum și Buletinul Ordinului Arhitecților.
De-a lungul timpului au obținut numeroase premii în cadrul manifestărilor de arhitectură, premii obținute atât pentru activitatea de editori, cât și pentru lucrările de arhitectură semnate Igloo Architecture (inclusiv clădiri de birouri, case unifamiliale etc). Compania înregistrează o cifră de afaceri de peste 500.000 EUR și include o echipă de peste 20 de angajați.