La Dispăruţi fără urmă, luni, 10 iunie, de la ora 22.30, la TVR 1, TVR HD şi TVR+
Două noi dispariţii aparent inexplicabile fac subiectele emisiunii Dispăruţi fără urmă de luni seară, difuzată la TVR 1, TVR HD şi online, pe www.tvrplus.ro. Şi în această ediţie, emisiunea – realizată de TVR cu sprijinul Poliţiei Române – încearcă, printr-o corectă informare, să vină în sprijinul copiilor dispăruţi, al familiilor lor şi al autorităţilor care îi caută.
Adrian Bucur prezintă telespectatorilor cazul Andreei Simona Simon, care, la vârsta de 9 ani, a dispărut din Miercurea Ciuc, pe 15 decembrie 2005, pe drumul dintre casă şi magazin. Erau mai puţin de 100 de metri. În ziua aceea, fetiţa luase un „foarte bine” la matematică. Andreea era o elevă silitoare. Îi plăcea să citească şi să deseneze felicitări cu prinţese. Astăzi, ea este doar un nume pe un dosar. Anchetatorii au ajuns la concluzia că, în seara dispariţiei, fetiţa a fost răpită şi apoi ucisă. Principalul suspect este un poliţist.
Al doilea caz prezentat de jurnalistul TVR Adrian Bucur la Dispăruţi fără urmă este cel al Ramonei Ţuţuianu, numită în mass-media „Elodia de la Neamţ”. Tânăra de 24 de ani a dispărut fără urmă în seara zilei de 22 ianuarie 2012. Era duminică, iar ea se întorcea de la serviciu acasă, unde o aştepta un băieţel de 8 ani. Copilul nu şi-a mai văzut niciodată mama. Anchetatorii cred că Ramona a fost ucisă de fostul ei soţ. Acesta era nemulţumit de pretenţiile pe care avea femeia la partaj.
Sunt două poveşti care ar putea deveni, fiecare dintre ele, subiect de film. Vor putea fi urmărite, în exclusivitate, la TVR 1, TVR HD şi online, pe TVR+, luni, 10 iunie, de la ora 22.30.
Despre Dispăruţi fără urmă:
La Dispăruţi fără urmă, telespectatorii TVR află că dispariţiile de copii nu sunt întâmplări izolate, ci evenimente nefericite ce pot apărea în viaţa oricărei familii, că au cauze şi că pot fi prevenite. Pe durata a 30 de minute, în fiecare luni seară, telespectatorii pot urmări poveştile unor copii sau adulţi dispăruţi în împrejurări suspecte, dar şi sfaturi pentru prevenirea unor astfel de tragedii. La Dispăruţi fără urmă, un expert criminalist, singurul poliţist din Europa specializat în tehnica îmbătrânirii digitale, realizează portretele celor dispăruţi, aşa cum ar arăta ei astăzi.
Conform statisticilor, peste 3000 de copii dispar, în fiecare an, în România. Copii rătăciţi, copii răpiţi, adolescenţi care fug de acasă. Copii pe care părinţii lor îi caută, în zadar, de ani de zile. În arhivele Poliţiei Române sunt sute de dosare cu copii care n-au mai fost găsiţi niciodată. Emisiunea vine în sprijinul acestora.
Telespectatorii au la dispoziţie adresa de e-mail a emisiunii disparuti@tvr.ro, dar şi pagina de Facebook – www.facebook.com/disparuti pentru a intra în legătură cu realizatorii şi a da informaţiile pe care le deţin în legătură cu cazurile prezentate.
Dispăruţi fără urmă este o premieră în România. Un program având acelaşi profil – „Chi l’ha visto?” („Cine l-a văzut?”) – se difuzează cu succes la Rai 3, în Italia.