Anual, pe 7 iulie, sărbătorim un preparat extrem de popular, cu o lungă și bogată istorie: ciocolata. Potrivit foodpanda.ro, cea mai mare platformă de food ordering din România, în topul celor mai comandate deserturi pe bază de ciocolată de către clienții companiei se numără: mini pancakes-urile cu cremă de ciocolată, tortul cu ciocolată făcut în casă, urmate de sufleul de ciocolată, salamul de biscuiți cu ciocolată și ciocolata de casă cu goji.
Populară în întreaga lume, ciocolata este la fel de apreciată și de români. Astfel, în topul orașelor în care se comandă cele mai multe deserturi, și în special cele pe bază de ciocolată se numără: București (35,5%), urmat de Brașov (31%) și Sibiu (13,5%). Prețul mediu la nivel național pe care îl plătesc clienții pentru un astfel de desert este de peste 40 lei.
Din datele furnizate de companie, cele mai multe deserturi sunt comandate în a doua jumătate a săptămânii, vârful de comenzi fiind atins joia. De asemenea, cei mai mulți dintre clienți aleg să comande desert pentru cină, în jurul orei 19:00.
„Ciocolata este un preparat versatil pe care îl găsim sub o mulțime de forme și pe care toată lumea îl îndrăgește, lucru pe care îl constatăm și în creșterea semnificativă a numărului de clienți care comandă online deserturi pe bază ciocolata. În plus, observăm tendința apariției tot mai multor restaurante specializate, care livrează exclusiv deserturi și oferă o gamă foarte diversă de tipuri de preparate dulci, pentru orice preferință sau regim alimentar”, declară Radu Bălăceanu, Country Manager foodpanda România.
Potrivit companiei, din totalul restaurantelor din București și din țară listate pe platforma foodpanda, circa 7% livrează exclusiv deserturi, numai în ultima lună numărul acestora dublându-se.
Ciocolata este cunoscută pentru istoria sa lungă și în continuă schimbare care se întinde pe aproape patru mii de ani. Începuturile sale sunt legate de cultura arborelui de cacao cultivat în America Latină și de Cristofor Columb care a adus pentru prima dată boabele de cacao în Europa, unde la vremea respectivă nu s-au bucurat de prea mare succes. Peste câțiva ani, conchistadorul Hernando Cortez descoperă băutura preparată din boabe de cacao pe care conducătorul aztecilor, Montezuma, obișnuia să o bea zilnic. Pentru că spaniolilor li s-a părut prea amar gustul ei, au adăugat trestie de zahăr și vanilie, devenind o băutură foarte apreciată în rândul nobilimii, și al cărei secret a fost păstrat timp de un secol. Ulterior, aceasta s-a răspândit în Franța și Marea Britanie unde a fascinat aristocrația. Secolul al XIX-lea a fost decisiv în istoria ciocolatei, pentru că s-a inventat presa de cacao care a făcut-o accesibilă tuturor. Tot atunci, o companie engleză a produs prima ciocolată solidă. În România, prima fabrică de ciocolată a fost înființată în anul 1930.