Our website use cookies to improve and personalize your experience and to display advertisements(if any). Our website may also include cookies from third parties like Google Adsense, Google Analytics, Youtube. By using the website, you consent to the use of cookies. We have updated our Privacy Policy. Please click on the button to check our Privacy Policy.

Iei antibiotice? Iată ce alimente este bine să consumi și ce să eviți în această perioadă

Gianluca Mech- - antibiotice

Tratamentul cu antibiotice se face exclusiv la recomandarea medicului și este, în general, prescris pentru a combate diverse infecții. E important de știut că, atunci când luăm antibiotice, există anumite alimente pe care e recomandat să le consumăm și altele pe care ar fi de preferat să le evităm pentru a ne proteja flora intestinală și, implicit, sistemul imunitar. Nutriționistul Gianluca Mech ne explică în continuare despre ce este vorba.

Tratamentele cu antibiotice pot afecta flora intestinală dacă nu sunt însoțite de suplimente probiotice și de o alimentație care să combată efectele negative ale acestor medicamente. Antibioticele pot pot provoca și balonare, diaree, greață sau durere abdominală. Uneori, putem controla aceste efecte secundare sau chiar le pot elimina complet, cu doar câteva modificări în alimentație.

De ce provoacă antibioticele efecte secundare?

„Atunci când este sănătos, corpul menține un echilibru perfect între bacteriile bune și cele rele din intestine. Ele pot coexista fără să ne provoace vreun rău. Când luăm un tratament cu antibiotice, acestea afectează nivelul bacteriilor bune din tractul intestinal și provoacă tulburări gastro-intestinale și la alte simptome neplăcute”, explică nutriționistul Gianluca Mech.

Gianluca Mech- - antibiotice

Ce e recomandat să mâncăm atunci când luăm antibiotice

Din fericire, există anumite alimente care contribuie la menținerea nivelului optim de bacterii bune din corp. Cele mai multe dintre acestea conțin fie probiotice, fie prebiotice.

Prebiotice: Prebioticele sunt elementele de bază ale bacteriilor intestinale sănătoase. Când le ingerați, ele stimulează producția de bacterii bune. Le putem găsi în chefir, iaurt și cereale integrale.

Probiotice: La fel ca prebioticele, probioticele hrănesc bacteriile bune. Cele mai bune surse sunt chefirul, iaurtul și laptele.

Iaurt și lapte fermentat
Atât iaurtul, cât și laptele fermentat (chefir) cresc prezența lactobacililor (un element important al digestiei) în intestine. De asemenea, reduc în mod semnificativ fluxul ridicat al bacteriilor rele.

Alimente bogate în vitamina K
Tratamentul cu antibiotice poate duce rareori la deficit de vitamina K, care poate contribui la dezechilibrele bacteriene. Legumele cu frunze verzi, conopida, ficatul și ouăle reprezintă surse foarte bune de vitamina K.

Ulei de cocos
Conține acizi grași, care pot ajuta la reducerea riscului de a dezvolta o infecție în urma tratamentului cu antibiotice. Femeilor, în special, le este recomandat să consume ulei de cocos în perioada tratamentului cu antibiotice”, este de părere nutriționistul Gianluca Mech.

Ce alimente să evităm pe timpul tratamentului

„Există unele alimente pe care ar trebui să le evităm atunci când luăm antibiotice, fie pentru că interferează cu absorbția acestuia în organism, fie pentru că în combinație cu medicația ne pot face să ne simțim rău:

Grapefruit
Ar trebui să evitați atât fructele, cât și sucul acestui fruct citric acru. Conține compuși care pot împiedica organismul să absoarbă în mod corespunzător antibioticele – precum și alte medicamente!

Exces de calciu
Unele studii arată că excesul de calciu interferează cu absorbția antibioticelor. Pentru cele mai bune rezultate, rămâneți la produse lactate fermentate până când terminați tratamentul prescris de medic.

Alcool
Amestecarea alcoolului și a antibioticelor poate duce la o serie de reacții adverse neplăcute. Cele mai comune dintre acestea sunt: senzația de greață, amețeală, durere abdominală sau tulburări ale ritmului cardiac. Trebuie să evitați alcoolul pe toată durata tratamentului și timp de 48 până la 72 de ore după încheierea acestuia.

Zaharuri și drojdie
Pentru unii pacienți (în special femei), utilizarea antibioticelor poate duce la infecții fungice cu candida. Evitați alimentele bogate în zahăr și drojdie pentru a evita hrănirea acestei ciuperci”, explică nutriționistul Gianluca Mech.

Supliment natural pentru detoxifiere și creșterea imunității

„După un tratament cu antibiotice, e important să ne ajutăm corpul să își revină. Să îl hidratăm, să îl detoxifiem și să stimulăm sistemul imunitar. Putem face asta și cu ajutorul suplimentelor lichide pe bază de plante naturale, special concepute cu acest scop. Atenție, însă, să nu alegeți orice supliment găsit în comerț sau online, ci acelea recomandate de nutriționiști, dovedite a fi eficiente, fără coloranți, zahăr, sau compuși chimici problematici.

Depurativo Bios, spre exemplu, este indicat pentru stimularea sistemului limfatic și în cazul persoanelor cu o imunitate scăzută. E recomandat după cure de slăbire, după tratamente medicamentoase, în caz de cistită și candidoză. Ori, pur și simplu, pentru a ne ajuta sistemul imunitar la trecerea de la un anotimp la altul, în perioade de stres sau antrenamente fizice intense”, declară nutriționistul Gianluca Mech (www.gianlucamech.ro).

Gianluca Mech este unul dintre cei mai apreciați nutriționiști. La nivel internațional, sfaturile sale sunt urmate inclusiv de staruri precum Anastasia Soare, Sarah Ferguson – Ducesa de York, Ornela Mutti sau Silvio Berlusconi. Produsele celebre din dieta sa fito-ketogenică, precum și cele din gama Decottopia sunt disponibile în România pe www.gianlucamech.ro.

By Liliana Kipper

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Related Posts

No widgets found. Go to Widget page and add the widget in Offcanvas Sidebar Widget Area.