După Cluj, care a dat startul demo-regionalelor de robotică „BRD FIRST Tech Challenge Romania” orașul Iași se pregătește pentru a găzdui cea de-a doua etapă regională din 2018, la care echipe de liceeni din nord-estul țării vin să își testeze roboții construiți. Sâmbătă, 24 februarie, cea mai mare competiție de robotică pentru licee din România, adusă și implementată la nivel național de Asociația „Nație Prin Educatie”, fondată de Dana Războiu, desfășoară cea de a doua etapă, la care sunt așteptate peste 13 echipe înscrise în concurs și peste 130-150 de persoane (copii, profesori și părinți voluntari). Meciurile demo regionale de la Iași, care vor începe de la ora 12:00, vor avea loc la FabLab și sunt organizate în parteneriat cu IRIS ROBOTICS Iași.
După Iași urmează orașul Timișoara, iar aceste etape pregătesc liceenii pentru două mari competiții: faza finală din București, de pe 23-25 martie, de la Sala Polivalentă și campionatul mondial din America, unde pot participa 4 echipe premiate la București. În acest scop, participarea la etapele din țară este mai mult decât benefică, elevii având astfel ocazia să își testeze roboții în mediul, condițiile și timpii de concurs. Organizatorii vor discuta cu mentorii si liderii echipelor de elevi despre sesiunile de jurizare (cum se derulează interviurile și ce scop au în evaluarea proiectului echipei), regulile de respectat în Engineering Notebook (caietele care documentează întreaga activitate a echipei), verificarea robotului (la ce anume să se aștepte participanții în etapa de Robot Inspection), exersarea abilităților robotului în meciurile demo (cât de fin execută sarcinile și în cât timp se mișcă în teren).
Acesta este al doilea an de BRD FIRST Tech Challenge Romania, care va reuni peste 1.200 de liceeni din toată țara pasionați de robotică. Gândit ca un proiect unic, care mizează pe munca în echipă, pe susținerea noii generații, pe valorificarea într-un stil original a cunoștințelor de matematică, IT, fizică și tehnică, acest proiect educațional încurajează tinerii să construiască un robot de la zero, din piesele primite, cărora li se adaugă și cele proiectate și obținute la imprimate 3D. Proiectul a creat deja o adevărată comunitate pentru tinerii pasionați de tehnologie, iar celor peste 1200 de elevi de liceu li se adaugă 300 de mentori (profesori și parteneri ai programului) și 200 de voluntari.
Prezența la Campionatul Mondial de Robotică din SUA este foarte importantă pentru România și pentru tinerii care au muncit atât de mult în aceste competiții. La eveniment vor fi prezenți reprezentanți ai universităților de top și ai unor companii de renume ca NASA sau Boeing care pot recruta viitori specialiști. În prezent, România este a treia țară ca număr de echipe FIRST Tech Challenge, după SUA și China. Programul educațional BRD FIRST Tech Challenge Romania este adus în România de către Asociația „Nație Prin Educație”, cu licență de la FIRST USA (For Inspiration and Recognition of Science and Technology), cea mai mare structură ONG din domeniul roboticii și educației STEM.