Caii de la Letea au revenit in habitatul lor
Jumatate din cei 41 de caii salbatici salvati in urma cu trei luni de la abatorizare si adapostiti intr-o ferma din judetul Braila au fost readusi duminica seara, in Grindul Letea, in cadrul unui transport organizat de Fundatia VIER PFOTEN.
Desi initial era programat transferul intregului efectiv, Directia Sanitar Veterinara Braila a dat autorizatie de transport doar pentru 24 dintre cai, din cauza unor detalii tehnice legate de actele animalelor. Dintre acestia, doi manji au ramas la Urleasca, alaturi de mamele lor. Ceilalti 19 cai ramasi in judetul Braila urmeaza sa fie adusi in tarcul de la Cardon imediat dupa obtinerea autorizatiilor necesare.
La finele dificilei operatiuni de incarcare si transport, cei 22 de cai au fost eliberati intr-un tarc special amenajat din satul Cardon, inchiriat de VIER PFOTEN de la primaria comunei CA Rosetti.
Mutarea cailor a fost o reala provocare din punct de vedere logistic si financiar, cat si al eforturilor depuse de echipa VIER PFOTEN. Calatoria a inclus si sase ore de transport pe apa, intre localitatea Nufaru (10 kilometri distanta de Tulcea) si Sulina. Transferul a avut insa loc in cele mai bune conditii, fiind efectuat cu doua autotrenuri autorizate pentru transport de animale vii.
”Iata ca e foarte usor sa demonstram ca lucrurile se pot rezolva civilizat, in spiritul protejarii si respectarii drepturilor animalelor. Dupa trei luni de hrana, ingrijiri si tratamente la ferma din judetul Braila, astazi caii salvati sunt aproape de nerecunoscut. Din animalele extrem de slabite, subnutrite si aproape de colapsul fizic pe care le-am salvat din camionul groazei, acum au ajuns la greutatea optima si au aspectul unor cai perfect sanatosi”, a declarat Kuki Barbuceanu, sef de program in cadrul VIER PFOTEN si organizatorul operatiunii de transport.
Ca semn ca metodele civilizate pot merge si mai departe, ministrul Dezvoltarii Regionale si Turismului (MDRT), Elena Udrea, s-a deplasat duminica la Cardon pentru a semna un protocol intre MDRT si Fundatia VIER PFOTEN privind gestionarea animalelor aflate in libertate si promovarea turistica a zonei, profitand de atractia oferita de caii salbatici.
”Exista o poveste a cailor din padurea Letea si trebuie sa profitam de aceasta dorinta a oamenilor de a vizita zona. Atunci va creste turismul in zona, se vor crea pensiuni, restaurante si alte facilitati, care vor crea la randul lor locuri de munca, iar oamenii nu vor mai fi nevoiti sa astepte subventii de la stat pentru vacile pe care le lasa libere la pascut prin padure”, a declarat Elena Udrea.
Dupa plecarea ministrului Elena Udrea, citeva zeci de localnici nemultumiti de revenirea cailor au inceput sa se stranga langa tarc. La sosirea camioanelor acestia creat o atmosfera de intimidare si au cerut sa li se dea animalele, pe care le considera in proprietatea lor. Precizam ca toti cei 22 de cai salbatici transferati se afla in prezent in proprietatea Fundatiei VIER PFOTEN, cea care i-a salvat din transportul ilegal de acum trei luni, cand cinci animale au murit din cauza conditiilor barbare de capturare si transport catre abator. Ei fac parte dintr-un grup de cai la care DSVSA Braila a constatat acum 3 luni inexistenta microcipurilor, posibil din cauza implantarii incorecte inainte de a fi trimisi la abator. Acestia au primit microcip-uri noi si au fost incredintati Fundatiei VIER PFOTEN de catre DSVSA Braila.
In fata reporterilor de televiziune prezenti in numar mare, localnicii au reprosat Guvernului ca e mai degraba interesat de soarta cailor salbatici decat de rezolvarea problemelor lor. Desi ministrul Udrea tocmai vizitase localitatea Cardon, fara a fi interpelata de localnici, acestia au insistat ca Guvernul sa-si trimita un reprezentant la fata locului ca sa afle si versiunea lor.
Pentru ca unii dintre localnici devenisera mai vocali si incercau sa deschida unul dintre camioane, jandarmii au intervenit pentru calmarea spiritelor, iar echipa VIER PFOTEN a putut mai tarziu sa descarce animalele din autotrenuri. Reprezentantii Directiei Sanitar Veterinare si Siguranta Alimentelor (DSVSA) Tulcea au constatat oficial ieri dimineata ca transportul si descarcarea animalelor au fost realizate respectand toate prevederile legale in vigoare.
Cei 22 de cai vor sta trei luni in tarc pentru monitorizarea si repetarea analizelor, urmand apoi sa fie eliberati la pascut pe islaz. Astfel, ecosistemul padurii de la Letea va fi protejat. Ca si anul trecut, Fundatia VIER PFOTEN va aduce in iarna nutret destinat tuturor cailor din padurea Letea, pentru ca acestia sa nu se mai hraneasca cu coaja copacilor din aria protejata.
La finele acestui transport realizat cu succes, Fundatia VIER PFOTEN tine sa multumeasca public tuturor celor care s-au implicat in sprijinirea operatiunii de salvare, ingrijire si ocrotire a cailor, atat financiar, prin donatii, cat si prin miile de mesaje de sustinere postate pe Internet. Fara acest sprijin, autoritatile ar fi ignorat in continuare nefericita soarta a cailor salbatici de la Letea, perpetuand practici ilegale cu efecte grave asupra animalelor, de neconceput intr-un stat care se pretinde a fi european.
30 august 2011, Cardon, judetul Tulcea Readucerea primului grup de 22 de cai salbatici inapoi la Letea a fost marcata de un eveniment important pentru soarta tuturor cailor salbatici din zona, astfel incat acestia sa nu mai fie considerati daunatori, ci, dimpotriva, prezente benefice pentru dezvoltarea durabila a regiunii.
Ministrul Dezvoltarii Regionale si Turismului (MDRT), Elena Udrea, a venit duminica, la Cardon, pentru a semna impreuna cu Fundatia VIER PFOTEN un protocol de colaborare pentru gestionarea efectivelor de animale aflate in libertate in Grindul Letea si promovarea turistica a zonei, profitand de existenta singurei populatii de cai salbatici din Europa.
”Exista o poveste a cailor din padurea Letea si trebuie sa profitam de aceasta dorinta a oamenilor de a vizita zona. Atunci va creste turismul in zona, se vor crea pensiuni, restaurante si alte facilitati, care vor crea la randul lor locuri de munca, iar oamenii nu vor mai fi nevoiti sa astepte subventii de la stat pentru vacile pe care le lasa libere la pascut prin padure”, a declarat ministrul Elena Udrea in conferinta de presa de dupa semnarea documentului.
La baza implementarii Protocolului de la Letea va sta un studiu pe care MDRT l-a comandat Institutului National de Cercetare si Dezvoltare in Turism (INCDT), care este aproape gata. In cateva luni, MDRT intentioneaza sa creeze zone ingradite, unde caii salbatici vor putea fi vazuti de turisti. Proiectul integrat prevede si vizitarea padurii Letea.
”Asteptam studiul de fezabilitate si, dupa ce se va identifica zona unde se va amenaja, vom sti cat costa sa imprejmuim, cat costa punctele de belvedere, aleile si traseele pe care vrem sa le amenajam pentru turismul organizat in padurea Letea. Ne vom implica financiar in acest proiect cu cat va fi nevoie”, a precizat ministrul.
In proiect vor fi inclusi doar caii salbatici care nu au stapan, urmand ca VIER PFOTEN sa se implice in asigurarea hranei si ingrijirii sanitar-veterinare.
”Aici nu vorbim de tratate stiintifice, ci de turism, un domeniu in care conteaza foarte mult mitul, povestea. Si mi-as permite o comparatie poate exagerata – ce-ar fi sa le spunem acum turistilor ca Dracula nu a existat? Trebuie sa folosim prezenta cailor din Letea pentru a atrage turisti in zona. Nu vom ignora regulile specifice Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii cu obiectivul precis de a conserva mediu. Consideram insa ca acest acord pe care noi l-am numit ‘Protocolul de la Letea’ marcheaza un nou inceput si pentru caii care au fost pana acum in suferinta, dar si pentru locuitori”, a mentionat Udrea.
Dovada interesului foarte mare este si faptul ca numarul turistilor din zona Letea a crescut de trei ori in ultimele luni, dupa actiunea intens mediatizata de salvare a cailor dusi spre abator, dupa cum arata Kuki Barbuceanu, coordonator de proiecte al Fundatiei VIER PFOTEN.
”Vom avea intalniri cu autoritatile locale din comuna CA Rosetti, vom explica localnicilor ce vrem sa facem si sa speram ca acestia vor intelege ca proiectul este in beneficiul lor. Acum oamenii sunt total dezinformati de vreme ce au auzit ca am vrea sa ducem caii la abator, ceea ce este o ineptie”, a declarat el.
In cadrul conferintei, Elena Udrea s-a aratat nemultumita de faptul ca nu toti cei 41 de cai au primit autorizatie ca sa fie adusi duminica in Letea.
”Atunci cand incerci sa faci un lucru bun, sunt o multime de persoane care pun piedici. Nu stiu de ce cei care s-au straduit sa impiedice intoarcerea cailor in Delta nu au fost la fel de scrupulosi si atunci cand caii au fost luati in conditiile in care au fost luati”, a subliniat ea.