Horia Mihail si Pianul Calator au sustinut primele doua recitaluri din cadrul turneului la Hunedoara si la Deva. Dupa un drum de 8 ore si 500 de km de la Bucuresti la Hunedoara, Pianul Calator, pianistul, acordorul si o echipa de sase oameni care manipuleaza instrumentul, s-au oprit la Castelul Corvinilor. Desi in Sala Cavalerilor din castel, locul in care a avut loc primul recital, erau maximum 12 grade, cele doua vedete s-au incalzit cantand impreuna. Un debut de bun augur, aprecia pianistul la finalul concertului.
”Cred ca a fost un recital bun. Mai ales ca acest castel este un cadru perfect pentru o prima intalnire intre muzician si instrument. Luna plina, de asemenea a contribuit la crearea unei atmosfere speciale ca cea care a fost la acest prim recital. Este o noua etapa a turneului Pianul Calator, o etapa care, dupa cum am observat astazi, are toate premisele sa se incheie foarte bine.”
Dupa primul recital, pianul a fost urcat in masina si a plecat catre urmatoarea oprire. Cel de-al doilea recital din turneul Pianul Calator a avut loc pe 18 aprilie la Casa de Cultura din Deva. Dupa ce a cantat o ora si 20 de minute din muzica lui Liszt, pianistul a fost chemat de patru ori in scena, a primit buchete cu flori si a fost ovationat de sute de spectatori.
”Eram destul de circumspect cu privire la numarul de spectatori din aceasta seara, iata ca au venit foarte multi. Am fost placut surprins atat de numarul mare de melomani, cat si de caldura cu care am fost primit. Si eu, si Pianul Calator ne-am simtit excelent” a spus Horia Mihail.
Pianul si pianistul isi continua drumul spre Medias, destinatia finala, unde va fi incredintat de Societatea Romana de Radiodifuziune comunitatii locale pentru o perioada de 3 ani. Pana atunci, Pianul Calator va mai poposi si va incanta publicul din alte doua orase – Alba Iulia, pe 19 aprilie, si Dumbraveni, pe 20 aprilie.
Turneul, organizat de Radio Romania Cultural si Asociatia Culturala Accendo, in 12 orase din tara intre 1 si 21 aprilie, marcheaza implinirea a 200 de ani de la nasterea lui Franz Liszt si este realizat dupa exemplul turneului sustinut de compozitorul maghiar intre anii 1846 si 1847 in tarile Romane. Acesta calatorea si sustinea concerte pe un pian Erard ce-l insotea peste tot.
Ultimele recitaluri au loc marti, 19 aprilie, la Alba Iulia, la Dumbraveni pe 20 aprilie si la Medias pe 21 aprilie.
„Pana acum a fost un turneu interesant. Nu stiam la ce sa ma astept, deoarece este primul turneu in Romania in care calatoresc singur, insa am fost primit in fiecare oras cu multa bucurie si mult entuziasm, publicul a fost numeros de fiecare data. Iar din punctul de vedere a ceea ce s-a intamplat pe scena am simtit un crescendo de la un concert la altul” a declarat Horia Mihail – solist concertist al Orchestrelor si Corurilor Radio.
Proiectul „Pianul calator”, initiat de Radio Romania Cultural si Asociatia Culturala Accendo, nu va ramane un eveniment singular. El se bucura de sustinerea Societatii Romane de Radiodifuziune si pentru urmatorii doi ani. “Este in intentia noastra sa reusim sa dotam cat mai multe sali de concert cu instrumente performante. Dorim sa valorificam intr-un mod cat mai semnificativ si mai vizibil aceste piane.” – Oltea Serban-Parau, redactor sef Radio Romania Cultural si director artistic Orchestrele si Corurile Radio.
La lansarea proiectului, Presedintele Director General al Radio Romania, Andras Istvan Demeter a vorbit despre importanta proiectului: „Rolurile principale in aceasta ecuatie apartin unor extraordinari artisti care au, pe langa talent si har, si initiative fezabile, simple, nu imposibil de sustinut. O initiativa prin care se poate demonstra ca, atunci cand exista valoare si talent, atunci nu exista obstacole care sa impiedice acest talent sa circule. Acest proiect vine sa dovedeasca faptul ca, indiferent ce s-ar intampla din punct de vedere politic, social, la inceputul mileniului trei cultura, arta, in cazul nostru arta interpretativa se poate afla intr-o continua miscare”.
Organizatori: Radio Romania Cultural si Accendo
Partener oficial: Porsche Romania
Sponsori: Romgaz, JTI, BCR, Denmark Design, Nissa
Coproducator: TVR Cultural
Parteneri: Radio Romania Regional, Noeland si Orchestrele si Corurile Radio.
Parteneri media: Antena 3, Radio Romania Actualitati, Radio Romania Muzical, Adevarul, Dilema veche, Sapte seri, Romania libera, Observator cultural, Artmark, Jurnalul National, Liternet.ro, ArtAct Magazine, Agentia de carte
Parteneri culturali: Filarmonica de Stat Sibiu, Filarmonica Brasov, Centrul Cultural Reduta Brasov, Filarmonica ”Transilvania” Cluj-Napoca, Academia de Muzica ”Gheorghe Dima” Cluj-Napoca, Liceul de Arta Baia Mare, Filarmonica de Stat Targu Mures, Filarmonica de Stat, Filarmonica ”Moldova” Iasi, Muzeul Castelul Corvinilor, Casa de Cultura Deva, Casa de Cultura a Sindicatelor Alba Iulia, Catedrala Armeneasca Dumbraveni, Institutul National pentru Dezvoltare Integrata a Ariilor Protejate din Romania, Fundatia Armeneasca Dumbraveni, Primaria Medias, Asociatia ”St. L. Roth”.
Eveniment recomandat de Radio Romania.
{mosloadposition user9}