Profesorul Patrick Minford, un reputat economist si profesor universitar britanic ce a colaborat cu BNP Paribas Real Estate UK pentru intocmirea acestui studiu, apreciaza ca, in primul trimestru din 2009 au continuat scaderile inregistrate anterior pe piata. Toate regiunile din Marea Britanie au fost afectate aproximativ in aceeasi masura de scaderea preturilor, insa in Tara Galilor se inregistreaza cea mai grava situatie. De asemenea, in Scotia si in Irlanda de Nord situatia este mai dificila decat media din Marea Britanie.
Insa nu toate aspectele sunt negative si pesimiste. Dupa o perioada pe care profesorul Minford o descrie drept ‘cea mai spectaculoasa relaxare financiara de dupa razboi’, coroborata cu alti indicatori economici incurajatori, exista sperante pentru o perioada viitoare mai favorabila.
Pe piata rezidentiala situatia indica o evolutie pozitiva
Conform ultimelor cifre lunare la nivel national, desi nivelul preturilor continua sa scada, ritmul de scadere este mult mai lent, iar unii din indicatori au inregistrat chiar mici cresteri. Totodata, informatiile despre interesul manifestat de cumparatori au devenit din nou pozitive, in timp ce oferta este in scadere. Asadar, piata pare pregatita pentru o crestere moderata a preturilor reale.
Politicile publice functioneaza
Dupa falimentul Lehman costurile creditarii au crescut foarte mult si numerosi clienti nu au mai putut accesa credite bancare. Insa aceasta situatie se schimba in momentul de fata, avand in vedere impactul relaxarii monetare masive mentionate mai sus. Costurile au scazut simtitor pentru majoritatea gospodariilor si firmelor fata de luna septembrie a anului trecut. Astfel, consumatorul mediu poate profita de oportunitatile unui cost mult mai scazut al dobanzilor. De asemenea, pe masura ce situatia se imbunatateste, riscurile asociate unor astfel de oportunitati scad si ele.
{mosloadposition user10}