Anul Nou Chinezesc reprezinta o sarbatoare pentru mai bine de un miliard din populatia globului. Foarte putini stiu insa ca aceasta data se stabileste dupa un calendar vechi de peste 4000 de ani, mai precis din al 61-lea an al domniei imparatului Huang Ti, care a introdus primul ciclu de 60 de ani lunari in anul 2637 i.Cr. Ne aflam in prezent in al 78-lea ciclu de 60 de ani. Acesta a inceput pe 2 februarie 1984 si se va incheia in anul 2044. In 2007, anul Mistretului, Anul Nou Chinezesc se va sarbatori la 18 februarie.
Faptul ca fiecare dintre cei 12 ani ai ciclului de baza se afla sub semnul unui animal se datoreaza unei legende in care se spune ca Buddha a chemat la el toate animalele, cerandu-le sa-i ureze drum bun inainte de plecarea sa definitiva de pe Pamant. Numai 12 animale au raspuns chemarii si, drept rasplata, Buddha a dat fiecarui an dintr-o serie de 12 numele cate unui animal, in ordinea in care i s-au infatisat. Primul a venit Sobolanul, apoi Boul, Tigrul, Iepurele, Dragonul, Sarpele, Calul, Oaia, Maimuta, Cocosul, Cainele si, in cele din urma, Mistretul.
Calendarul lunar chinezesc sta la baza horoscopului chinezesc, potrivit caruia destinul oricarui om este influentat de unul dintre cele douasprezece semne animale, acestea fiind guvernate, la randul lor, de cate un element — Metal, Apa, Lemn, Foc si Pamant –, precum si de ascendentul individual. Horoscopul chinezesc este un ghid original si complet de prezicere a viitorului si de intelegere a trecutului, o carte care s-a bucurat de un imens succes la public in Statele Unite, adresata deopotriva specialistilor in astrologie si novicilor interesati de subiect.
Bucuresti, 16.2.2007
{mosloadposition user10}