Potrivit Hornbach, unul dintre principalii retaileri locali de materiale de construcţii şi grădinărit, lunile octombrie și noiembrie înregistrează cele mai ridicate vânzări în categoria de produse destinate protecției plantelor. Această perioadă coincide cu sfârşitul sezonului de grădinărit şi venirea perioadei când plantele trebuie protejate împotriva frigului.
Apropierea iernii înseamnă pentru iubitorii de plante o provocare de a găsi cele mai potrivite soluții pentru a-și proteja plantele. În acest sens, magazinele Hornbach organizează până pe 3 decembrie o expoziție dedicată protecţiei plantelor împotriva frigului și îngheţului. Clienții pot alege materiale de protecţie pentru ramuri, dar și seturi de huse termoizolante. La acestea se adaugă folii protectoare pentru sol, ghivece şi plante.
”Cererea de materiale destinate protecției plantelor pe timp de iarnă a înregistrat un ritm de creștere de la an la an. Acest lucru este susținut de preferința românilor pentru plante tot mai diversificate, de la clasicele plante în ghivece, până la plantele mediteraneene. Magazinele Hornbach își întâmpină clienții, ca de fiecare dată, cu soluții potrivite nevoilor lor și cu sfaturi utile oferite de consultanții noștri”, a declarat Mugurel – Horia Rusu, Directorul General al Hornbach România.
Soluții și sfaturi pentru protecția plantelor pe timp de iarnă
Specialiștii Hornbach recomandă protecţia pomilor tineri şi arbuștilor plantați recent prin acoperirea substratului cu plăci din fibre de cocos şi apoi acumularea de frunze uscate în jurul trunchiului. În ceea ce privește protecţia lăstarelor şi coroanelor împotriva vântului rece şi a soarelui de iarnă, aceasta se poate face prin legarea cu grijă a lăstarilor tineri cu rafie și acoperirea coroanei cu sac din iută sau flies.
Spre deosebire de plantele cu rădăcinile în pământ, plantele din ghivece sunt mai predispuse îngheţului. Pentru cei care au plante în ghivece, fie pe balcon, terasă sau în grădini, Hornbach a pregătit o gamă diversificată de învelişuri din pâslă de iută sau plăci din fibre de cocos. Acestea pot fi folosite pentru a înveli ghivecele, împiedicând astfel îngheţarea bruscă a rădăcinilor. Totodată, clienții au la dispoziție o gamă variată de lacuri protectoare pentru ghivece care asigură rezistența acestora și protecţia plantei. O altă soluţie de învelire a ghivecelor este rogojina din fibre de cocos, fibre de salcie sau folia cu bule.
Tendințe în materie de soluții pentru protejarea plantelor
Materialele de protecţie din fibre naturale precum iuta sau fibra de cocos au devenit tot mai utilizate în ultimii ani. Păstrând această tendință în materie de protecţie a plantelor pe timp de iarnă, magazinele Hornbach oferă clienţilor cele mai noi soluţii bio pentru protejarea plantelor în grădini, terase sau balcoane. Un astfel de exemplu sunt protecțiile din iută pentru ghivece disponibile în diferite nuanţe dar și în printuri colorate.
Conform specialiștilor Hornbach, tot mai mulți români achiziționeză plante mediteraneene precum palmieri, smochini, citrice, măslini pentru înfrumusețarea grădinilor și nu numai. Pentru că nu rezistă peste iarnă fără protecţie, aceste plante trebuie protejate în întregime. În acest sens, clienții care trec pragul magazinelor Hornbach, pot opta pentru husele de dimensiuni XXL din lână sau iută care asigură protecție completă pe timpul iernii. Husele sunt disponibile în trei dimensiuni, cu fermoare integrate care permit o manipulare uşoară, fără a deteriora planta.
Pentru a răspunde nevoilor clienţilor, în luna noiembrie, în locaţiile Hornbach au fost amenajate zone speciale unde consultanţii oferă informaţii despre îngrijirea plantelor pe timp de iarnă.