Orchestrele şi Corurile Radio vă invită joi, 21 octombrie 2010, ora 19.00, la cel de-al doilea recital din seria „Chopin… şi nu numai” susţinut de Horia Mihail. Acesta va interpreta 4 Mazurci, op. 33, Nocturna în do diez minor, op. postum şi Nocturna op. 48 nr. 1 de Fr. Chopin, Kinderszenen”, op. 15 de R. Schumann, Pavana din Suita nr. 2 op. 10 de G. Enescu şi Sonata „Après une lecture de Dante” de Fr. Liszt.
Cu acelaşi program, Horia Mihail a fost prezent în luna septembrie a acestui an la Viena, în cadrul Festivalului Internaţional „Round About Chopin” organizat de Institutul Cultural Român la Viena şi EUNIC Viena.
Apreciat pentru paleta largă de nuanţe interpretative, Horia Mihail este unul dintre cei mai renumiţi pianişti români ai momentului. A concertat cu majoritatea orchestrelor simfonice din România, cu importante orchestre europene, iar în Statele Unite a fost solist al orchestrelor Boston Pops, Topeka Symphony, Boston University Symphony şi University of Illinois Symphony.
În 1999, a fost distins cu Artist Diploma a Universităţii din Boston, în cadrul prestigioasei instituţii studiind cu Anthony di Bonaventura. În 2003 ia naştere „Romanian Piano Trio” în care îl regăsim pe Horia Mihail alături de Alexandru Tomescu şi Răzvan Suma. În prezent, este solist al Orchestrelor şi Corurilor Radio.
Seria “Chopin… şi nu numai” aduce în prim plan trei pianişti români aflaţi în plină forţă creatoare. Coincidenţa face că, din punct de vedere biografic, aceştia au fost puşi în situaţia de a pleca din ţara în care s-au născut, la scurt timp după ce au împlinit 20 de ani, aşa cum s-a întâmplat şi cu marele compozitor, în toamna anului 1830, când a avut loc insurecţia de la Varşovia împotriva regimului ţarist.
În cazul celor trei artişti români, plecarea din ţară nu a avut nimic dramatic. Luiza Borac este stabilită la Hanovra, Matei Varga în Statele Unite, iar Horia Mihail a revenit în ţară după 10 ani petrecuţi tot pe pământul american. Reveniţi în faţa publicului român, cei trei pianişti au adus acasă ceea ce şi-ar fi dorit şi Chopin dacă destinul i-ar fi fost prielnic: un stil interpretativ unic, care să poarte amprenta experienţei vieţii duse departe de locul natal şi de limba maternă.
Seria de concerte “Chopin… şi nu numai” este organizată de Radio România, prin Orchestrele şi Corurile Radio şi mai include, pe lângă recitalul de joi al Horia Mihail, şi pe cel susţinut de Matei Varga în 30 noiembrie, la Sala Radio. Seria „Chopin… şi nu numai” se înscrie în evenimentele culturale prilejuite de Anul Chopin în România.
Coproducător: TVR Cultural