Holcim (România), subsidiara locală a grupului Holcim, va începe anul acesta la fabrica de ciment de la Aleşd o investiţie într-un proiect de eficienţă energetică, unic în Europa de Est, care va genera aproximativ 15% din necesarul de energie electrică al fabricii, folosind căldura generată în timpul procesului de fabricare a cimentului.
Noua instalaţie va avea un impact pozitiv asupra mediului şi va contribui la reducerea emisiilor de CO2, deoarece foloseşte o tehnologie modernă de producere a energiei electrice fără a utiliza deloc alţi combustibili tradiţionali. Investiţia se va ridica la 14 milioane de Euro şi urmează să fie finalizată în al doilea trimestru al anului 2012.
“Decizia de a investi în România în tehnologii verzi de ultimă generaţie face ca fabrica din Aleşd să fie prima locaţie din Europa de Est ce va trece la următorul nivel de implementare a soluţiilor de energie alternativă. Chiar dacă economia locală traversează o perioadă grea, Holcim România îşi continuă planurile de investiţii şi demarează astfel de proiecte, care susţin atât inovaţia, cât şi abordarea într-o manieră durabilă a activităţii de pe piaţa locală“, a declarat Markus Wirth, Directorul General al Holcim România.
Fabricile de ciment ale Holcim sunt optimizate pentru a avea un consum redus de energie termică şi noua instalaţie vine în întâmpinarea planurilor companiei de a inova în domeniul eficienţei energetice şi de a combate schimbările climatice în industria construcţiilor.
Procesul de fabricare a cimentului generează foarte multă căldură, iar circa 30% din total se pierde în timpul arderii din cuptorul de clincher (materie primă principală de realizare a cimentului). Instalaţia de la fabrica din Aleşd va utiliza o tehnologie de recuperare a energiei termice prin care căldura rezultată din procesul de fabricare a cimentului este transformată în energie electrică, fără a folosi alţi combustibili.
Holcim România a aplicat în ultimii 12 ani de când activează pe piaţa românească principiile dezvoltării durabile şi cele trei linii directoare ale acesteia – performanţă economică, protejarea mediului şi asumarea responsabilităţii sociale. Graţie implementării consecvente de acţiuni pentru mediu, compania s-a plasat anul acesta pe locul 2 în topul companiilor verzi din ţară, în cadrul Indexul Green Business realizat sub patronajul Ministerului Mediului şi Pădurilor. Holcim România a obţinut locul 1 la evaluările făcute în cadrul categoriilor „Impactul asupra mediului” şi „Starea clădirilor din cadrul companiei”.
Valoarea totală a investiţiilor Holcim pe piaţa locală din 1997 şi până acum se ridică la peste 650 de milioane de euro, sumă care cuprinde şi achiziţiile derulate pentru a extinde prezenţa în România. Bugetul alocat anul acesta pentru modernizarea fabricilor de la Câmpulung şi Aleşd, precum şi a staţiei de măcinare de la Turda se ridică la 20 de milioane de euro.