In perioada 11 – 25 noiembrie, Holcim (Romania) organizeaza o serie de seminarii de promovare a constructiilor durabile si a concursului international Holcim Awards in 6 orase importante ale tarii: Bucuresti, Alba Iulia, Oradea, Cluj-Napoca, Iasi si Timisoara.
Cu premii in valoare de 2 milioane euro, concursul Holcim Awards are menirea de a motiva specialistii din domeniul arhitecturii si constructiilor sa gaseasca solutii la provocarile actuale ale societatii cum ar fi: managementul energiei, protejarea mediului inconjurator, utilizarea resurselor regenerabile, protejarea valorilor culturale etc.
„Suntem bucurosi sa sustinem promovarea constructiilor si arhitecturii durabile in Romania.” a spus Markus Wirth, Director General al Holcim (Romania). „Speram ca prin aceasta campanie de promovare, care face parte din activitatile competitiei Holcim Awards in Romania, sa ii determinam pe oameni sa constientizeze ca felul in care construim astazi va influenta modul in care vom trai in viitor”.
Astfel, Holcim promoveaza realizarea de constructii durabile care se caracterizeaza prin reducerea consumului de energie si apa, precum si a costurilor de intretinere.
Campania de promovare a arhiecturii durabile si a concursului Holcim Awards a inceput prin tabara de pregatire de la Dealu Frumos care a avut loc in perioada 24 – 26 august. In cele trei zile de discutii avand ca tema centrala constructiile durabile, fiecare dintre participanti a avut ocazia sa afle mai multe despre acest concept si cum se implementeaza in alte tari, de la specialisti recunoscuti la nivel international cum ar fi arh. Kaarin Taipale, Director Executiv al Departamentului de Constructii din cadrul Primariei orasului Helsinki.
Ca o noutate, acest ciclu al Holcim Awards include o noua categorie – „Next Generation”. Aceasta categorie se adreseaza proiectelor aflate la nivel conceptual, intr-o faza incipienta de proiectare sau au o probabilitate mica de a fi puse in executie. La aceasta categorie este necesar ca autorul/autorii proiectului sa aiba pana in 35 ani la 29 februarie 2008.
Sesiunea de seminarii incepe la Bucuresti, pe 31 octombrie 2007. La acest prim seminar participa Edward Schwarz, Director General al Holcim Foundation, arh. Luigi Centola, castigatorul Holcim Awards Gold 2005 – Europe, Markus Wirth, Director General al Holcim (Romania), si arh. Alina Radu, membru in Comitetul de Implementare a Holcim Awards in Romania.
Seria de seminarii va continua in noiembrie in alte 5 orase, dupa cum urmeaza: Cluj-Napoca, Oradea, Alba Iulia, Timisoara si Iasi.
Concursul international Holcim Awards este organizat de Holcim Foundation for Sustainable Development, cu sprijinul a cinci dintre cele mai prestigioase universitati cu profil tehnic din lume, respectiv Swiss Federal Institute of Technology (ETH Zurich) din Elvetia; Massachusetts Institute of Technology (MIT) din Cambridge, Statele Unite; Universitatea Tongji (TJU) din Shanghai, China; Universitatea Iberoamericana (UIA) din Mexico City, Mexic si Universitatea Witwatersrand (Wits) din Johannesburg, Africa de Sud.
Premiile pentru cele cinci competitii regionale si pentru competitia globala insumeaza 2 milioane dolari.
Competitia Holcim Awards este deschisa participantilor de orice varsta, care prezinta proiecte aflate intr-un stadiu avansat de proiectare si care au o probabilitate mare de executie. Pentru a putea participa, proiectul nu trebuie sa fi intrat in faza de executie inainte de 1 iunie 2007. De aceea, autorii care au mai putin de 35 ani pot participa in cadrul categoriei „Next generation” si/sau in cadrul competitiei principale, in functie de eligibilitatea proiectelor lor.
A doua editie a acestei competitii, care are scopul de a promova pe plan mondial proiectele de constructii durabile, a fost deschisa la 1 iunie 2007, iar proiectele pot fi inscrise in concurs pana la 29 februarie 2008, pe pagina de internet www.holcimawards.org.
Concursul Holcim Awards din 2005/2006 a atras peste 3.000 de proiecte din 120 de tari, dintre acestea 22 provenind din Romania, de la profesionisti din domeniul constructiilor si arhitecturii, dar si studenti.
{mosloadposition user10}