– vineri, 25 iunie 2010, ora 21.30 –
Orchestra Nationala Radio vine in intampinarea publicului larg cu o initiativa cu totul neobisnuita pentru o orchestra simfonica: un concert in aer liber, in prelungirea stagiunii.
Pe 25 iunie, de la ora 21.30, la Teatrul de Vara Herastrau vor rasuna adevarate hituri ale muzicii clasice: de la Balada de Ciprian Porumbescu, la Rhapsody in Blue de Gershwin sau Rapsodia I de Enescu.
Solisti vor fi doi tineri si carismatici muzicieni, adevarate vedete ale genului: Alexandru Tomescu si Horia Mihail, iar la pupitru, un dirijor care la fiecare aparitie in fata publicului culege indelungi aplauze – Tiberiu Soare.
Spatiul in care va avea loc concertul este unul special, Teatrul de Vara Herastrau fiind prevazut cu o scena imensa, acoperita cu o cupola neagra si avand 2.500 de locuri pentru spectatori.
Biletele s-au pus in vanzare la casele de bilete ale Salii Radio si Teatrului Constantin Tanase, precum si la statia de metrou Unirii 1. Pentru cei care se vor hotari in ultimul moment, biletele se vor putea cumpara si din parc, inaintea concertului. Elevii si studentii au intrarea gratuita.
Programul va contine lucrari de popularitate din muzica clasica romaneasca si universala: Rossini – Uvertura la Cotofana hoata, Bizet – Farandola din suita Arleziana, C. Porumbescu – Balada, Saint Saëns – Introducere si Rondo capriccioso, Mozart – Uvertura la Nunta lui Figaro, Gershwin – Rhapsody in Blue, Strauss – Kaiser Waltz, Enescu – Rapsodia I si este acelasi cu cel ce urmeaza a fi prezentat pe 29 iulie la Shanghai, cu ocazia celui mai important eveniment cultural romanesc al EXPO 2010, concertul Orchestrei Nationale Radio.
La EXPO 2010 concertul va avea loc in sala Auditorium, in fata a peste 3000 de spectatori, printre care cei doi sefi de stat, presedintele Traian Basescu si presedintele Hu Jintao, delegatii oficiale ale tarilor participante la expozitie, personalitati din viata politica, economica, culturala internationala, fiind organizat de Ministerul Afacerilor Externe in colaborare cu Radio Romania, cu sprijinul Institutului Cultural Roman.
Orchestra Nationala Radio s-a infiintat odata cu lansarea postului public de radio, in 1928, din initiativa si sub conducerea compozitorului Mihail Jora. Critica muzicala romaneasca si internationala subliniaza valoarea acestei formatii in cadrul vietii concertistice contemporane, asemenea.
La 33 de ani, Alexandru Tomescu este recunoscut drept unul din exponentii de marca ai scolii violonistice romanesti. Interpretarile sale pasionale, dublate de o tehnica impecabila, poezie si sensibilitate, au impresionat publicul din Europa, America si Asia. Solist concertist al Orchestrei Nationale Radio din 2002, a sustinut concerte si recitaluri in sali celebre precum Carnegie Hall din New York, Concertgebouw din Amsterdam, Théatre des Champs Elysées si Théatre Chatelet din Paris, Metropolitan Art Center din Tokyo, in compania unor dirijori renumiti: Kurt Masur, Christoph Eschenbach, Philippe Entremont, Valery Gergiev. Preocuparea sa pentru muzica de camera il determina ca in 2003, impreuna cu pianistul Horia Mihail si violoncelistul Razvan Suma, sa formeze „Romanian Piano Trio”. In septembrie 2007 Alexandru Tomescu a castigat dreptul de a canta la faimoasa vioara Stradivarius Elder-Voicu 1702 pentru o perioada de cinci ani.
Pianistul Horia Mihail, solist al Orchestrelor si Corurilor Radio, a concertat cu majoritatea orchestrelor simfonice din Romania, cu importante orchestre europene, iar in Statele Unite a fost solist al orchestrelor Boston Pops (sub bagheta lui John Williams si Keith Lockhart), Topeka Symphony, Boston University Symphony si University of Illinois Symphony. A sustinut recitaluri in diverse formule alaturi de artisti cunoscuti ca Lory Wallfisch, Peter Zazofsky, Nathaniel Rosen, Andres Diaz sau recitaluri solo. Dupa ce a fost timp de trei ani lector universitar la Boston University, Horia Mihail a revenit la Brasov (din toamna lui 2002) ca solist al Filarmonicii si membru al cunoscutei formatii Romanian Piano Trio, alaturi de violonistul Alexandru Tomescu si celistul Razvan Suma, cu care a sustinut concerte de mare succes in tara si strainatate. In fiecare vara este invitat ca profesor la festivalul international de la Tanglewood, organizat de Boston Symphony Orchestra in colaborare cu Boston University.
Tiberiu Soare este absolvent a doua dintre Facultatile Universitatii Nationale de Muzica din Bucuresti, cea de dirijat – clasa profesorilor Ludovic Bács si Petru Andriesei, cea de interpretare muzicala – tuba – clasa conf. univ. Ion Popescu. S-a perfectionat apoi in cadrul Studiilor aprofundate – sectia dirijat orchestra, cu Horia Andreescu si a urmat cursuri de maiestrie sustinute de dirijorii Alain Paris si Adrian Sunshine. Tanarul artist isi desfasoara activitatea muzicala ca dirijor din 1999, colaborand cu orchestrele Filarmonicilor din Brasov, Craiova, Satu Mare, Ploiesti, Constanta, Bacau, Botosani, Timisoara, Oradea, Iasi, Orchestra de Camera Radio si Orchestra Nationala Radio, Opera din Brasov. In 2004 Tiberiu Soare a semnat conducerea muzicala a premierei romanesti a operei „Münchausen” de Dan Dediu, la pupitrul ansamblului de muzica contemporana “Profil”, al carui dirijor este de la infiintarea acestuia in 2002. Cu acelasi ansamblu si-a facut si debutul in cadrul Festivalului International „George Enescu” (editia 2005). Intre 2002 si 2006 a activat ca profesor asociat la Universitatea Nationala de Muzica din Bucuresti – sectiile de muzica de camera si opera, iar in prezent este dirijor al Operei Nationale Bucuresti.
{mosloadposition user10}