Prin lansarea proiectului “Acum 100 ani” www.acum100ani.ro, Historia Rediviva marchează inaugurarea conceptului de Visual History, o abordare imersivă, gamificată, un mod dramatizat de prezentare a informaţiilor istorice aduse în prezent prin mijloace vizuale, utilizând tehnologia 3D și realitate virtuală. Astfel ia naștere istoria ca entertainment.
“Am trecut de jumătatea anului în care sărbătorim centenarul Marii Unirii, însă, din păcate, proiectele culturale și celebrările acestui eveniment istoric sunt, deocamdată, lipsite de amploarea şi complexitatea aşteptate, în dezacord evident cu dimensiunile Războiului pentru Întregire purtat de România. Ar fi dezonorant pentru noi să uităm că Marea Unire nu ar fi fost posibilă fără cele 960 de zile în care ţara s-a găsit angajată în lupte, soldate cu aproape 1 milion de victime (morţi, răniţi şi dispăruţi), ceea ce, raportat la populația de aproximativ 8 milioane de locuitori a Vechiului Regat în 1916, reprezintă un preţ teribil.”, a punctat Adrian Pandea (Director, Editura Militară).
Proiectul se adresează în special tinerilor, comunicând în limbajul consacrat pentru generația lor, utilizând tehnologia drept liant informațional și generând o interacțiune autentică, bazată pe empatie cu aceștia.
“Noi credem că istoria poate fi prezentată atractiv, inclusiv pentru tânăra generație. De aceea, ori de cate ori e posibil, Editura Humanitas încearcă să sprijine inițiativele educaționale care au o abordare nouă și care lărgesc accesul la informație prin mijloace inovative. Iar ceea ce ne-a atras în mod special la acest proiect a fost promisiunea de a arăta istoria într-o manieră cinematografică. Visual History nu este despre istorie povestită sau recitată mecanic, ci despre istorie la care devii martor indirect pentru că o poți vedea în simulări, fragmente de jurnal și documente.” a declarat Anda Vișan (Coordonator PR & Marketing, Editura Humanitas).
“Ne-am bucurat să descoperim în inițiatorul proiectului pasiunea pentru istorie care ne anima pe noi și pe cititorii revistei Historia. Și, deși iubim cuvântul scris și articolele documentate, ne dăm seama că noua generație are nevoie de mai mult dinamism, de mai multă culoare, de o altfel de abordare. Cu aceste elemente inedite ne-a cucerit acest proiect și ne-a convins că prin parteneriatul nostru putem reda istoria în cheie modernă.” a declarat Ion M. Ioniță (Redactor-șef, Historia).
Platforma educaționala www.acum100ani.ro, gândită drept o resursă colaborativă și o sursă calificată de a învăța tinerii despre această filă din istoria României, reunește informații despre implicarea României în Primul Război Mondial și viața din tranșee. Pentru a fi ușor de accesat, informațiile sunt împărțite în câteva secțiuni intuitive: Armate, Bătălii, Personalități, Memorialistică, Decorații.
“Fiecare medalie de pe site poate fi vizualizată 3D, transformând astfel experiența de documentare într-o experiență aproape senzorială. Este modul nostru de a accentua faptul că ne propunem să pictăm un tablou al istoriei în tușe autentice. Uneori, istoria glorifică pe nedrept pseudoeroi. Uneori, istoria tace când ar trebui să nu o facă. Alteori, trecutul este rescris, fie prin omisiuni, fie prin reinterpretări eronate. Proiectul nostru își propune să readucă în atenția publicului anii Marelui Război într-o lumină ce respectă adevărul istoric, fără să cadă pradă mistificării. Armata română nu a fost cruțată pe parcursul Războiului pentru Întregirea Neamului nici de înfrângeri, nici de comandanți care au comis erori grave în conceperea sau conducerea bătăliilor, nici de momente de disperare. Iar proiectul nostru își propune să documenteze acest drum prin tranșee la propriu și la figurat, cu bune și cu rele.” a declarat Radu Olteanu, inițiatorul proiectului.
Pentru secțiunea de Memorialistică proiectul s-a bucurat de sprijinul Editurii Humanitas și Editurii Militare, ce au furnizat în calitate de parteneri ai proiectului fragmente valoroase din jurnale de război publicate de-a lungul anilor. Pentru secțiunea Decorații proiectul a avut susținere din partea Asociației Tradiții Ostășești și, în mod special, a președintelui Emil Boboescu, oferind consultanță pe teme istorice și militare. Contribuții valoroase (donații de cărți poștale și medalii) au oferit și Grecu Dan Simion, Lucian Ionuț Vintilă și Liviu Burcea, urmași ai eroilor de război sau pur și simplu oameni obișnuiți pasionați de istorie. Iar Jecinci și Colorostariu au avut amabilitatea de a dona fotografii de epocă, colorizate.
Proiectul Acum 100 ani www.acum100ani.ro este un demers educațional apolitic, pro bono, adresat tinerei generații.
Historia Rediviva este un concept umbrelă ce își propune să reactiveze interesul pentru istorie al tinerei generații prin apelul la cele mai noi tehnologii. Astfel, istoria văzută prin lentila digitală devine captivantă pentru tineri. Prin proiectul pilot Acum 100 ani www.acum100ani.ro lansăm conceptul Visual History în România și deschidem drumul proiectelor viitoare ce pot readuce în actualitate și alte fragmente de istorie.
Partenerii proiectului: Asociația Tradiții Ostășești, Editura Humanitas, Editura Militară, Historia, IQads.ro, SMARK.ro, Canal 33, Minimizer, MxHost, Jecinci, Colorstariu, Galeriu & Partners PR.
Urmăriți-ne și pe Facebook: https://www.facebook.com/acum100ani/.