După amenajarea creativă de la Acuarela din 2012, studioul de strategie și design multidisciplinar Hello Menthol a conceput și implementat proiectul de reconversie a unei case din Bucureștiul vechi într-un spațiu pop-up de relaxare și cultură pe durata verii, Plastilina.
Lansată în cadrul Romanian Design Week, Plastilina – loc de bine este gândită ca un catalizator de trafic și de finanțare pentru proiectele Asociației Imbold, printre care se numără: miniFestivalul de jazz Grădinesco, Festivalul Imbold Nativ, co-organizarea București Optimixed, AntrenArt – platformă de antreprenoriat creative ș.a.
Spatiul este împărțit în 2 zone: casa propriu-zisă, construită în 1893, care este folosită de Imbold pentru a găzdui proiecte culturale din sfera artelor vizuale, performance, teatru, muzică și anexele garajul de trăsură și grajdul care vor găzdui o cafenea cu meniu special bazat pe produse românești.
La fel ca la Acuarela, strategia de amenajare Plastilina – loc de bine este bazată tot pe reciclarea unor obiecte ieșite din uz, dar pline de personalitate: piese vechi de mobilier, borcane de murături, biciclete, o motocicleta Mobra și multe alte lucruri găsite în vechea casă din 1893 sau colecționate în ultimii ani de membrii Asociației Imbold.
Designul Plastilina este unul optimist, colorat și copilăresc, care preia o serie de elemente nostalgice remixate într-o formă contemporană lângă lucrări de sculptură, ilustrașie și pictură.
In casă, intervenția a fost minimă. S-a igienizat spațiul și s-a mobilat în așa fel încât să poată fi utilizat pentru concerte sau piese de teatru, păstrând în același timp pentru vizitare anumite colțuri încărcate cu instorie: icoana electrică a Sf. Gheorghe, cabinetul ginecologic, biblioteca încastrată etc.
Vechiul grajd și garajul de trăsură au fost consolidate și transformate într-o zonă cochetă si colorată de lucru sau relaxare, cu scaune în gratiile de fân, cu un radio din 1890 în adăpătoarea cailor. Zona de preparare a cafenelei este construită în fosta cameră a vizitiului, modificată în anii 80 în bucătăria casei. Pe toate mesele există plastilină colorată pentru modelat, poți comanda compoturi, borș sau bragă.
„Am încercat să păstrăm coerența între amenajare, identitate vizuală, meniu și planul de evenimente. Totul, de la ce vezi, ce guști și ce faci la Plastilina trebuia să fie autentic și să te ducă în aceeași directive”, a declarat Alexu Toader, director de creație Hello Menthol.
Ilustrația meniurilor este semnată de ilustratoarea Anca Dima, iar în casă sunt expuse sculpturile Mishei Diaconu și în grajd ilustrații de la Andrei Argaetic.
În primele zile de la deschidere, Plastilina a fost folosită ca spațiu de joc pentru Teatrul Aualeu, din Timișoara și de concert pentru Ada Milea.
Hello Menthol semnează comunicarea și art direction-ul pentru evenimentele și pentru artiștii pe care Asociația Culturală Imbold îi promovează, spectacolele de teatru individuale și alte seri cu specific desfășurate în grădina de vară de la Plastilina si Acuarela.
Asociația Culturală Imbold este o organizație non-guvernamentală care are ca scop promovareaindustriilor creative din România și are drept spații decomunicare artistică: Imbold, Galeria, Acuarela Bistro de Arte și Plastilina, loc de bine.
Hello Menthol este un birou de design multidisciplinary focusat pe branding. Inaugurat în 2007 de un art directorși un illustrator, Hello Menthol s-a dezvoltat ca un parteneriat creativ dintre un grup de prieteni din mai multe agenții bucureștene. Printre clientii Hello Menthol se numara branduri globale: Heineken, Red Bull, Subaru,Ubisoft, Unicredit, UPC, Algida, Vanish și start-up-uricurajoase: Aviziero, Bunătărie, Atelierul de Producție, TedxBucharest.
Echipa de proiect Hello Menthol: Alexu Toader, Alexandra Bujeniță, Adrian Maschek, Radu Cernea
Din partea Imbold: Aura si Dan Toader, Andrei Argaetic
Mulțumiri speciale: Mara Elena Oana, Miruna Polezache, Anca Dima, Dan Pavelescu, Ciprian Tăbăcaru și Marius Popa