Orașul respiră prin poveștile oamenilor care îl locuiesc. Fiecare stradă din București, fiecare scară de bloc și fiecare terasă din cartier păstrează amintirile unor întâmplări care, într-un anumit moment, au reușit să marcheze pentru totdeauna viețile celor implicați. Un proiect multimedia inspirat din astfel de evenimente, povestite dintr-o perspectivă personală, Harta Colecționarului de amintiri își propune să mapeze poveștile din București, într-o formulă adaptată artistic de echipa unteatru. Până pe 15 septembrie, toți cei care locuiesc în capitală sau au o amintire specială legată de oraș sunt invitați să participe la realizarea hărții alternative a Bucureștiului – una bazată exclusiv pe experiențele lor. Povestitorii își pot înscrie istoriile personale completând formularului online: https://forms.gle/StbJnPWLtxe5SnXm7.
Harta Colecționarului de amintiri este un proiect participativ care invită bucureștenii să-și recucerească orașul. Împânzind harta capitalei cu poveștile lor personale, toți cei implicați vor contribui, în mod activ, la realizarea unui traseu afectiv pe care, ulterior, oricine îl va putea explora în mediul online, pe pagina dedicată proiectului. În paralel, în spațiile din oraș asociate poveștilor înscrise, iubitorii de trasee urbane vor găsi o serie de QR-cod-uri care, odată scanate, vor deschide calea către amintirile recreate de artiștii unteatru. Transformate în fragmente de teatru cinematic, ilustrații, fotografii și teatru radiofonic, poveștile înscrise pe Harta Colecționarului de Amintiri vor putea fi urmărite, ascultate sau citite de pe orice dispozitiv.
Bucureștenii pot completa harta Bucureștiului cu poveștile lor până pe 15 septembrie. Pentru o bună poziționare, povestitorii sunt rugați să completeze formularul de înscriere cu toate coordonatele geografice. Nu există limită de caractere, iar poveștile înscrise pot fi însoțite de imagini și alte elemente media care ar putea ajuta la reconstituirea întâmplărilor evocate. O selecție de povești va sta la baza seriei de materiale audio-vizuale realizate de artiștii unteatru până pe 15 octombrie, când va avea loc lansarea oficială a hărții interactive.
Despre unteatru
Un proiect independent lansat în urmă cu 11 ani, unteatru s-a remarcat în peisajul cultural autohton prin producții de calitate, apreciate nu numai de publicul bucureștean, ci și de juriile marilor festivaluri de profil. O întreagă comunitate de artiști s-a format de-a lungul timpului în jurul acestui spațiu construit din dorința de a oferi un mediu al libertății totale de exprimare prin teatru. În 2019, unteatru a fost distins cu Premiul de excelență UNITER – cea mai importantă recunoaștere oferită unei instituții artistice de către profesioniștii din lumea teatrului. În 2020 s-a lansat platforma VoD unteatru cinematic, o scenă virtuală care oferă spectatorilor ocazia de a urmări spectacole independente online, oricând, de oriunde. La începutul acestui an, unteatru a fost distins cu Ordinul “Meritul Cultural” în grad de Cavaler de către Președintele României.
Proiect co-finanțat de Primăria Capitalei prin ARCUB în cadrul Programului București – Oraş deschis 2021. Pentru informații detaliate despre programul de finanțare al Primăriei Municipiului București prin ARCUB, puteți accesa www.arcub.ro. Conţinutul acestui material nu reprezintă în mod necesar poziţia oficială a Primăriei Municipiului București sau ARCUB.