„Protejeaza-ti caminul, pregateste-ti comunitatea!”
Habitat for Humanity România şi Petrom demarează programul “Protejează-ţi căminul, pregăteşte-ţi comunitatea!” – un program de implicare a comunităţii în propria gestionare a riscurilor la dezastre prin informare, educare şi prevenire în scopul reducerii efectelor acestora. Habitat for Humanity România desfăşoară acest program în 16 comunităţi din judeţele Argeş, Bacău, Buzău, Dolj, Gorj, Prahova şi Vrancea. Pe baza unor evaluări amănunţite realizate în comunităţile respective, vor fi implementate acţiuni specifice de sprijinire a celor mai vulnerabile familii din punct de vedere social şi economic.
„Încă din 2007, Petrom a sprijinit România în situaţiile de urgenţă, alocând 2,88 milioane de euro pentru a ajuta românii în momente grele. După experienţa pe care am trăit-o cu toţii în această iarnă, am decis să intervenim din nou pentru a preveni situaţiile cutremuratoare care au afectat mii de români în urma căderilor masive de zăpadă. De aceea, anul acesta vom dota Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU) cu echipament specific de răspuns la dezastre pentru a întări capacitatea naţională de gestionare a situaţiilor de urgenţă. În acelaşi timp, împreună cu Habitat for Humanity vrem să-i ajutăm pe români să înţeleagă cum să reacţioneze în astfel de momente şi astfel, poate vom reuşi să salvăm mai multe vieţi”, a declarat Mona Nicolici, Manager Relaţii Comunitare Petrom.
Conform statisticilor European EM-Dat*, oricând 2.899.421 de români pot fi afectaţi direct de dezastre, iar tipurile de risc la care sunt expuşi românii sunt: inundanţiile şi cutremurele de magnitudine mare, alunecările de teren şi accidentele tehnologice. Cele mai importante cauze care duc la creşterea gradului de vulnerabilitate şi expunere a comunităţilor la situaţii de risc sunt: nivelul de vulnerabilitate socială şi economică ridicată: 7,5% – peste 2 milioane de români trăiesc cu venituri sub pragul de sărăcie; sisteme de prevenire şi reducere a riscurilor deficitare; creşterea demografică în mediul urban şi scăderea investiţiilor în infrastructura rurală; menţinerea managementului dezastrelor la nivelul autorităţilor şi neimplicarea comunităţilor; necunoaşterea tipurilor de riscuri şi a efectelor acestora; necunoaşterea prevederilor legale referitoare la asigurările obligatorii împotriva dezastrelor; lipsa investiţiilor structurale în reducerea dezastrelor (ex. îndiguiri, perdele verzi de protecţie); necunoaşterea de către proprietarii de locuinţe a soluţiilor tehnice care pot fi încorporate în construcţia sau consolidarea locuinţelor pentru a le face mai rezistente şi lipsa totală a unei culturi a riscului.
„Habitat for Humanity România îşi propune să participe activ la dezvoltarea unei culturi a riscului în România, care să promoveze reducerea efectelor sociale ale dezastrelor şi combaterea factorilor care generează aceste riscuri, prin implicarea activă a populaţiei în comunităţile din care fac parte. Din punct de vedere economic, prevenirea şi pregătirea comunităţilor să facă faţă dezastrelor este mai eficientă, mai ieftină şi mai durabilă în comparaţie cu eforturile şi costurile de reconstrucţie. Fiecare 1 euro investit în prevenire salvează 7 euro investiţi în răspunsul la dezastre. Suntem onoraţi să avem Petrom ca partner principal în acest proiect deosebit de important pentru populaţia din România. Ne bucurăm să dezvoltam împreună programe sustenabile şi scalabile, cu impact concret şi de lungă durată în viaţa românilor”, declară Gabriela Grigori, Director Dezvoltare Resurse şi Comunicare, Habitat for Humanity România.
Programul “Protejează-ţi căminul, pregăteşte-ţi comunitatea!” se derulează în mai multe etape, care constau în: vizite de evaluare a comunităţilor şi încheierea protocoalelor de colaborare cu primăriile; suport pentru dezvoltarea serviciilor de voluntariat de urgenţă; elaborarea planurilor de pregătire a comunităţilor la dezastre (risk mapping, elaborarea hărţilor de vulnerabilitate); implementarea măsurilor de reducerea a riscurilor la dezastre (decolmatare, confecţionare gabioane, consolidări locuinţe, plantări perdele verzi, informarea şi educarea populaţiei etc) şi campania de comunicare şi advocacy prin care Habitat for Humanity România şi partenerii săi îşi doresc să contribuie la schimbarea prevederilor legii privind obţinerea aprobărilor pentru construirea în zonele cu risc crescut de inundaţii.
Habitat for Humanity România, prin „Statutul de Utilitate Publică” obţinut în 2008, în baza principiului subsidiarităţii, va putea prelua parte din responsabilităţile autorităţilor publice în probleme de răspuns la dezastru legate de prevenţie şi reconstrucţie. În 2011 a încheiat un parteneriat cu Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU), care îi conferă sprijinul necesar în sectorul prevenirii, al reducerii riscurilor la dezastre şi al intervenţiilor de urgenţă, precum şi accesul la resurse şi informaţii oficiale (hărţi, date statistice, resurse umane). IGSU este şi partenerul instituţional al acestui program.
În 2010 Habitat for Humanity România a încheiat cu succes un proiect integrat “multi location” de răspuns la dezastre, care a primit recunoaştere internaţională din partea ONU, International Federation of Red Cross si UNHCR şi a fost inclus în catalogul celor mai bune 17 proiecte de răspuns la dezastru din lume în 2010, publicat pe siteul oficial //sheltercasestudies.org/shelterprojects2010.html.
Prin programul de Răspuns la Dezastre, Habitat for Humanity România a asistat din 2005 până în prezent 1.271 de familii din judeţele Argeş, Bacău, Botoşani, Brăila, Dolj, Galaţi, Neamţ şi Vrancea.
Ca parteneri media, s-au alăturat programului „Protejează-ţi căminul, pregăteşte-ţi comunitatea!”: Acționăm Responsabil, CSRmedia, CSR România, LumeBună, Monopoly Media, Open Times, România Pozitivă, RFI România, Spectacular şi www.121.ro.
Despre Petrom
Petrom este cel mai mare grup petrolier din Europa de Sud-Est, cu activităţi în sectoarele Explorare şi Producţie, Rafinare şi Marketing, Gaze Naturale şi Energie. Strategia Petrom de implicare în comunitate iniţiată la începutul anului 2007 răspunde nevoilor societăţii românesti şi a comunităţilor în care compania îşi desfaşoară activitatea prin iniţiative care vizează angajamentul pe termen lung faţă de dezvoltarea economică durabilă a comunităţilor, stimularea spiritului civic şi antreprenorial şi identificarea soluţiilor care să genereze efecte pe termen lung. Credem că nevoile prezentului pot fi satisfăcute cu respect pentru generaţiile viitoare şi pentru aceasta tratăm aspectele legate de mediu şi cele sociale ca parte integrantă a conduitei noastre de business www.petrom.com.
Contribuţia Petrom:
Împreună cu Habitat for Humanity România Petrom a construit şi reabilitat 176 de case pentru 630 de persoane din comunităţile afectate de inundaţii din judeţele Bacău şi Neamţ; alături de Crucea Rosie Română compania a redat accesul la apa potabilă pentru 9.000 de români din sudul ţării şi a instruit peste 600 de elevi să reacţioneze în caz de curemur; prin platforma Acces la viaţă, Petrom a alocat peste 450.000 de euro pentru extinderea reţelei de telemedicină de urgenţă la 56 de unităţi medicale din 19 judeţe, iar peste 9,5 milioane de români beneficiază acum de acces la servicii medicale de urgenţă de calitate; pentru întărirea capacităţii naţionale de gestionare a situaţiilor de urgenţă, Petrom a contribuit cu 1,2 milioane de euro la dotarea IGSU cu echipamente specifice de intervenţie în caz de dezastre – unităţi mobile pentru deplasare în teren, echipamente pentru pompieri şi personalul IGSU, maşini speciale SMURD şi pentru evacuare în caz de cutremur, drezina pentru deszăpezirea căilor ferate.
Despre Habitat for Humanity
Habitat for Humanity este o organizaţie non-profit, a cărei misiune este să elimine lipsa de adăpost şi locuirea sărăcaciosă a persoanelor din întreaga lume. La nivel global, Habitat for Humanity a construit şi reabilitat peste 500.000 de locuinţe pentru 2.5 milioane de persoane din 80 de ţări de pe întreg Globul. Habitat for Humanity România a ajutat, până în acest moment, peste 2.380 de familii, prin intermediul celor 7 filiale active ale sale din judeţele: Bihor, Cluj, Bacău, Dolj, Argeş, Prahova şi Suceava.
* Sursa: //www.preventionweb.net/english/countries/statistics/risk.php?cid=141.