in programele de construire de locuinte
Habitat for Humanity a primit Premiul pentru Incluziunea Persoanelor cu Dizabilităţi pentru anul 2013 (2013 Disability Inclusion Award) în timpul un prezentări speciale ce a avut loc la Forumul Anual al InterAction ce a avut loc în Washington, D.C. InterAction este o alianţă a peste 180 de organizaţii non-guvernamentale internaţionale cu sediul în S.U.A. care activează în ţările în curs de dezvoltare şi care luptă împotriva sărăciei şi pentru îmbunătăţirea calităţii vieţii.
Premiul pentru Incluziunea Persoanelor cu Dizabilităţi (Disability Inclusion Award) aduce recunoaştere organizaţiilor membre a InterAction ce au lucrat în vederea unei incluziuni mai mari în cadrul activităţilor şi operaţiunilor lor generale. Premiul recunoaşte în mod specific programul Habitat pentru promovarea locuirii în cadrul comunităţii a persoanelor cu dizabilităţi intelectuale din România, pentru sprijinul psihosocial acordat persoanelor cu dizabilităţi mentale din Kîrgîzstan şi pentru formarea deprinderilor de muncă şi acordarea de împrumuturi cu dobânzi foarte mici pentru afaceri în Indonezia.
„Sărăcia şi dizabilitatea pot fi o combinaţie devastatoare ce poate deveni o spirală care duce doar în jos”, a spus Jonathan Reckford, CEO al Habitat for Humanity International. „Noi credem că includerea persoanelor cu dizabilităţi în eforturile noastre de construire de locuinţe duce la îmbunătăţirea condiţiilor lor de locuit şi le pune în valoare şi rolul acestora în cadrul comunităţii. Accesul la condiţii adecvate de locuit poate, de asemenea, constitui un ajutor foarte mare şi aduce linişte familiilor şi persoanelor care au grijă de ei”.
În România, premiul aduce recunoaştere programului Habitat care a dat naştere unei locuinţe în care şase persoane cu dizabilităţi intelectuale severe sunt capabile să trăiască împreună cu cei egali lor fără a fi izolate în instituţii şi care le oferă oportunitatea de a duce o viaţă într-un mod cât mai independent posibil. Această formă de protecţie socială constituie o parte importantă a programului adaptat de reducere a riscurilor apariţiei dezastrelor prin faptul că asigură accesul la servicii după apariţia dezastrelor a persoanelor cu dizabilităţi intelectuale.
În Kîrgîzstan, Habitat a parteneriat cu familiile care se confruntă cu probleme de sănătate mentală sau dizabilităţi intelectuale atât prin furnizarea de sprijin psihosocial, cât şi prin reparaţii la sistemele de încălzire, izolaţii, acoperişuri, tencuieli şi instalaţii sanitare.
În Indonezia, programul de management al dezastrelor bazat pe comunitate se axează în special pe identificarea grupurilor vulnerabile şi integrarea nevoilor lor specifice în sistematizarea comunităţii. Programul de reconstrucţie ce a urmat după tsunamiul din Oceanul Indian din 2004 a inclus dezvoltarea de grpuri de autoajutorare care au furnizat servicii de formare de deprinderi şi acordarea de împrumuturi băneşti cu dobânzi foarte mici pentru demararea de afaceri de câtre persoanele cu nevoi speciale.
{mosloadposition user9}