in volumul „23 de lucruri care nu ti se spun despre capitalism”
„O demistificare strălucită a unor mituri ale capitalismului.” (John Gray, The Observator)
Pe fondul crizei actuale, Ha-Joon Chang, profesor la Universitatea Cambridge, discipol al lui Joseph Stiglitz, demontează cîteva dintre miturile capitalismului în 23 de lucruri care nu ţi se spun despre capitalism, volum apărut în colecţia „Economie şi societate” a editurii Polirom, demonstrînd că:
• Egalitatea de şanse poate să nu fie echitabilă
• Globalizarea nu face lumea mai bogată
• Ţările sărace dovedesc mai mult spirit antreprenorial decît cele bogate
• Managerii plătiţi mai bine nu obţin rezultate mai bune
• Statele Unite nu au cel mai înalt nivel de trai din lume
• Africa nu este sortită să rămână subdezvoltată
• Maşina de spălat a schimbat lumea mai mult decît Internetul
• Tehnologia nu este calea progresului pentru toată lumea
Pornind de la date concrete, acest volum despre bani, egalitate, libertate şi lăcomie demonstrează că piaţa liberă nu doar lucrează în defavoarea oamenilor, ci este şi o cale ineficientă de a gestiona economia. Rînd pe rînd, principiile unei doctrine economice primite de-a gata sînt prezentate în contextul istoric al formării lor, înainte de a deveni de la sine înţelese…
„Ca să-l parafrazez pe Winston Churchill, capitalismul este cel mai rău sistem economic, cu excepţia tuturor celorlalte. Nu sînt anticapitalist sau anarhist, sînt partizanul succesului capitalismului. Dar versiunea răspîndită în ultimele două-trei decenii este o versiune extremă a capitalismului pieţei libere care, în pofida afirmaţiilor economiştilor, nu e nici singura şi nici cea mai bună cale. Există mai multe versiuni de capitalism, iar în volum arăt că ţările care au adoptat un alt fel de capitalism au reuşit mult mai bine.” (Ha-Joon Chang)
„Susţinător al unei guvernări puternice, active şi al unui capitalism diferit de piaţa liberă, Chang face o expunere edificatoare a gîndirii economice moderne şi a circumstanţelor în care aceasta a eşuat, îndemnîndu-ne să reconstruim complet economia mondială.” (Publishers Weekly)
„Cei mai buni economişti sînt cei care se uită la lumea noastră făurită de oameni şi se întreabă: «de ce?». Chang este unul dintre ei.” (The Independent)
Ha‑Joon Chang susţine cursuri de economia dezvoltării la Universitatea Cambridge. Printre cele mai cunoscute volume ale sale se numără Kicking Away the Ladder: Development Strategy in Historical Perspective (2002) şi Bad Samaritans: Rich Nations, Poor Policies and the Threat to the Developing World (2007).
În aceeaşi colecţie a mai apărut Lumea în criză. Erorile sistemului de Cristina Peicuţi.