Guvenul Privat se intruneste maine, 18 noiembrie, ora 09:30, pentru a dezbate tema „Turismului” din Romania, dezbatere care poate fi urmarita LIVE pe www.guvernulprivat.ro.
Industria de turism din Romania duce lipsa de o scoala care sa pregateasca personalul calificat, unul dintre elementele care ar duce la ridicarea standardelor calitative. Infrastructura hoteliera a ramas in cea mai mare parte la nivelul anilor ’80, structurile de cazare nefiind dotate la standarde care le-ar permite primirea turistilor romani, si cu atat mai putin a celor din strainatate. Mai mult de jumatate din cele 1.100 de hoteluri din Romania sunt in afara standardelor turistice si circa 45% sunt deschise doar in timpul sezonului de vara.
Potrivit datelor furnizate de patronatele din industrie, numarul turistilor straini care au venit in Romania in sezonul de vara din acest an a inregistrat o scadere de 20% comparativ cu perioada similara a anului trecut, in timp ce numarul romanilor care au ales pachetele turistice din strainatate a crescut cu circa 30%. Totodata, Romania duce lipsa de o strategie care sa fie implementata si mentinuta indiferent de culoarea politica a guvernului, o strategie care ar permite crearea unui brand de tara si "vanzarea" serviciilor turistice in afara granitelor tarii. Oficialii romani sunt constienti de potentialul pe care turimul din Romania il are, totusi, nu se iau masuri concrete pentru a sustine acest segment. Turismul reprezinta doar 2% din PIB-ul Romaniei, in timp ce in Bulgaria sau Grecia aduce 15% din PIB.
"Daca ne gandim la furnizarea unor idei guvernantilor, trebuie sa ne gandim pe termen lung. In urma cu ceva timp am participat la o conferinta la Londra, iar acolo ne-au vorbit niste futurologi care ne spuneau ca o companie trebuie trebuie sa isi faca planul pe o perioada de 25 de ani, iar guvernele ar trebui sa isi faca o strategie pe 50 de ani", spune Jonathan Soper, General Manager InterContinental.
Acestea sunt cateva dintre problemele identificate de reprezentantii mediului privat, care vor constitui punctul de plecare discutiei in sedinta de maine, de "Guvern Privat". Acestia vor lucra asupra solutiilor concrete care ar putea contribui la imbunatatirea situatiei turismului romanesc. Printre participanti vor fi: Bruno Vinette, general manager Sofitel; Tinu Sebesanu, CEO Trend Hospitality; Paul Marasoiu, CEO Peacock Hotels; Jonathan Soper, general manager InterContinental; Nicolae Demetriade, presedinte World Travel; Antonio Nitu, general manager Aerotravel Lufthansa City Center; Kurt Strohmayer , general manager JW Marriott si Friedrich Niemann, general manager Athenee Palace Hilton.
"Guvernul Privat” este o initiativa prin care cotidianul de afaceri Business Standard isi propune sa creeze un program de guvernare alternativ cu solutii pragmatice pentru 10 probleme nevralgice ale economiei si societatii romanesti.
Proiectul este structurat pe urmatoarele teme de discutie: infrastructura, educatie-piata muncii, sanatate, turism, fiscalitate, administratie publica, mediu-energie, agricultura, decalajul rural-urban si cercetare-dezvoltare. Acestea vor face obiectul dezbaterilor in grupuri de lucru specializate, alcatuite din oameni de afaceri, top manageri, consultanti si experti din societatea civila. Concluziile dezbaterilor gazduite de Business Standard si Money Channel vor fi cumulate intr-un document care va fi pus pe masa viitorului executiv.
Pentru mai multe detalii despre proiect, calendarul dezbaterilor si participantii la discutiile pe tema “Turism” intra pe www.guvernulprivat.ro. De asemenea, cei interesati pot participa la dezbaterile online. Cele mai bune comentarii de pe site vor fi publicate, lunea si miercurea, in cotidianul Business Standard. Tot pe guvernulprivat.ro puteti urmari dezbaterile de la The Money Channel pe temele: mediu-energie, sanatate, educatie-piata muncii, infrastructura si finante-fiscalitate.
Miercuri, 19 noiembrie, vor fi dezbatute la The Money Channel solutiile Guvernului Privat pe tema “Agricultura”. Emisiunea “Guvernul Privat” se difuzeaza de postul de televiziune in fiecare in fiecare zi de miercuri, la ora 17:15.
{mosloadposition user10}