Toată lumea a auzit de siropul de arțar, pe care îl asociază mai ales cu un mic dejun delicios, care cuprinde și un munte de clătite americane. Răsfățul nostru de week-end, nu? Cu toate acestea, cam aici se opresc informațiile despre acest produs pentru majoritatea dintre noi. De aceea, am decis să vă oferim câteva informații, care îți vor fi de mare folos și te vor face să introduci deliciosul sirop în stilul alimentar al familiei tale.
Darul Canadei pentru lumea întreagă
Dacă vrei o experiență cu adevărat autentică, îți recomandăm siropul de arțar Organic Canada. Este de-a dreptul delicios și în plus, în funcție de tipul de arțar din care este extras, timpul de fierbere, dar și perioada a în care a fost extrasă seva, are o culoare diferită, dar și un gust aparte.
Gradele siropului de arțar
Există patru grade – A, B, C și D după care este clasificat siropul de arțar, iar cel de gradul D este cel mai închis la culoare, dar și singurul complet original.
Variantă mult mai sănătoasă la zahărul alb
Gustul său dulce este pe placul tuturor, dar vestea bună abia acum urmează. Este mult mai sănătos decât zahărul alb, iar conținutul ridicat de vitamine, minerale și alte substanțe nutritive îl aduce aproape de cele ale mierii. Atenție însă, consumul lui trebuie făcut cu moderație, mai ales de persoanele care vor să mai scape de kilogramele în plus sau cele care au diabet.
Efecte benefice ale siropului de arțar
Potrivit oamenilor de știință, există mai multe efecte benefice ale siropului de arțar. Printre acestea se află și faptul că ar avea unele efecte antitumorale, în special din cauză că seva de arțar conține quebecol – o substanță cu efect antioxidant, care alături de alte minerale ar fortifia sistemul imunitar.
Previne afecțiunile cardiovasculare
Siropul de arțar reprezintă o sursă naturală excelentă de mangan, zinc, calciu, fier și cupru, cu ajutorul cărora organismul luptă mai bine împotriva valorilor mari ale colesterolului ”rău”, ceea ce înseamnă că previn și multe afecțiuni cardiovasculare.
Precauții și contraindicații
În ultima vreme, tot mai mulți dintre români au început să caute alternative la zahărul clasic, cu care eram atât de obișnuiți. Și, printre acestea se află și siropul de arțar. Faptul că este natural, fără adaos de conservanți sau alte ingrediente, i-a determinat pe mulți dintre ei să îl consume. Evident, și gustul aparte al acesteia a contribuit destul de mult la luarea aceste decizii. Cu toate acestea, există și unele precauții și contraindicații referitor la consumul de sirop de arțar.
Astfel, acest delicios sirop este recunoscut ca având un indice glicemic mult mai mic decât zahărul alb, brun, sau chiar mierea sau melasa. Cu toate acestea, dacă vrei să mai scapi de câteva din kilogramele în plus, se recomandă mai multă moderație în consumarea lui. Aceeași recomandare este valabilă și pentru persoanele care suferă de diabet, iar dacă te afli în această situație, nu ezita să ceri sfatul medicului cu care te tratezi, pentru a vedea și care sunt indicațiile lui în acest caz.
Citește cu atenție eticheta
La o simplă vizită prin magazine, observi că avem de a face cu mai multe tipuri de sirop de arțar. Din păcate, există și varianta unor siropuri îmbogățite cu mai mult sau mai puțin zahăr, așa că mare prudență. Cel de la Organic Canada este perfect, pur, pentru că are minimum 60% sucroză, respectiv zahărul natural din sevă. La produsele de o calitate îndoielnică, procentul este cu mult mai redus, ceea ce înseamnă că a fost adăugată și o cantitate destul de mare de zahăr, așa că mai bine renunță la ele.