Grupul Rompetrol, prin programul naţional de responsabilitate socială – “Împreună pentru fiecare”, a susţinut reabilitarea dispensarului medical din comuna Liţa, jud. Teleorman. Valoarea sprijinului acordat este de 10.000 Euro.
“Programele de CSR ale Grupului Rompetrol au ca scop dezvoltarea şi susţinerea a două domenii esenţiale pentru evoluţia societăţii: sănătate şi protecţia mediului. În 2011, am alocat 275.000 USD pentru implementarea celor 19 proiectelor declarate eligibile în cadrul programului Împreună pentru fiecare. Ne dorim ca sprijinul şi intervenţiile noastre să producă schimbări în bine în comunităţile locale şi să genereze noi direcţii de implicare socială”, declară Oana Năstase, Director Comunicare şi Afaceri Corporative a Grupului Rompetrol.
Cabinetul medical din comuna Liţa, cu o suprafaţă de 80 de metri pătraţi, a fost construit în urmă cu 55 de ani şi nu a mai beneficiat de lucrări complete de reabilitare. Astfel, proiectul implementat în perioada 15 August – 30 Octombrie 2011 a vizat modernizarea clădirii (izolarea termică, montarea de uşi şi geamuri termopan, ranforsarea pereţilor şi a tavanului, amenajarea camerelor cu gresie şi faianţă, vopsirea pereţilor). De asemenea, a fost amenajat un grup sanitar în interiorul cabinetului medical, iar o instalaţie de climatizare nouă şi o centrală pe lemne au fost achiziţionate pentru asigurarea confortului termic.
Lucrările de reabilitare au fost realizate cu ajutorul a 30 de voluntari care, alături de medic şi asistente, s-au implicat şi în promovarea proiectului, prin susţinerea unor seminarii în şcoală pe teme de sănătate. Parteneriatul cu şcoala din comună a implicat peste 50 de elevi în activităţile auxiliare ale proiectului, organizate săptămânal.
"Aparţin acestei localităţi, m-am născut şi am copilărit aici. După facultate şi stagiatură m-am întors într-o lume a satului în care medicii vin şi pleacă. Am rămas medic de familie şi am încercat să cunosc mai bine problemele comunităţii şi să-i ajut pentru o sănătate mai bună. Clădirea trebuia renovată, iar programul Împreună pentru fiecare a reprezentat o oportunitate fantastică pentru locuitorii satului. Acest proiect nu doar a ridicat nivelul actului medical, dar a scos cetăţenii din inerţia specifică localităţilor rurale şi i-a antrenat în activităţi interesante”, a declarat Dr. Ioana Manţă.
Cabinetul medical din comuna Liţa acordă asistenţă medicală primară şi şcolară pentru aproximativ 3100 de locuitori, majoritatea populaţiei având vârsta de peste 60 de ani.