- Grupul MOL a achiziționat ReMat Zrt., liderul de pe piața maghiară de reciclare a materialelor plastice, care utilizează deșeuri comunale și industriale pentru crearea de granule reciclate;
- MOL construiește un portofoliu solid în domeniul reciclării plasticului și al integrării deșeurilor, în concordanță cu obiectivul său strategic de a deveni un lider în economia circulară cu emisii scăzute de carbon în Europa Centrală și de Est;
- Capacitatea totală de material plastic reciclat a MOL a ajuns la 40.000 de tone/an, odată cu achiziția recentă a companiei Aurora Kunststoffe Gmbh din Germania.
Grupul MOL a achiziționat ReMat Zrt., o companie de reciclare cu fabrici de producție în Tiszaújváros și Rakamaz, Ungaria, și un hub logistic în Bratislava, Slovacia. ReMat este liderul de piață din Ungaria în reciclarea materialelor plastice, cu o capacitate anuală de procesare de 25.000 de tone și aproape 200 de angajați. Tranzacția se înscrie în obiectivul MOL de a deveni un jucător cheie în economia circulară cu emisii reduse de carbon în Europa Centrală și de Est.
ReMat este liderul de piață din Ungaria în reciclarea materialelor plastice și utilizează deșeuri de plastic din surse comunale și industriale. Compania produce o gamă largă de granule reciclate din polietilenă și polipropilenă și produse personalizate. ReMat deține un sistem de selectare automată și echipamente de curățare și granulare de la producători de top, care pot procesa până la 25.000 de tone anual. Datorită acestei achiziții, MOL va putea dezvolta soluții de reciclare personalizate, de la zero, pentru a răspunde cererii din ce în ce mai mari a clienților pentru materiale adaptate economiei circulare.
În februarie anul trecut, Grupul MOL a lansat strategia „Shape Tomorrow” 2030+, care include o nouă strategie de sustenabilitate și a demarat deja acțiuni în acest sens. Unul dintre pilonii principali ai strategiei este integrarea economiei circulare în operațiunile MOL, compania intenționând să cheltuiască 1 miliard de dolari în următorii 5 ani, pentru noi proiecte verzi și adaptate economiei circulare. Integrarea și utilizarea deșeurilor este unul dintre elementele cheie ale noii abordări de sustenabilitate.
„Avem nevoie de plastic în viața noastră de zi cu zi, plasticul este util, ceea ce nu ne place sunt deșeurile de plastic netratate care poluează planeta. MOL a început să investească în economia circulară, pentru că dorim să trăim într-un mediu mai bun, iar pentru asta avem nevoie de mai multe produse reciclate. În plus, există o nevoie din ce în ce mai mare din partea clienților noștri de material reciclat, astfel că acestei cauze îi sunt asociate și bune oportunități de afaceri. Având în vedere acest lucru, în ultimii doi ani am început să construim un portofoliu solid în jurul reciclării. Și nu ne vom opri aici: pentru o economie cu emisii net zero, trebuie, de asemenea, să folosim tot felul de deșeuri ca resursă, într-un mod mult mai inteligent decât în prezent. Obiectivul nostru este să devenim un jucător cheie în economia circulară cu emisii scăzute de carbon în Europa Centrală și de Est, iar această achiziție este un pas major către îndeplinirea acestui obiectiv”, a declarat Gabriel Szabó, Vicepreședinte Executiv al Grupului MOL Downstream.
„Am parcurs un drum lung de la înființare și suntem incredibil de mândri să fim un pionier în industria de reciclare a plasticului din Ungaria. În ultimele două decenii am investit în instalații de ultimă generație și am extins constant capacitățile de procesare, care pot contribui la îndeplinirea obligațiilor Ungariei față de Uniunea Europeană în ceea ce privește reciclarea plasticului. Suntem încântați să ne alăturăm MOL și să dezvoltăm în continuare această afacere”, a declarat László Olasz, CEO ReMat.
MOL a demarat deja investiții și caută continuu oportunități de a crește ponderea materialelor reciclate din portofoliul său de produse. Primul pas a fost făcut în noiembrie 2019, odată cu achiziția Aurora Kunststoffe GmbH, un fabricant de materiale compozite din plastic reciclat din Germania. Cu o capacitate combinată totală de 40.000 de tone pe an (Aurora și ReMat), MOL poate oferi o gamă largă de compuși durabili din materiale reciclate pentru industriile auto și de ambalaje. MOL a intrat, de asemenea, într-un parteneriat strategic cu compania germană APK, un pionier în dezvoltarea tehnologiei de reciclare a plasticului, care poate produce polimeri de înaltă calitate din deșeuri complexe de plastic prin intermediul unui proces pe bază de solvenți. Recent, MOL a încheiat un parteneriat strategic cu Swiss Meraxis pentru a dezvolta în continuare producția de materiale compuse reciclate pe bază de poliolefine. MOL plănuiește investiții și în domeniul reciclării chimice și face pași importanți către alte activități de management al deșeurilor.