Revista spaniola de arta si literatura Yareah organizeaza cel de al treilea eveniment consecutiv dedicat marilor personalitati culturale romanesti, vineri, 31 Iulie 2009, la orele 20, in Espacio Niram din Madrid. Astfel, dialogul critic isi propune sa investigheze în aceasta saptamana asemanarile si deosebirile dintre artistii plastici Nicolae Grigorescu si Pierre Auguste Renoir.
Istoricul de arta Isabel del Rio, impreuna cu Martin Cid, scriitor si directorul revistei Yareah, vor dezbate pictura romaneasca asezand-o in context european, alaturi de artistii plastici Romeo Niram si Jaime Hernandez de la Torre care vor avea sarcina de a-si prezenta propria viziune asupra trasaturilor artelor plastice specifice tarii fiecaruia, Romania si, respectiv, Spania.
In cuvintele scriitorului Martin Cid, un mare iubitor de arta si literatura romana: Nicolae Grigorescu este un nume complet necunoscut in lumea artei europene occidentale, insa am ramas profund impresionat de opera sa. Dorim sa aducem in fata publicului spaniol marii necunoscuti ai culturii romane, printr-un mod de prezentare dinamic, in oglinda, cu proiectii din opera artistica a cate doi mari artisti, pentru ca toata lumea sa poata vedea valoarea operei lor. Pentru un spaniol, aceasta alaturare a cunoscutului Renoir langa un necunoscut, Grigorescu, poate parea bizara, chiar scandaloasa, dar suntem convinsi, noi toti cei de la revista Yareah ca, dupa dezbatere, ne vor da dreptate si cei mai inversunati spectatori. Avem in vedere un ciclu intreg de evenimente de acest gen, in colaborare cu artistul roman Romeo Niram, deoarece sunt foarte multe nume romanesti care credem ca trebuie promovate intr-un mod interesant si atragator pentru publicul spaniol care doreste ceva inedit si interactiv. Spania este ţara picturii dar poate avea multe de câştigat si din cunoaşterea mai bună a artei româneşti.
In continuarea seratei culturale, va avea loc inaugurarea expozitiei de pictura Ziua si noaptea lui Eminescu, a artistei plastice Isabel del Rio, bazata pe cartea scriitorului Martin Cid Eminescu si cele 7 pacate. Impartita in 7 capitole, cartea este construita sub forma unui dialog intre Mihai Eminescu si multe alte personalitati literare universale ca Cervantes, Holderlin, Saramago, Jorge Luis Borges, Sfanta Teresa, James Joyce.
//www.espacioniram.com/eventos/nicoleblanco.html
//revistaniramart.wordpress.com/ultimele-stiri/
{mosloadposition user10}