Piata imobiliara pe segmentul rezidential a evoluat mult in ultimii 15 ani, trecand prin etape cu suisuri si coborasuri si experimentand diverse stari, de la creditul acordat fara avans pana la actuala teama legata de legea darii in plata. Dezvoltatorii de locuinte au reactionat de fiecare data in functie de cerintele pietei si s-au adaptat la cererile clientilor. Spre exemplu, daca in urma cu niste ani se construiau aparatamente cu suprafete foarte mari, acum dezvoltatorii prefera sa ofere pe piata garsoniere si apartamente mai mici, care se vand mai usor.
In ceea ce priveste clientii, acestia actioneaza diferit – unii au deja experiente pe piata imobiliara, altii sunt la inceput. Astfel, se constata multe greseli des intalnite in procesul de achizitionare a unei locuinte. Uneori poate fi vorba despre o perspectiva gresita asupra raportului calitate – pret: clienti care se asteapta sa gaseasca o locuinta perfecta la pret de chilipir sau, la polul opus, clienti care sunt sedusi de detalii nesemnificative din punct de vedere economic si accepta sa plateasca un pret mult mai mare decat valoarea reala a unei proprietati.
case in Sighisoara, fotografie de Crisss / Pixabay
Exista pe internet diverse resurse care pot fi utilizate atunci cand cautam o locuinta pe care sa o cumparam – apartament de bloc sau casa. Un bun exemplu se anunta a fi Domu, website care puncteaza pe educatie in imobiliare – un portal inedit care se va lansa in viitorul apropiat. Acesta pune accentul pe etapele necesare in cautarea corecta a unei locuinte. Desi o mare parte dintre romani apeleaza la agentii imobiliare in procesul de cumparare si platesc implicit comisioane de 1-2% din valoarea proprietatii cumparate, in multe cazuri agentul imobiliar este doar un insotitor si mai putin un “avocat”, un partener adevarat al clientului.
Una dintre greselile des intalnire in achizitia de proprietati imobiliare este analiza superficiala la fata locului. Toate detaliile sunt foarte importante, mai ales daca ne referim la o proprietate care sa devina locuinta permanenta pe termen lung. Trebuie in acelasi timp gandit in perspectiva – care vor fi nevoile locative ale familiei peste cativa ani? Cat de aproape exista centre comerciale, gradinite si scoli, cat de aproape exista locuri de munca posibile etc. In caz contrar, nevoia de relocare va aparea mult prea rapid.
Alta greseala este lipsa unei analize atente a dorintelor proprii (personale si ale familiei) inainte de porni cautarea. Cu o analiza atenta si cu raspunsuri clare, se poate economisi timp pretios. Si tot legat de timp, trebuie inteles ca procesul de achizitie nu trebuie tratat ca pe o problema banala, ci trebuie rezervat un interval generos special pentru acest lucru (din pacate, a cumpara o proprietate nu este la fel de simplu ca mersul la mall).
Sursa foto header: tpsdave / Pixabay