Horia Tecuceanu
Editura Publisol
“- Tovarășe colonel, în localitate s-a descoperit un caz interesant de dublu asasinat și vă rog să fiți de acord să preiau eu ancheta…
– Mă, ia lasă-te de chestii d-astea! Ce, crezi că oamenii din Sibiu nu sunt stare să-și rezolve și singuri problemele? îl repezi colonelul. Peste două zile să te prezinți în biroul meu!
– S-ar părea că este un caz deosebit de dificil, insistă Apostolescu.
– Până la rezolvare toate cazurile sunt dificile, îl întrerupse colonelul Alexandrescu. Despre ce-i vorba?
Atât aștepta Apostolescu. Raportă, pe scurt, particularitățile cazului.
– Spui că victimele au fost descoperite la trei săptămâni de la omorârea lor? întrebă șeful gânditor.
– Întocmai, tovarășe colonel.
– Într-adevăr, nu e un caz prea simplu… După atâta timp, urmele sunt al naibii de răcite. Bine, sunt de acord. Preia conducerea investigațiilor! Mai doriți ceva, tovarășe comandant? glumi Alexandrescu.
– Da, să fiți de acord să vină aici locotenentul Simionescu…
– Aha! Nu poți trăi fără fratele tău siamez? De acord, am să ți-l trimit.”
Căpitanul Apostolescu mai avea două zile de stat în Sibiu. Fusese trimis aici cu aproape o lună în urmă pentru a-i ține locul șefului de serviciu plecat la un curs de specializare.
Însă un telefon primit la biroul Inspectoratului de Miliție Sibiu schimbă data întoarcerii căpitanului în București.
Doi bătrâni, el de 78 de ani, ea de 80, sunt descoperiți morți în apartamentul lor. Trecuseră trei săptămâni de la moartea lor, dar cum se mai întâmpla ca ei să plece de acasă timp îndelungat vecinii nu se îngrijoraseră mai devreme că nu i-au văzut. Un miros teribil a ridicat semne de întrebare unor vecini care au sunat la miliție. Astfel intrat pe fir căpitanul Apostolescu.
Pare că totul a fost un jaf, sertare și obiecte fiind împrăștiate peste tot prin camere. Cum bărbatul era un om pasionat de timbre și colecționar binecunoscut, se presupune că au fost niște hoți.
În apartament este găsit și un buton interesant:
“Apostolescu luă butonul în palmă și-l privi. Era din metal galben, iar rozeta, de mărimea unei monede de 25 de bani, avea în centru o piatră neagră și, în jurul ei, spre extremități, semnele zodiacului. Tot butonul era scăldat în sânge uscat.
– Întrucât victimei nu-i lipseau butonii de la cămașă…, insinuă Bogdănescu.
– După toate probabilitățile, a fost pierdut de asasin în timpul comiterii omorului, completă Apostolescu.”
Cine i-a omorât pe bătrâni, de ce și care a fost greșeala căpitanului Apostolescu vă las să aflați citind cartea.
Ca de obicei, Horia Tecuceanu reușește să redea elementele specifice epocii și locului în care se desfășoară acțiunea fără a devenit plictisitor. Romanul abundă în scene de dialog și, ca în toate volumele din serie, personajele sunt bine create, acțiunea are un ritm alert constant și se regăsește și mult umor de limbaj, specific căpitanului.
Greșeala căpitanului Apostolescu este un nou thriller polițist românesc cu răsturnări de situație, captivant, perfect pentru a fi citit în vacanță ori în momentele în care se dorește o pauză de relaxare.