Însă numai o interzicere completă și agricultura ecologică pot salva albinele
A fost votată propunerea Comisiei Europene de a restricționa folosirea fipronilului, un pesticid dăunător albinelor. 23 de membre (o majoritate covârșitoare) ale UE au votat în favoarea unei interziceri parțiale a substanței, cu doar două voturi împotrivă (România și Spania) și trei abțineri. Greenpeace consideră că propunerea pentru interzicerea pesticidului nu este suficientă pentru a permite refacerea populațiilor de albine și doar o interdicție pe termen lung poate restaura sănătatea albinelor.
O evaluare științifică publicată în mai, de către Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentelelor (EFSA) a relevat că fipronilul, un pesticid produs de compania chimică germană BASF, prezintă un „risc acut ridicat pentru albinele melifere atunci când este folosit pentru drajarea semințelor de porumb”. În urma unor rapoarte similare lansate de EFSA, trei alte pesticide dăunătoare albinelor au fost parțial interzise în Europa, iar recent, pe agenda Consiliului pentru Agricultură și Pescuit s-a aflat și examinarea acestor trei interziceri.
De asemenea, EFSA a identificat carențe mari în informațiile din studiile științifice referitoare la folosirea în alte moduri a acestui pesticid și asupra altor polenizatori, ceea ce a făcut imposibilă o evaluare completă a riscurilor. Folosirea fipronilului ca și pesticid este deja interzisă în peste două treimi din țările membre. Propunerea Comisiei include, de asemenea, și nerestricționarea acestei substanțe pentru mai multe culturi înaintea înfloririi și pentru folosirea ei în sere. Aceste nerestricționări duc la persistența pesticidului în soluri și în mediul înconjurător.
Herman van Bekkem, campaigner Greenpeace pentru agricultură ecologică, a declarat: „Dovezile disponibile de la EFSA arată clar nevoia unei interziceri complete a acestui pesticid dăunător albinelor, ca măsură de precauție. Deși Fipronilul este deja interzis în multe țări UE, albinele nu se opresc la graniță. Pentru a pune capăt declinului lor, Comisia trebuie să interzică acest pesticid și să dezvolte urgent un plan amplu împotriva asaltului chimic îndurat zilnic de polenizatori, precum albinele.”
Un raport Greenpeace referitor la amenințările chimice cu care se confruntă albinele în Europa a identificat șapte pesticide, printre care și fipronilul, care afectează sănătatea polenizatorilor. Albinele și alți polenizatori joacă un rol crucial în producția de hrană. Aproximativ două treimi din culturile agricole mondiale depind în mod direct de polenizarea naturală, realizată de albine și alte animale.
Alexandru Riza, coordonator de campanii al Greenpeace România, declară: “E trist că Ministerul Agriculturii refuză încă să colaboreze pentru crearea unui viitor mai sănătos și mai prosper pentru noi și pentru urmașii noștri, când e atâta nevoie de a schimba lucrurile. Curiozitatea rămâne următoarea: oare atât de puțin contează pentru români, încât vom rămâne ultima țară membră care să se împotrivească acestui gen de inițiative??”
Greenpeace consideră că doar practicile agricole ecologice, de mică intensitate, printre care și rotația culturilor și controlul natural al dăunătorilor pot îndepărta amenințările care contribuie la declinul albinelor.
Greenpeace este o organizație mondială, independentă, care derulează campanii pentru schimbarea de atitudini și comportamente, pentru protejarea și conservarea mediului și pentru promovarea păcii. Greenpeace nu acceptă donații de la guverne, UE, companii sau partide politice.