O premieră tv și un spectacol clasic – acestea sunt propunerile pe care Casa de Producție TVR vi le face pentru sfârșitul anului 2020 și pentru începutul lui 2021
- Duminică, 27 decembrie, la ora 20.00*, pe TVR 3 – PREMIERĂ – „GOTTLIEB”
După „Biedermann și Incendiatorii”, de Max Frisch
Adaptarea pentru televiziune și regia artistică: Andrei Măgălie
Teleplayul aduce in faţa telespectatorilor o societate care este funcţională administrativ, dar în care s-a instaurat frica. Oamenii nu mai au curajul să ia atitudine în faţa delictelor minore sau majore. Totul merge ca un ceas, doar ca oamenii şi-au pierdut personalitatea. Hackerii, la fel ca incendiatorii, sunt noii lupi ai societăţii. Focul nu arde doar case, ci în primul rând arde conştiinţe, la fel ca un război…
DISTRIBUŢIA
Dl.Biedermann – George Constantinescu / Babette – Victoria Cociaş / Eisenring – Demeter András / Schmitz – Constantin Florescu / Anna – Oana Marcu / Filozoful – Mihai Răducu / Polițistul – Sever Bârzan, Sebastian Haţegan, Văduva K – Gabriela Valentir, Corifeul – Cristian Jicman, Corul – Meda Topârceanu, Azaleea Necula, Bogdan Acatrinei, Robert Ciupitu
Sunet – Valentin Bartolomeu, Radu Paraschivescu, Liviu Trânc / Asistenţi steadycam – Gelu Costache, Liviu Pop / Asistent MHH – Marian Petcu / Operatori steadycam – Laurenţiu Bengescu, Gabriel Damian / Operator MHH – Doru Preoteasa / Regia de platou – Gabriel Şerban / Director de imagine – Daniel Şerbanică / Producător – Lucia Constantinescu / Producător delegat – Diana Dumitru
Teleplay realizat cu sprijinul Ambasadei Elvetiei și al Swiss Sponsor’s Fund.
„Biederman a fost o propunere care i-a entuziasmat pe unii dintre actorii din distribuție, i-a convins pe alții și atunci am pornit să facem proiectul acesta. Biederman este un om ca noi toți ceilalți care nu ia o atitudine, care spune că e bine, că se poate trăi și de ce să nu ne bucurăm de viață? Pe parcursul acestei experiențe teribile pe care o are și în lipsa unei atitudini, toate lucrurile merg în afara voinței lui. Lipsa atitudinii și lașitatea conduc la tragedie. De fapt este o alienare a spiritului, care impune o resetare a conștiintei. Despre asta e vorba în acestă piesă. Orice regizor când își iubeste personajele, iși iubeste actorii. Pe platou nu există decât un singur om: ACTORUL. Noi, toți ceilalți, facem ca ei (actorii) să se poată exprima. Toată lumea se adaptează ca ei să-și păstreze aceeași candoare, putere de exprimare, de interacțiune. Am reușit să vorbesc cu ei, să ne înțelegem, pentru că actorii vin cu toată energia lor, cu talentul lor, cu o sumă de valori, pe care trebuie să le armonizeze, aici pe platou. Și asta e cel mai important.” – Andrei Măgălie, regizor
- Duminică, 3 ianuarie, la ora 20.00*, pe TVR 3 – „Visul unei nopţi de iarnă”, spectacol filmat în platourile TVR în anul 1980. Regia este semnată de Dan Necşulea.
În distribuţie: Florin Piersic, Rodica Mandache, Matei Alexandru, Adela Mărculescu, Margareta Pogonat, Ştefan Radof, Grigore Gonţa, Bogdan Muşatescu.
Adaptarea TV: Ioana Prodan şi Dan Necşulea.
„Sigur că am avut o şansă extraordinară că Televiziunea Română a dat-o an de an, timp mulţi ani, de Crăciun sau Revelion. Este un premiu foarte mare pentru noi. Şi subiectul, dar şi noi am fost mai sinceri ca niciodată. E o piesă frumoasă şi cred că orice femeie vrea să joace rolul acesta. Chiar Florin a vrut să joace Doruleţ, i-a plăcut rolul acesta extraordinar de tare”, mărturisea Rodica Mandache, interpreta rolului Doruleţ din piesa de teatru Visul unei nopţi de iarnă.
Visul unei nopţi de iarnă era „comedia romantică” a iernilor din anii ’80. El – scriitor cunoscut, matur, înalt, frumos, curtat de femei – interpretat de Florin Piersic – o întâlneşte pe ea – tânără, sprinţară, naivă, visătoare, îndrăgostită (Rodica Mandache) de el, după ce i-a citit toate cărţile. Este clasica poveste de dragoste, „reţetă” valabilă şi astăzi. Diferenţa între Visul unei nopţi de iarnă şi un film romantic din zilele noastre? O delicateţe naturală, prezentă în toate – în glas, în privire, în zâmbet, în suflete.
Piesa Visul unui nopţi de iarnă a avut premiera pe scenă în anul 1937, la Teatrul „Comedia” din Bucureşti, avându-i în rolurile principale pe George Vraca, Nelly Sterian şi W. Ronea. Ulterior, melodrama a fost ecranizată de două ori: prima dată în 1946, în regia lui Jean Georgescu, iar a doua oară, în 1980 (varianta pentru televiziune), în regia lui Dan Necşulea.
Teatrul Național de Televiziune este un proiect Casa de Producție TVR, difuzat pe canalele Televiziunii Române.
Producător coordonator: DEMETER András István.
* Programele TVR pot suferi modificări în funcție de evenimentele de ultimă oră.