în topul celor mai grave erori de arbitraj din toate timpurile
72% dintre europeni consideră că reluarea video ar îmbunătăţi deciziile arbitrilor în fotbal
La 22 de ani de la Cupa Mondială din 1986, europenii au votat golul înscris cu mâna de Maradona în sferturile de finală Argentina cu Anglia drept cea mai proastă decizie de arbitraj din fotbalul internaţional. Pe a doua poziţie în studiul comandat pentru plasma TV LG PG6000, se află cele două goluri anulate Spaniei în meciul împotriva Coreei de Sud din sferturile de finală ale Cupei Mondiale din 2002. Pe locul trei se află faultarea fundaşului francez Battiston de către portarul german Schumacher în cadrul semifinalei Cupei Mondiale din 1982.
“In plin sezon fotbalistic, arbitrii se află mai mult ca oricând sub supraveghere atentă. Fanii fotbalului îşi exprimă părerile cu privire la ce este corect în acest joc şi nu uită deciziile greşite – mai ales când sunt împotriva echipei lor,” a afirmat dl Han Khyu, preşedinte LG Electronics Romania. „Mai mult, oamenii urmăresc acum transmisiile sportive la televizoare high definition, ceea ce înseamnă că se află în poziţia cea mai bună pentru o apreciere corectă a ceea ce s-a întâmplat în timpul meciului.”
Pe locul patru în clasamentul erorilor de arbitraj a fost meciul dintre Croaţia şi Australia de la Cupa Mondială din 2006. 4% dintre respondenţi consideră că arbitrul englez – Graham Poll – ar fi trebuit eliminat după ce a acordat trei cartonaşe galbene aceluiaşi jucător croat, când de fapt ar fi trebuit să îl elimine după doar două cartonaşe. Pe locul cinci al clasamentului se află finala Cupei Mondiale din 1966, dintre Anglia şi RFG. Geoff Hurst a înscris cel de-al treilea gol şi, imediat după ce mingea a lovit în bară, s-a clătinat şi s-a răsturnat pe sau puţin peste linie. Golul a fost admis, spre consternarea echipei Germaniei Federale.
Studiul a urmărit să afle şi dacă introducerea înregistrărilor video ar ajuta în deciziile de arbitraj în fotbal. Din totalul de 12,000 de respondenţi din Europa, 72% au afirmat că aceasta ar elimina deciziile greşite din trecut. Doar 8% dintre europeni au afirmat că nu consideră că aceasta ar ajuta prea mult sau că nu ar ajuta deloc.
“Având în vedere tehnologia din prezent, este surpinzător că oficialii din fotbal nu folosesc înregistrările video pentru a elimina astfel de greşeli,” a adăugat dl Han Khyu. „Televizoarele care oferă în prezent cea mai bună calitate a imaginii şi a sunetului vor permite publicului să observe şi mai bine greşelile de arbitraj.”
Realizat în 12 ţări europene de firma de cercetare de piaţă TNS, studiul comandat de LG arată că 36% dintre europeni şi-au manifestat nemulţumirea în faţa televizorului ca urmare a deciziilor discutabile de arbitraj. Cei care vociferat cel mai mult în faţa televizorului au fost britanicii, olandezii fiind pe ultimul loc. Britanicii sunt pe primul loc şi când vine vorba de aruncarea diverselor obiecte în televizor în momentele critice ale meciului. 9% dintre respondenţi au afirmat că reacţionează la deciziile greşite ale arbitrilor, ţipând la persoana cu care se află în momentul vizionării.
“Locul cel mai preferat de europeni pentru vizionarea evenimentelor sportive este acasă, aceştia dorind să aibă aceeaşi experienţă ca şi cum ar viziona direct pe stadion. Pornind de la aşteptările consumatorilor, modul Sport al televizorului cu plasmă LG PG6000 oferă o experienţă reală în vizionarea transmisiilor sportive,” a adăugat dl Han Khyu.
{mosloadposition user10}