Dacă activezi în domeniul HORECA, dar mai ales, dacă ai un restaurant, fiecare detaliu contează. De la tematica localului, decorul acestuia și preparatele din meniu, până la aranjarea tacâmurilor și paharelor, toate aceste lucruri sunt esențiale pentru a oferi o experiență unică clienților tăi și pentru a-i impresiona.
Astăzi, vom discuta exclusiv despre importanța tacâmurilor: de la funcționalitate, până la etichetă. O masă aranjată corect ajută clientul să aibă parte de servicii de calitate, o experiență elegantă și confortabilă.
Citește în continuare acest articolul și descoperă mai multe informații valoroase ce te pot ajuta să-ți transformi afacerea într-o destinație culinară de vis.
Ce tipuri de tacâmuri există și cum le folosim corect?
Când vorbim despre tacamuri horeca, ne gândim la 3 mari categorii: furculițe, cuțite și linguri. Primele sunt folosite pentru preparate pe bază de carne, paste sau chiar desert. Acestea au de obicei patru dinți și sunt utilizate pentru felurile principale de mâncare. Totuși, există modele dedicate pentru o gamă largă de preparate, pentru pește și pentru desert. Diferența dintre acestea constă atât în dimensiuni, cât și în modul de folosire.
Cuțitul, după cum știm deja, este pentru tăierea alimentelor. La fel ca în cazul furculițelor, și acestea vin în mai multe forme și dimensiuni: cuțitul de pește are o lamă lată ce permite filetarea acestuia, în timp ce cuțitul de unt, este mic și neascuțit pentru a întinde produsele tartinabile.
Continuând cu lingurile, vom descoperi că și acestea variază. Lingurile pentru supe, ciorbe au o formă mai rotundă și înaltă față de cele pentru desert sau pentru amestecarea băuturilor (ceai, cafea etc.).
Cum le aranjăm la masă?
Dacă meniul restaurantului tău include o gamă largă de preparate, asigură-te, în primul rând, că ai tacâmurile potrivite fiecărui tip. Acestea se așază în funcție de ordinea în care vor fi folosite, de la exterior spre interior.
1. Furculițele le așezăm mereu în partea stângă a farfuriei, cu dinții orientați în sus. Dacă avem mai multe, vom respecta ordinea de folosire.
2. Cuțitele le vom pune în partea dreaptă, cu lama orientată spre farfurie.
3. Lingurile vor fi mereu în dreapta cuțitelor.
4. Tacâmul de desert se va aduce odată cu preparatul sau se vor amplasa deasupra farfuriei.
Pentru a completa masa, nu uita de accesorii precum: pahare și șervețele. Paharele vor fi așezate deasupra cuțitelor, în ordinea folosirii (apă, vin, șampanie etc.). Conform tradiției, șervețelele se vor pune fie în farfurie, fie în stânga furculițelor.
Ținând cont de acest sfaturi practice, orice antreprenor din domeniul HORECA va reuși să-și pună amprenta asupra fiecărui client ce îi va trece pragul, dar mai ales, va reuși să se diferențieze de competiție.
Fie că este vorba despre o masă cu familia sau o cină formală, eticheta trebuie mereu păstrată cu strictețe. Aranjarea corectă a tacâmurilor și accesoriilor poate face diferența dintre o masă obișnuită și una de excepție, fiind un element important în succesul unei afaceri.
Atenția la detalii, modul de servire, locația, decorul, personalul și preparatele din meniu, toate acestea adunate sunt cheia unui business reușit, dar mai ales, a clienților fericiți și împliniți!