Finalul de an se apropie rapid, decorațiunile luminează deja străzile și casele, iar bucuria sărbătorilor se simte în aer. Deși este mare tentația de a ne concentra pe urgențele de rezolvat din anul acesta, este și un moment potrivit de reflecție și recunoștință. Sărbătorile fericite încep cu alegeri înțelepte, atât din punct de vedere nutritiv, cât și emoțional. Cumpătarea reprezintă cuvântul cheie pentru a ne putea bucura din plin de finalul de an.
Starea de bine vine din interior
Un aspect esențial în această perioadă este adoptarea unei alimentații echilibrate, bogate în vitamine și nutrienți, mai ales că tentațiile sunt la tot pasul. De la salate colorate și bogate în fibre, la preparate cu pește și legume gătite în mod sănătos, opțiunile sunt variate și delicioase.
Iată câteva sugestii de preparate sănătoase potrivite pentru masa de Crăciun:
- Salată de quinoa cu legume de iarnă: O opțiune bogată în proteine și fibre, alături de legume de sezon precum morcovi, conopidă și rodie.
- Pește la cuptor cu ierburi aromate: Un preparat ușor și sănătos, bogat în acizi grași omega-3, gătit cu ierburi precum rozmarin și cimbru.
- Tartă cu legume și aluat integral: O alternativă sănătoasă la tartele clasice, de data aceasta cu aluat integral și umplutură generoasă de legume colorate.
- Supă de dovleac: O supă cremoasă și reconfortantă, bogată în nutrienți, vitamine și fibre.
Aceste opțiuni nu doar îmbogățesc meniul de Crăciun cu arome diverse, dar și contribuie la menținerea unei alimentații sănătoase și echilibrate în timpul sărbătorilor.
„Ne apropiem cu pași repezi de Crăciun și mesele îmbelșugate și este important să ne aducem aminte să includem alimente variate în alimentație, care să contribuie nu doar la satisfacția papilelor gustative, ci și la menținerea sănătății noastre generale. Într-un context în care bucuria sărbătorilor aduce cu sine o varietate de preparate delicioase, îi încurajez pe toți să acorde o atenție deosebită alegerilor culinare. Este crucial să fim cumpătați în consumul de alimente, să ne hidratăm corespunzător și să nu neglijăm importanța momentelor petrecute alături de cei dragi. Sărbătorile nu sunt doar despre deliciile gastronomice, ci și despre bucuria de a petrece timp de calitate cu familia și prietenii”, spune dr. Corina Zugravu, Președintele Centrului de Studii despre Bere, Sănătate și Nutriție.
Hidratarea, importantă și în sezonul rece
Bere fără alcool
Cerealele, în special orzul, reprezintă o sursă importantă de proteine, fibre și vitamine de tip B. Orzul este unul dintre ingredientele naturale ale berii, alături de apă, hamei și drojdie. Deși aportul caloric al acestei băuturi este relativ redus (105 kcal într-un pahar de 250 ml de bere cu 5% alcool și de 50 kcal într-un pahar de 250 ml de bere fără alcool), acesta se adaugă la consumul zilnic și trebuie luat în considerare la contorizarea caloriilor consumate în ziua respectivă. Însă, fie că vorbim de varianta cu alcool sau fără, berea furnizează organismului minerale precum siliciul, vitamina B9 și antioxidanți.
Consumul moderat de bere este definit de Organizația Mondială a Sănătății ca o cantitate de 330 ml/zi pentru femei și 660 ml/zi pentru bărbați.
Shot cu ghimbir
Shot-ul cu ghimbir este o băutură concentrată și revigorantă care aduce numeroase beneficii pentru sănătate. Pentru a prepara un shot cu ghimbir sunt necesare doar câteva ingrediente: rădăcină de ghimbir, zeamă de lămâie și puțină miere. După ce au fost amestecate toate ingredientele și a fost obținută o băutură concentrată, poate fi consumată dintr-o singură înghițitură, ca un shot.
Ghimbirul are proprietăți antiinflamatoare, poate contribui la reducerea senzației de greață și a răului de mișcare. În plus, susține sistemul imunitar datorită conținutului de antioxidanți și îmbunătățește digestia, ameliorând disconfortul gastrointestinal.
Generozitatea, cel mai bun cadou de Crăciun
Perioada Crăciunului poate fi un moment oportun de a fi generos. Actele de generozitate oferă speranță și totodată, pot inspira și alte persoane de a face astfel de gesturi. Aceste mici acțiuni de bunătate pot avea un impact semnificativ asupra celor din jur. Așa că, fie că este vorba despre o donație, voluntariat sau chiar de a oferi pachete delicioase din preparatele gătite pentru masa de Crăciun, toate reprezintă acțiuni concrete și o contribuție la bucuria celor care au nevoie de sprijin, iubire și o masă caldă, în special în perioada sărbătorilor.