Plăcile de rigips sunt unele dintre cele mai eficiente materiale de construcții datorită caracterului lor versatil care le face ușor de utilizat în orice context. Instalarea plăcilor de rigips se face ușor, însă este nevoie de o fixare foarte bună a elementelor astfel încât acestea să ofere rezistență și stabilitate. Pentru a fi sigur că realizezi corect lucrările de montaj prin lipire a plăcilor de rigips, iată un mic ghid care te-ar putea ajuta.
Cum se pot instala plăcile de rigips?
Există două metode prin care pot fi fixate plăcile de rigips: prin lipire și prin montaj pe structură metalică. În cazul lipirii, se poate folosi glet pentru îmbinarea plăcilor de rigips de pe MatHaus pentru că va fi nevoie de un adeziv care să contribuie la o susținere eficientă.
sursa foto
Pentru lipirea corectă a plăcilor de rigips este nevoie să ai în vedere câteva etape importante care contribuie la obținerea unor rezultate foarte bune în ceea ce privește montajul. Iată care sunt aceste etape:
Pregătirea stratului suport
Stratul suport, cunoscut și sub numele de substrat, are nevoie de o curățare foarte bună la nivel de impurități și praf. Praful influențează aderența și împiedică amorsa să pătrundă în substrat. Altfel, din cauza prafului, plăcile se pot desprinde de pe suprafețele pregătite, necesitând reluarea lucrărilor.
Amorsarea suprafețelor
Atunci când se aplică prin lipire, plăcile de rigips necesită aplicarea unei amorse. Amorsa are rolul de a fixa particulele de praf care se mai găsesc pe suprafețe după curățare și de a nivela micile imperfecțiuni.
Atenție! Este nevoie de alegerea unei amorse foarte bune, speciale pentru rigips, care să ofere suport și rezistență lipiturii.
De asemenea, este necesar un timp de așteptare până la uscarea completă a amorsei înainte de aplicarea plăcilor de rigips. În acest fel, vei ști sigur că substratul este pregătit pentru fixarea plăcilor și că lucrarea nu este periclitată.
Pregătirea materialelor
În timpul alocat uscării amorsei, se poate trece la debitarea plăcilor de gips-carton și la pregătirea adezivului. Este recomandat să ai la îndemână toate sculele necesare acestei etape pentru a putea fluidiza procesele de muncă. Plăcile de rigips trebuie tăiate la dimensiunile dorite astfel încât montajul să poată fi realizat cu ușurință.
Acest lucru înseamnă tăierea plăcilor la dimensiuni care să poată fi manipulate ușor, deoarece plăcile mari pot fi incomode din cauza volumului, chiar dacă la nivel de greutate aceasta este foarte redusă.
De asemenea, este nevoie și de pregătirea adezivului, amestecând gletul cu exact cantitatea de apă menționată pe ambalaj sau recomandată de către echipa de muncitori cu care lucrezi. Consistența adezivului nu trebuie să fie prea lichidă, ci ușor vâscoasă, pentru a putea susține în mod eficient plăcile.
Dacă adezivul este pregătit, se recomandă montajul plăcilor de rigips, pentru ca materialul (gletul) să nu se usuce.
Aplicarea adezivului
Adezivul se aplica pe suprafața zidurilor sub formă de turte de circa 10 cm, la o distanță de circa 30- 40 cm unele de altele. Ulterior, placa este montată peste aceste turte și este fixată prin împingere ușoară.
În zonele golurilor pentru uși și ferestre, este necesară aplicarea unei cantități mai mari de glet, sub formă de cordon continuu, nu de turte. În acest fel, este asigurată rezistența rigipsului, deoarece pericolul cedării este mai mare în aceste zone.
După lipirea plăcii pe perete, la nivelul îmbinărilor se vor aplica benzi de izolare și se va finisa suprafața cu ajutorul unei gletiere.
Aceste etape sunt foarte importante pentru lipirea rigipsului, fiind dependente unele de celelalte. Respectă pașii de lucru și cerințele în ceea ce privește montajul și vei vedea cum lucrarea ta de amenajare începe să prindă contur și să arate așa cum îți dorești.