Ai ajuns pe lista de rău-platnici a instituțiilor bancare din cauza unor greutăți financiare și nu știi care mai sunt șansele tale de a obține un nou credit? Fără îndoială, ți-ai dori să poți șterge cu buretele toate restanțele înregistrate într-un moment de neatenție ca să poți obține un împrumut atunci când ai mai mare nevoie de el. Ei bine, împrejurările în care o persoană capătă acest statut sunt diferite, iar băncile sunt cele care judecă fiecare caz în mod individual. Iată ce trebuie să știi dacă ai un istoric negativ în privința ratelor la credite.
Nu orice întârziere te transformă în rău-platnic
Dacă întârzii câteva zile la plata ratelor, nu înseamnă că vei primi statutul de rău-platnic. Băncile nu acceptă întârzieri mai mari de 30 de zile în ultimele 3 luni. Dacă întârzierea la plata ratelor este mai mare de 30 de zile și suma neachitată depășește 30 de lei, restanțele vor fi raportate la Biroul de Credit. Nici nu poate fi vorba de întârzieri mai mari de 60 de zile, iar în unele cazuri speciale se poate accepta poate până la 90 de zile de întârziere dacă există o justificare temeinică.
sursa foto
Biroul de credit nu are o listă a rău-platnicilor
Contrar opiniei generale, Biroul de Credit este o instituție care colectează date și furnizează băncilor informații despre consumatorii de credite pentru evaluarea bonității acestora. Societatea stochează atât datele pozitive din istoricul tău de credit, cât și pe cele negative, le prelucrează și îți oferă un scor Fico cuprins între 300 și 850. Astfel, persoanele care au avut probleme cu rambursarea unui împrumut nu sunt înscrise automat pe o listă a rău-platnicilor, ci au întotdeauna ocazia să-și îmbunătățească scopul printr-un comportament responsabil ce vizează returnarea datoriilor.
Restanțele se șterg după patru ani
Dacă te găsești în baza de date a Biroului de Credit cu un istoric negativ, cel mai probabil va trebui să-ți achiți datoriile, după care să aștepți 4 ani până când ți se va șterge istoricul bancar. În acest fel, dacă datele sunt resetate, ai posibilitatea de a accesa din nou un împrumut cu valoare mare. Raportul Biroului de Credit poate fi accesat și de persoanele fizice care vor să afle dacă au un istoric negativ. În acest sens, poți transmite instituției o solicitare scrisă, prin e-mail sau poștă ori poți apela banca la care vrei să faci un împrumut.
În cazul în care ți s-a făcut o nedreptate și poți dovedi acest lucru pe cale legală, vei fi scos din registrul Biroului de Credit. Totodată, există și posibilitatea de a încerca să ieși din evidența instituției cu ajutorul unei firme de avocatură care îți poate susține solicitarea de ștergere a istoricului negativ, însă succesul nu este garantat.
Unele instituții acordă credite pentru restanțieiri
Există și cazuri în care persoanele încadrate drept rău-platnice pot accesa un nou împrumut. Instituțiile nebancare acordă împrumuturi și restanțierilor, dar sumele pe care le poți solicita nu sunt unele foarte mari, iar dobânzile creditelor sunt mai ridicate față de media din piață. În alte cazuri, anumite instituții financiare pot accepta clienți care, cu toate că au avut restanțe în trecut, se prezintă cu un scoring acceptabil atunci când vor să obțină un nou împrumut.
Decizia de creditare le aparține exclusiv băncilor și altor tipuri de creditori. Instituțiile care acordă împrumuturi au obligația legală de a identifica riscul de neplată înainte de a acorda un credit potențialilor clienți.
Cu toate acestea, trebuie reținut faptul că existența unor restanțe la plata ratelor, care au fost raportate la Biroul de Credit ca întârzieri, nu înseamnă că cererea de a primi un nou împrumut va fi respinsă în mod automat.
Chiar și în cazul în care te afli pe lista rău-platnicilor există șanse să poți accesa din nou un credit. În funcție de decizia creditorului la care efectuezi solicitarea de împrumut, poți primi banii chiar dacă ai un istoric negativ sau va trebui să revii pentru un credit după ce ți-ai achitat toate restanțele, iar datele tale privind istoricul negativ au fost șterse automat din Biroul de Credit, după o perioadă de 4 ani.