După o atentă cercetare și îndelungi discuții cu un număr mare de candidați din România, dar și din sfera internațională, board-ul Pavilion este încântat să anunțe că Gergő Horváth a fost numit Director Artistic al Pavilion, începând cu 1 septembrie 2014.
Noul director va concepe programul centrului de artă și va superviza programul general al organizației.
Gergő Horváth va elabora rolul Pavilion în scena de artă locală și internațională și va dezvolta un program care va crea un set de idei înrădăcinate în investigații critice îndelungate, practici modelatorii întretăiate care au apărut datorită decalajelor și diversificărilor recente ale conceptelor și formelor în arta și cultura contemporană. Activitatea lui Gergő Horváth va fi structurată în mai multe formate și va fi proiectată în colaborare cu o rețea de organizații din locale și internaționale.
Pavilion este considerat una din ditre cele mai dinamice și vitale organizații de artă contemporană din Europa, care a generat Bucharest Biennale, Pavilion – journal for politics and culture, Pavilion – center for contemporary art and culture și Reforma – o platformă comunitară.
„Acesta este un prim pas într-un proces de restructurare a întregii organizații, creând noi oportunități și sunt convins că dl. Horváth va aduce o briză de aer proaspăt într-o perioadă atât importantă pentru organizație.” spune Răzvan Ion, co-fondator al organizației.
Gergő Horváth, noul Director Artistic al Pavilion, spune în legătură cu programul din sezonul 2014 – 2015 că va marca 15 ani de activitate a organizației cu o expoziție care „va fi un moment de reflecție asupra 15 ani de activitate dificilă, dar extrem de productivă. Printr-o adâncire în arhivele Pavilion, revista care a fost catalizatorul și generatorul a multiple instrumente de gândire critică, și văzând cum a fost scena de artă contemporană acum 15 ani și cum este ea astăzi, precum și evoluția/involuția acesteia, vom putea identifica problemele critice ale lumii artei care au persitat la nivel local, unele fiind deja dezbătute și găsind soluții în scena internațională. Acesta va fi punctul de început, apoi voi crea o serie cu titlu unic ca o expoziție extinsă de solo shows cu artiști care nu sunt interesați de istoriile recente ale secolului 20 (un subiect predilect pentru lumea artei loca le, un tip de nostalgie), dar mai degrabă se concentrează asupra unor subiecte din prezent și susțin construcția unor structuri și valori societale noi, și nu exportul de non-valori arhaice.”
Răzvan Ion și Eugen Rădescu vor rămâne fondatorii și directorii organizației.
Gergő Horváth va ocupa funcția deținută de Răzvan Ion, care a fost Directorul Artistic al Pavilion între 2008 – 2014.
Gergő Horváth (n. 1993) este artist, curator și manager cultural. A studiat muzică și arte vizuale cu accent pe politici provizorii și structuri sociale improvizate (DIY). Recent a fost curator al BUCHAREST BIENNALE 6, a fost expus în „Afluența clasei muncitoare de la diferențiere la colectivism” și a curatoriat „100 de minute maghiare”. A fost conferențiar invitat la Universitatea București și Universitatea de Artă Budapesta. Activitatea sa a apărut în publicații ca NZZ, EyeContact NZ, re:sculpt, Lettre Internationale, TheChronicle, Reforma, Zeppelin, The Institute, Frieze etc.
Image: Gergő Horváth. Photo by Manu Nedila.