Gerd Schaller revine la pupitrul Orchestrei Nationale Radio pentru concertul din data de 15 octombrie 2010, ora 19.00, de la Sala Radio. Dirijorul a mai colaborat cu orchestra in luna martie a acestui an in cadrul primei editii a Festivalului International de Acordeon si Bandoneon.
Concertul din data de 15 octombrie aduce publicului doua lucrari speciale: Concertul pentru harpa si orchestra de Paul Constantinescu, solista Elena Gantolea, si Un recviem german de Johannes Brahms, interpretat de Corul Academic Radio. Diametral opuse ca stare si caracter, prezenta celor doua lucrari in cadrul aceluiasi concert ofera publicului un contrast izbitor intre realitatile vietii: dragostea si moartea.
Solisti: Elena Ganzolea – harpa, Irina Iordachescu – soprana, Eduard Tumagian – bariton.
Dirijorul Gerd Schaller este un artist complex, cu un repertoriu divers, simfonic, vocal-simfonic si de opera. Este preocupat de redescoperirea unor opere mai rar puse in scena si repunerea lor in circuitul actual, astfel ca propune publicului spectacole precum „Orasul mort” de Karl Korngold „Piticul” de Alexander Zemlinsky sau „Regina din Saba” de K. Goldmark. In anul 2009 artistul a realizat un proiect important in colaborare cu Bayerische Rundfu: prezentarea in concert si inregistrarea speciala a operei Merlin de Karl Goldmark in premiera mondiala. Acest proiect i-a adus una dintre cele mai importante distinctii acordate in Germania in domeniul muzicii clasice: Premiul ECHO Klassik 2010 – pentru cea mai buna inregistrare din categoria „opera secolului XIX”.
Elena Gantolea este o adevarata „artista a harpei” ce stapaneste o larga literatura concertanta, de la Vivaldi, Händel, Mozart la contemporani. Multi compozitori, printre care Dumitru Capoianu, Vasile Timis, Carmen Petra-Basacopo, i-au dedicat lucrari scrise anume pentru ea. A sustinut numeroase concerte cu Orchestra Nationala Radio, cu Filarmonicile din tara, recitaluri de harpa solo sau muzica de camera in formule diverse, si turnee de succes in Italia, Germania, Spania, Bulgaria, Iugoslavia, Rusia, Franta.
Irina Iordachescu, absolventa a Universitatii Nationale de Muzica din Bucuresti promotia 2000, a debutat in acelasi an atat pe scena Operei Nationale din Bucuresti, cat si in stagiunea de la „Teatro alla Scala” din Milano in doua concerte-eveniment – alaturi de Orchestra Filarmonica si Corul Scalei. Din 2005 este solista a Operei Nationale Bucuresti unde a interpretat rolurile Lucia din Lucia de Lammermoor, Gilda din Rigoletto, Norina din Don Pasquale, Fiordiligi din Cosi fan tutte, Pamina din Flautul fermecat, Musetta din Boema etc.
Eduard Tumagian este astazi un nume celebru, din galeria marilor interpreti. Absolvent al Conservatorului de muzica „Ciprian Porumbescu”, laureat al concursurilor de la Viena, Paris, Toulouse, Barcelona, Treviso, Vercelli, Verviers, Hertogenbosch etc., in paralel cu activitatea solistica desfasurata la Opera Romana din Bucuresti, o cariera formidabila l-a purtat pe scenele Scalei din Milano, Covent Garden din Londra, Staatsoper (Viena), marilor teatre din Paris, Toulouse, Berlin (Deutsche Oper), Buenos Aires (Teatro Colon), München, Zürich, Bonn, Geneva, Palermo, Torino, Bruxelles. A participat la turnee memorabile ca cel cu Teatrul Scala din Milano in Japonia si a cantat la Carnegie Hall din New York (in Nabucco sub bagheta lui Riccardo Muti).