În perioada 18-25 octombrie, Asociația Bloc Zero a dat startul unui maraton de întâlniri și discuții despre viitor cu adolescenți din toată țară, participanți la cea de-a 9-a ediție a festivalului luna.doc organizată sub tema „Viitorul în construcție”.
În completarea proiecțiilor de film și a discuțiilor organizate în peste 30 de licee din țară în prezența echipei de proiect, Bloc Zero și-a propus să ofere adolescenților un spațiu de reflecție asupra propriilor scenarii cu privire la viitor sub forma unui apel la contribuții literare și eseistice pe această temă.
Un număr de 15 texte (din peste 40 de înscrieri) au fost selecționate pentru a fi publicate în cadrul proiectului de către scriitoarea Ana Maria Sandu.
Mai mult, autorii textelor alese spre publicare au avut parte de o întâlnire online cu scriitoarea Ana Maria Sandu, în cadrul căreia au primit feedback asupra textelor lor și au discutat despre teme ce țin de sfera lecturii și a scriiturii și despre felul în care se reflectă subiectele de actualitate în literatura și filmele contemporane, dar și în mass-media.
Un portret colectiv al generației Z alcătuit din contribuții personale și totodată universale, textele autorilor adolescenți îmbracă forme și stiluri diverse (scrisori, eseuri autobiografice sau povești ficționale) și vorbesc cu candoare și totodată cu asumare, despre visuri, idealuri și despre incertitudinile din spate, despre job-urile viitorului și nevoia de independență, despre ecologie, tehnologie și posibile distopii, despre teamă, singurătate, dar și despre speranță.
Cele 15 texte publicate în cadrul proiectului pot fi lecturate în secțiunea dedicată festivalului luna.doc de pe platforma Kinoteca Bloc Zero – https://kinoteca.bloczero.ro/lunadoc-9/.
Mai mult, în urma succesului înregistrat de proiectul „Viitorul_în_construcție_”, filmele propuse spre vizionare în cadrul celei de-a 9-a ediții a festivalului, dar și resursele educaționale aferente, vor rămâne în continuare disponibile pe platforma Kinoteca Bloc Zero, astfel încât să poată fi folosite pe viitor la clasă și de către alți profesori interesați.
Lista completă a textelor și autorilor lor:
„Mă sufoc” – Mara Ioana Zaharia (17 ani, Colegiul Național „Vasile Alecsandri”, Galați)
„Cum mă văd în viitor” – Sonia Mincă (15 ani, Colegiul Național „Spiru Haret”, București)
„Eu sunt tu, tu ești eu, iar împreună suntem cenușă” – Georgiana Ruxandra Solovăstru (16 ani, Colegiul Național „Eudoxiu Hurmuzachi”, Rădăuți)
“Scrisoare către viitor” – Corina Lungu (16 ani, Colegiul Național „Eudoxiu Hurmuzachi”, Rădăuți)
„Versiuni paralele în desfășurare…” – Naomi Tucaliuc (16 ani, Colegiul Național „Eudoxiu Hurmuzachi”, Rădăuți)
„Cum își văd adolescenții viitorul” – Elena-Alexandra Florea (15 ani, Colegiul Național „Gheorghe Lazăr”, București)
„Incertitudine” – Ingrid Nicole Marie Calancea (17 ani, Colegiul Național „Eudoxiu Hurmuzachi”, Rădăuți)
„Scrisoare către o altă eu” – Casandra Vasile (15 ani, Colegiului Național „Gheorghe Lazăr”, București)
„O scrisoare către eroul necunoscut al zilei de mâine” – Alexandru Nistor (15 ani, Colegiul Național „Gheorghe Lazăr”, București)
„Viitorul nu ne așteaptă” – Maria Alexandra Oprea (17 ani, Colegiul Național „Mihai Viteazul”, Slobozia)
„Dragă Eduard (Tu cel din viitor)” – Eduard Darius Alexandru (16 ani, Liceul Teoretic „Constantin Brâncoveanu”, București)
„Viitorul în ochii mei” – Eliza Dinu (15 ani, Liceul Teoretic „Constantin Brâncoveanu”, București)
„Cum îmi imaginez viitorul meu” – Roxelena Gheorghe (15 ani, Liceul Teoretic „Constantin Brâncoveanu”, București)
„Casus belli!” – Denisa Apostol (15 ani, Colegiul Național „Mihai Eminescu”, Buzău)
„Dragă Simona” – Simona Cristea (15 ani, Liceul Teoretic „Constantin Brâncoveanu”, București)