UNATC și „Educația fără granițe. Teatru și film pentru mari și mici”
Etapa practică în Republica Moldova
18-24 octombrie 2023
Miercuri, 18 octombrie 2023, la ora 12.00, va avea loc lansarea oficială a etapei practice a proiectului „Educație fără granițe. Teatru și film pentru mari și mici”, inițiat de Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L. Caragiale” din București, în parteneriat cu Academia de Muzică Teatru și Arte Plastice din Chișinău. Proiectul „Educație fără granițe. Teatru și film pentru mari și mici”este finanțat de Departamentul pentru Relația cu Republica Moldova din cadrul Guvernului României.
Proiectul propune dezvoltarea unei structuri prin intermediul căreia profesioniști din domeniul Teatru și Artele Spectacolului să se formeze și să devină la rândul lor formatori în vederea implementării orei de teatru în sistemul preuniversitar ca disciplină opțională/obligatorie. Pe termen lung, această implementare va contribui la dezvoltarea creativă și socio-emoțională a tinerilor din Republica Moldova.
Există un dialog continuu între profesorii UNATC și cei de la AMTAP în urma căruia se dorește să rezulte o metodologie de lucru, pornind de la modelul UNATC și adaptată nevoilor și intereselor socio-culturale ale profesorilor și elevilor din Republica Moldova.
Proiectul „Educație fără granițe. Teatru și film pentru mari și mici” se fundamentează pe rădăcina culturală, istorică și lingvistică ce unește cele două țări învecinate, România și Republica Moldova. În toamna anului 2022, UNATC a pilotat un demers în acest sens prin proiectul „Caravana UNATC și Educația prin teatru în Republica Moldova” care a reunit profesioniști din domeniile teatru și artele spectacolului, cinematografie și media și psihologie ce au derulat activități pentru copiii, tinerii și cadrele didactice din Republica Moldova în mai multe orașe de pe lângă Chișinău.
O echipă de 35 de studenți, specialiști și cadre didactice UNATC, se va deplasa în perioada 18-24 octombrie în Republica Moldova, pentru susținerea atelierelor de teatru și film pentru liceeni. Echipa UNATC va fi prezentă în două licee din Chișinău, Liceul Teoretic „Pro succes” și Liceul Teoretic „Alexandru Ioan Cuza”. Se vor desfășura mai multe tipuri de ateliere pentru elevi și profesori sub forma unor scurte module, iar fiecare atelier va avea o durată de o oră și jumătate. Ele vor fi coordonate de studenți, profesori de la UNATC și specialiști din organizații partenere universității, respectiv doi psihologi care vor lucra la atelierul de dezvoltare personală alături de doctoranzi în teatru de la UNATC.
Programul va conține ateliere de: jocuri teatrale; coregrafie; teatru animație; scenografie; VR; educație cinematografică; dezvoltare personală liceeni; dezvoltare personală profesori. De asemenea, se va organiza un atelier de dramaturgie la care sunt invitați să participe 5 elevi din fiecare liceu, precum și studenți UNATC și studenți de la AMTAP, care să creeze împreună texte cu și despre adolescenți pe tema identității românești. La fiecare activitate, sunt așteptați să participe cel puțin 10 elevi și 10 profesori din fiecare liceu. Pe parcursul celor 5 zile de activități, se vor organiza proiecții de film (scurtmetraje produse de studenții UNATC) și două reprezentații ale spectacolului INSTITUȚIA.
La evenimentul de lansare din 18 octombrie sunt invitați Sergiu Prodan, Ministrul Culturii al Republicii Moldova, Adrian Dupu, Secretar de Stat – Departamentul pentru Relația cu Republica Moldova, România, prof.univ.dr. Liviu Lucaci, Rector al UNATC I.L. Caragiale din București, România, prof.univ.dr. Doru Nițescu, Președinte al Senatului UNATC „I.L. Caragiale” din București, România, prof.univ.dr. Victoria Melnic, Rector al AMTAP, Chișinău, Republica Moldova, Marcela Nistor, deputat în Parlamentul Republicii Moldova. Evenimentul va avea loc în Sala Unirii a Academiei de Muzică Teatru și Arte Plastice, Chișinău, str. Mateevici 111.