Ligia Stela Florea (coord.) Ion Maxim Danciu
Andra Teodora Cataris
Andreea Mogos
Iulia Mateiu
Aura Chereches
Editura Tritonic
Peste 400 de pagini si un format mare, cu alte cuvinte o lucrare cuprinzatoare, lucru sugerat de altfel si de lista autorilor. "Gen, text si discurs jurnalistic" se constituie intr-adevar intr-o lucrare consistenta, actuala, de interes pentru cei care lucreaza in media si mai ales pentru studenti (fie ca vorbim despre studentii la jurnalism, fie ca ne gandim la cei de la stiintele comunicarii).
"Studiul nostru si-a propus in primul rand definirea conceptului de gen jurnalistic in cadrul unei teorii a genurilor de discurs. Am pornit de la premisa ca articolul de presa este un act de discurs, deci o forma de actiune lingvistica si social-institutionala care presupune, ca orice practica sociala, un contract, adica un cadru de referinta, si o anumita relatie dintre presa si public, pe de o parte si dintre presa si alte instante mediatice, pe de alta parte. (…)
Prin obiectul, obiectivele si metodologia adoptata, studiul de fata are un caracter interdisciplinar, imbinand analiza lingvistica si pragmatica a discursului cu analiza socio-politica, practicata in stiintele comunicarii." (pp. 10-11)
Structura volumului "reflecta fidel demersul cercetarii noastre, care a parcurs urmatoarele etape:
– definirea conceptului de gen jurnalistic in cadrul unei teorii a genurilor de discurs;
– stabilirea corespondentelor tipologice si terminologice intre genurile presei romanesti si franceze si a unor criterii operationale de categorizare a genurilor jurnalistice;
– analiza genurilor presei scrise de informare pe fiecare corpus de presa in parte si comparatia dintre cotidienele nationale in spatiul interdiscursiv intern;
– descrierea unor genuri si a unor strategii discursive ale presei scrise de informare generala din perspectiva interculturala.
Capotolul II abordeaza definirea conceptului de gen jurnalistic ca gen mediatic, pornind de la distinctiile: gen si tip de discurs, gen si unitate peritextuala, gen si rubrica, gen si secventa textuala prototipica. (…)
Capitolele III si IV intreprind un studiu asurpa celor trei codidiene romanesti si respectiv franceze. Pornind de la descrierea liniei editoriale si a structurii globale pe sectiuni, rubrici si genuri a fiecarui cotidian in parte, vom incerca sa surprindem trasaturile definitorii care l-au impus pe fiecare ca reprezentativ pentru presa nationala." (pp. 15-16).
Va invitam sa cititi aceasta carte si apoi sa ne trimiteti comentariul dumneavoastra cu privire la ea pe adresa loredana at prwave.ro si poate aparea pe site.