Karen Levine
Editura Meteor Press
O noua lectie despre Holocaust si urmarile acestuia vine de la Karen Levine sub forma unei carti care a inceput prin a fi material de baza pentru un documentar radio.
„Geamantanul Hanei” este asadar o induiosatoare poveste reala care se petrece pe trei continente si care ne aminteste de tragediile provocate cu nu foarte mult timp in urma.
In iarna anului 2000, in Tokio, Japonia, Fumiko Ishioka, custode la muzeu, le promite copiilor care doreau sa afle mai mult despre un geamantan expus acolo ca va incerca sa descopere povestea posesorului lui. In fapt, copiii stiau ca acel geamantan, unul care ar fi putut oricand fi considerat simplu, obisnuit, putin uzat, provenea din Auschwitz, faimosul si teribilul lagar de concentrare. El avea trecut numele posesorului – o oarecare Hana Brady. Dar copiii sunt copii, mereu curiosi, si isi doreau din suflet sa afle ce s-a intamplat cu Hana. Directoarea porneste asadar intr-un adevarat demers de detectiv incercand sa urmeze si sa descalceasca firul povestii Hanei si al geamantanului sau.
Cititorii afla astfel despre Hana, o fetita din Cehoslovacia ai carei parinti aveau o casa cu usa mereu deschisa artistilor. O familie poate ca multe altele, insa o familie de evrei intr-o perioada in care acestia au avut mult de suferit. Hana avea o viata obisnuita, fericita, frumoasa. Insa ea ajunge sa isi vada familia luata de nazisti, ajunge sa fie orfana si singura ei posesiune era acel geamantan.
Toate pataniile ei sunt infatisate in mod succint dar cu multa sensibilitate de Karen Levine si nu este de mirare ca aceasta carte a ajuns sa cunoasca un succes rasunator primind, de la aparitia sa in anul 2002, „mai multe premii decat orice alta carte canadiana pentru copii din ultimii 30 de ani. A fost tradusa in zeci de limbi si a schimbat mii de vieti.” (coperta 4).
Cartea este o adevarata incursiune in trecut. Ea contine ilustratii si fotografii, marturii si o poveste reala, infatisand ororile si dramele celor care au ajuns in lagare de concentrare. Cu siguranta relatari despre tragediile din timpul Holocaustului mai exista, aceasta este insa speciala prin stil si prin faptul ca urmareste povestea unei fetite, a unei vieti curmate prea devreme, transformandu-se intr-o marturie a unei etape istorice cumplite.
Va invitam sa cititi acest roman si apoi sa ne trimiteti comentariul dumneavoastra cu privire la el pe adresa loredana at prwave.ro si poate aparea pe site.
{mosloadposition user9}