GE Healthcare și Consorțiul Național de Imagistică Medicală Inteligentă (NCIMI), condus de Universitatea din Oxford colaborează pentru a dezvolta și testa algoritmi care să ajute în diagnosticarea și managementul infecțiilor cu COVID-19. Programul se va concentra pe dezvoltarea, îmbunătățirea și testarea algoritmilor potențiali care să ajuta la diagnosticarea infecției cu noul coronavirus SARS – COV – 2, pentru a anticipa care dintre pacienții vor dezvolta o suferință respiratorie severă – aceasta fiind cauza principală a mortalității la pacienții infectați cu SARS – COV – 2- și care dintre pacienți ar putea avea probleme de funcție pulmonară pe termen lung.
În prezent, clinicienii nu pot anticipa cu ușurință care dintre pacienții care au fost testați pozitiv pentru COVID-19 vor înregistra o deteriorare a stării de sănătate și necesită internare în spital pentru a beneficia de ventilație mecanică. De asemenea, nu este clar care dintre pacienți vor suferi consecințe pe termen lung din cauza afectării funcției pulmonare în urma COVID-19. [1] Echipele își propun să dezvolte algoritmi care să includă date de la mii de pacienți, imagini medicale, observații clinice și de laborator pentru a oferi atât un diagnostic mai rapid, cât și o predicție asupra modului în care un pacient poate progresa și se poate recupera.
În prezent, unii pacienți internați la spital nu înregistrează o agravare a simptomelor, în timp ce starea altora, care pare stabilă, se poate deteriora rapid[2]. Identificarea pacienților cu cel mai mare risc de deteriorare și probleme de funcție pulmonară pe termen lung poate ajuta medicii și îngrijitorii să accelereze sprijinul intensiv. De asemenea, poate permite monitorizarea celor care prezintă un risc mai mic într-un mediu adecvat în condiții de siguranță, inclusiv în locuința pacientului. GE Healthcare și NCIMI își propun să dezvolte instrumente care să ajute la gestionarea acestor pacienți COVID-19, de la triaj la monitorizare susținută, intervenții, externare și la monitorizare după recuperare.
„Ar fi extrem de important să prezicem într-o etapă relativ timpurie a bolii, care dintre pacienți se vor vindeca, care prezintă un risc de deteriorare iminentă și ar trebui să fie internați în secțiile de terapie intensivă, deoarece vor avea nevoie de sprijin susținut și care prezintă un risc mai mare de deteriorare a stării de sănătate și situația lor trebuie monitorizată în mod activ”, a declarat profesorul Fergus Gleeson, consultant radiolog, profesor de radiologie la Universitatea din Oxford și președintele Societății Europene de imagistică toracică. „Aceste informații ar ajuta ca resursele spitalului să fie direcționate către cei care vor avea nevoie de ele în timpul spitalizării și după externare.”
„Întrucât sistemele de sănătate gestionează cazurile de COVID-19, clinicienii pot beneficia de noi tehnologii pentru a ajuta triajul și pentru a determina care dintre pacienți sunt susceptibili să dezvolte tulburări respiratorii și complicații pe termen lung”, a spus Kieran Murphy, președinte și CEO al GE Healthcare. „Dacă ne putem asigura că pacienții sunt plasați rapid în cadrul de îngrijire adecvat, acest lucru poate ajuta la îmbunătățirea rezultatelor.”
Dezvoltarea unor algoritmi și modele solide necesită seturi mari de date cuprinzând mii de pacienți. Echipele de la Oxford și NCIMI vor avea acces la datele de la spitalele partenere NCIMI – NHS, precum și la baza de date națională COVID-19 pentru Imagistica pieptului (NCCID) condusă de NHSX și Societatea Britanică de Imagistică Toracică. GE Healthcare dezvoltă diferiți algoritmi de imagistică și semne vitale pentru o mai bună înțelegere a evoluției COVID-19. Echipa de la Oxford va evalua și va testa diverse abordări pentru a determina dacă acestea pot fi utilizate pentru a ajuta pacienții care au sau au avut COVID-19.
Cercetarea medicală – Algoritmul de prognostic Covid 19 îmbunătățit AI (HOST) – este aprobată de Autoritatea de cercetare în domeniul sănătății din Marea Britanie.