prin programul de burse universitare
15 studenţi din România au fost selectaţi să participe la Programul Scholar-Leaders al GE Foundation şi să se alăture reţelei regionale din Europa Centrală
GE Foundation şi Institute of International Education (IIE) au anunţat câştigătorii din România ai celei de a treia ediţii a programului regional Scholar-Leaders de burse universitare. Ceremonia de premiere a fost organizată în cadrul Universităţii Româno-Americane din Bucureşti. Premiile au fost înmânate de Cristian Colţeanu, GE Regional Executive pentru România, Bulgaria şi Republica Moldova, şi de Wagaye Johannes, Assistant Director al Biroului European al IIE. Printre distinşii oaspeţi care au luat cuvântul s-au numărat Ovidiu Folcuţ, Rectorul Universităţii Româno-Americane, Julie O’Reagan, Cultural Affairs Officer al Ambasadei SUA la Bucureşti, precum şi Sorin Mândruţescu, Preşedintele Camerei de Comerţ Americane din România.
Cei 15 studenţi români din cadrul Programului Scholar-Leaders beneficiază de o bursă în valoare de 3.000 de euro (câte 1.500 de euro pe an, timp de doi ani). În plus, studenţii vor participa la activităţi suplimentare, printre care un program regional de leadership şi teambuilding, organizat la Budapesta pe parcursul a trei zile. Alături de studenţii români vor fi prezenţi şi studenţi bursieri din Republica Cehă, Ungaria şi Polonia. De asemenea, căştigătorii competiţiei vor avea şansa să urmărească modul în care lucrează un manager GE, putând astfel să îşi formeze o imagine despre viaţa de zi cu zi a acestuia, în cadrul unei companii de anvergură mondială. În calitate de bursieri, toţi studenţii trebuie să se implice în servicii în folosul comunităţii şi să obţină rezultate academice excelente pe întreaga durată în care beneficiază de bursă. Toate aceste activităţi îi vor pregăti pe câştigătorii bursei oferite de programul Scholar-Leaders al GE Foundation în România pentru cariere la nivel internaţional.
Acest program unic va contribui la dezvoltarea potenţialului de lider al studenţilor care vor dobândi abilităţi de afaceri pe care nu le pot învăţa la şcoală. „GE se bucură nu doar de reputaţia unui model de afaceri solid, ci şi de recunoaşterea capacităţii sale de a crea lideri. Ne-am asumat aceste roluri şi am continuat să depunem eforturi la nivel intern în acest sens, implicând în acelaşi timp şi comunităţile în care ne desfăşurăm activitatea. Am pornit de la premisa că formarea unor lideri tineri, bine pregătiţi şi cu responsabilitate socială este o condiţie preliminară esenţială în crearea unui mediu de afaceri global sănătos şi coerent. Acesta este un obiectiv important pentru GE, deoarece noi considerăm că afacerile trebuie să aibă şi o componentă socială semnificativă. Prin GE Foundation, acordăm o atenţie specială valorificării potenţialului tinerilor talentaţi, de aceea sprijinim studenţii. Vrem să le oferim cât mai multe informaţii utile pentru a le permite să profite la maxim de abilităţile lor şi să îşi consolideze încrederea în sine. Acest lucru le va fi de folos în alegerea carierei potrivite. Mai mult, experienţa a demonstrat că expunerea la o cultură de afaceri internaţională, recunoscută şi dinamică precum cea a GE, completată de pasiunea şi dorinţa de a învăţa, pot duce la rezultate remarcabile. Aceasta este esenţa Programului GE Leader Scholar, iar câştigătorii de până acum sunt dovada vie în acest sens” a declarat Cristian Colţeanu, Director Executiv Regional al GE pentru România, Bulgaria şi Moldova.
„Această bursă a fost concepută pentru a dezvolta potenţialul de lider al studenţilor participanţi şi pentru a contribui la dezvoltarea unei forţe de muncă în România, orientată spre cariere internaţionale. Programul de dezvoltare a calităţilor de lider din Budapesta serveşte drept forum al studenţilor români, cehi, polonezi şi maghiari unde aceştia îşi pot construi propria reţea internaţională. Participarea noastră la acest program, începând cu anul viitor, este o adevărată onoare pentru noi fiindcă suntem convinşi că studenţii vor beneficia din plin de această oportunitate.” – a declarat Ovidiu Folcuţ, Rectorul Universităţii Româno-Americane.
Julie O’Reagan, Cultural Affairs Officer al Ambasadei SUA a explicat: „Cu acest program, GE a stabilit un standard înalt de excelenţă privind implicarea în proiecte sociale şi comunitare în România. Însăşi numele acestui program – Scholar-Leaders – arată cât de important este să oferim sprijin viitorilor lideri care, la rândul lor, îşi vor aduce contribuţia în comunităţile proprii.”
Wagaye Johannes, Assistant Director al Biroului European al IIE a declarat în discursul său de deschidere: „Pe lângă sprijinul individual oferit studenţilor din România şi din alte ţări, Programul Scholar-Leaders al GE Foundation promovează şi crearea unei reţele de tineri intelectuali în Europa Centrală şi de Est, un fenomen de o importanţă vitală pentru dezvoltarea continuă şi integrarea regiunii.”
Conform criteriilor de selecţie folosite de IIE în întreaga lume, un comitet independent de selecţie, alcătuit din experţi de la ONG-uri şi alte universităţi neparticipante, i-au selectat pe cei 15 câştigători dintr-o bază de candidaţi competitivă şi diversă. Câştigătorii au fost desemnaţi pe baza unei combinaţii de rezultate academice excelente, activităţi extraşcolare remarcabile şi alte criterii, de exemplu: implicarea în activităţi studenţeşti, muncă voluntară, activităţi în folosul comunităţii şi abilităţi de lider.
După succesul obţinut în Ungaria în 2002, programul de burse universitare s-a dezvoltat la nivel regional în ultimii şapte ani. Programul se află cum la cea de-a treia ediţie în România, a cincia ediţie în Republica Cehă şi a şasea în Polonia. Finanţaţi de un grant generos oferit de GE Foundation, 45 de studenţi din România şi 321 de studenţi din regiune au beneficiat deja de Programul Scholar-Leaders al GE Foundation, primul program de burse universitare de acest tip din Europa Centrală şi de Est.
„Programul acesta mi-a schimbat cursul vieţii, am aflat atât de multe despre mine, dar şi despre polonezi, cehi şi maghiari, despre Budapesta, GE, munca în echipă, calităţile de lider şi multe altele… ” – a declarat Carla-Hermina Cumpanasoiu, unul dintre primii studenţi din România care a câştigat o astfel de bursă.
Cine se poate înscrie?
În 2008-09 au fost eligibili şi s-au înscris studenţi aflaţi în anul al doilea de studii la anumite universităţi selectate din România (Universitatea Politehnică din Timişoara, Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iaşi, Universitatea Babeş-Bolyai, Academia de Studii Economice din Bucureşti, Universitatea Politehnică din Bucureşti) în domenii precum economie, management, inginerie sau tehnologie. Anul viitor va fi inclusă în program şi Universitatea Româno-Americană.
Pentru a se putea înscrie în acest program, studenţii trebuie să trimită un formular de înscriere completat, un eseu de 1.000 de cuvine, două scrisori de recomandare (dintre care cel puţin una scrisă de un profesor), un CV, rezultatele academice din primul an de studii, împreună cu traducerea acestora în limba engleză (nu este necesară traducerea oficială). Se pot înscrie pentru bursă studenţii aflaţi în al doilea an de studii, la prima facultate. Termenul limită pentru depunerea înscrierilor este în toamnă. Informaţii suplimentare despre Programul Scholar-Leaders al GE Foundation şi universităţile participante puteţi găsi la www.iie.eu.
{mosloadposition user10}