România se află pe locul 4 în Europa, cu 11 inovaţii înscrise în concurs, după Marea Britanie (28), Suedia (14) şi Germania (12).
Au trecut cinci săptămâni de la lansarea „Competiţiei GE ecomagination: energizarea reţelei iar în acest moment, în concurs au fost înscrise deja peste 1000 de idei care provin din 60 de ţări şi au fost înregistrate aproape 20 000 de voturi din partea publicului. Competiţia, care are o durată totală de 10 săptămâni, este una dintre cele mai ample competiţii de acest gen organizate vreodată şi are în spate un angajament financiar în valoare de 200 milioane USD. Fondurile sunt destinate descoperirii celor mai bune idei ale cercetătorilor, antreprenorilor şi companiilor de tip start-up care să contribuie la crearea unor reţele de energie electrică mai curate şi mai eficiente şi la accelerarea adoptării tehnologiilor de reţele inteligente.
În clasamentul european al statelor cu cel mai mare număr de idei înscrise în concurs, România ocupă locul 4, topul fiind condus de Marea Britanie, care are 28 de inovaţii în competiţie, Suedia, cu 14 idei şi Germania, cu 12 proiecte.
„Studenţi, cercetători, antreprenori, start-up-uri, toţi cei care au idei şi proiecte şi pe care, poate din cauza lipsei de oportunitate sau finanţare, nu le-au putut dezvolta şi aplica, îşi pot îndrepta acum atenţia către Competiţia Inovaţiilor organizată de GE. Această competiţie nu este numai un catalizator, ci oferă posibilitatea concretă de dezvoltare a ideilor respective. Este o provocare în egală măsură ideală pentru studenţii români care studiază tehnologia şi care sunt pasionaţi de inovaţie, de ecologie şi de ultimele dezvoltări în domeniul energetic, dar şi pentru oamenii de ştiinţă, cercetătorii şi antreprenorii din România, care au acum ocazia de a-şi valorifica ideile. Având în vedere tradiţia şcolii româneşti de inginerie şi tehnologie, avem încrederea că specialiştii şi talentele din România care se regăsesc în condiţiile competiţiei îşi vor înscrie proiectele şi s-ar putea număra ulterior printre finalişti. Le dorim succes tuturor participanţilor din România şi sperăm să îi regăsim în finală!”, a declarat Cristian Colţeanu, GE Regional Executive pentru România, Bulgaria şi Moldova.
Câteva exemple de idei înscrise până acum în cadrul competiţiei includ: o nouă modalitate de exploatare a energiei valurilor cu ajutorul hidraulicii, turbine eoliene rezistente la uragane, idei pentru drumuri dotate cu panouri solare speciale, care produc energie electrică. Printre ideile de îmbunătăţire a eficienţei reţelei se numără şi instalarea unor ultra-condensatori pentru gestionarea randamentului resurselor energetice regenerabile şi soluţii software care cuprind algoritmi sofisticaţi ce folosesc informaţii obţinute în timp real pentru a estima consumul energetic viitor.
De asemenea, în cadrul concursului au fost înscrise idei creative pentru reducere consumului de energie, cum ar fi instalarea de adaptoare şi întrerupătoare inteligente în locuinţe şi pe dispozitivele cu un consum energetic ridicat, care să interacţioneze cu generaţia următoare de contoare inteligente.
Miza competiţiei o reprezintă cele 200 milioane USD acordate prin angajamentul asumat de GE şi de alţi patru parteneri cu capital privat. Scopul acestei iniţiative este identificarea şi finanţarea ideilor inovatoare care să poată fi puse în practică rapid sau care pot fi transformate în soluţii comerciale în viitorul apropiat. În acelaşi timp, ideea care primeşte cele mai multe voturi de la utilizatori va primi un premiu în bani, în valoare de 50.000 USD, după efectuarea unei analize pertinente a conţinutului de către GE. Grupul de experţi al GE va selecta şi alţi cinci câştigători ai premiilor competiţiei de inovaţii care vor primi câte 100.000 USD fiecare, premii în bani, în semn de recunoaştere a spiritului remarcabil de antreprenoriat şi inovaţie. De asemenea, juriul va mai acorda unuia sau mai multor participanţi la competiţie Premiul de Merit Ştiinţific GE, constând în colaborarea cu GE Global Research — centrul de dezvoltare tehnologică pentru toate diviziile GE.