Primul documentar despre proiectul de exploatare a gazelor de şist şi metoda fracturării hidraulice, semnat de Gabriel Geamănu, poate fi urmărit miercuri, 20 noiembrie, ora 21.00, la TVR 1 şi TVR+
„gaze_de_şist.ro” este documentarul pe care Răzvan Butaru îl propune la Dosar România, miercuri, 20 noiembrie, film al cărui subiect este abordat în premieră în România şi poartă semnătura realizatorului TVR Gabriel Geamănu. Telespectatorii TVR 1 şi cei care urmăresc programul TVR online, pe www.tvrplus.ro vor vedea, de la ora 21.00, pe TVR 1, o ediţie specială a emisiunii de publicistică Dosar România, despre rezistenţă, despre compromisuri politice, despre foarte mulţi bani şi despre trâmbiţata „independeţă energetică” a României.
Primul documentar despre controversatul proiect de exploatare a gazelor de şist şi metoda fracturării hidraulice spune controversata istorie a proiectului extragerii gazelor de şist din subsolul ţării. Gabriel Geamănu a mers în judeţele Vaslui şi Constanţa, acolo unde autorităţile cred că vom plăti mai puţin pentru gaze în următorii ani, iar locuitorii din zonele vizate spun că vom plăti cu toţii pentru distrugerea mediului şi a vieţii.
În Constanţa şi Vaslui, compania Chevron a obţinut singurele licenţe de explorare a gazelor de şist. De asemenea, la Putna, o altă firmă face prospecţiuni seismice pentru Raffles Energy, Aurelian Petroleum şi Romgaz. Călugării de la Mănăstirea Putna sunt revoltaţi şi încearcă să-i oprească pe cei care testează un perimetru de 300 de kilometri pătraţi, de teamă că izvoarele şi monumentele istorice vor fi afectate.
În localităţile vasluiene Pungeşti, Puieşti, Băceşti şi Găgeşti, oamenii luptă împotriva exploatării gazelor de şist prin metoda fracturării hidraulice. Telespectatorii vor asista la momentele dramatice în care locuitorii din Pungeşti au blocat drumul de acces, obligându-i pe cei de la Chevron să suspende lucrările şi să-şi retragă utilajele. Acelaşi lucru s-a întâmplat şi în perimetrele Vama Veche, Limanu-2 Mai, Costineşti, Adamclisi, pentru care Agenţia Naţională a Resurselor Minerale a acordat companiei Chevron licenţe de explorare. Managerul Chevron, Tom Holst, susţine că mediul şi viaţa oamenilor nu vor fi afectate, pentru că tehnologia este foarte sigură. Cei care contestă metoda fracturării hidraulice spun însă că mediul va fi afectat ireversibil, pentru că vor fi folosite cantităţi uriaşe de apă ce va ajunge în sol şi în pânza freatică, alături de 250 de substanţe, unele dintre ele cancerigene.