Garanti Bank, una dintre cele mai dinamice bănci de pe piața locală, revizuiește prognoza privind creșterea economică la 4.4%, de la estimarea de 4% previzionată de bancă la începutul anului. Această creștere va fi, cel mai probabil, susţinută, la fel ca în anul anterior, de avansul serviciilor, industriei şi comerţului, conform celui mai recent Raport Macroeconomic, corespunzător primului trimestru al acestui an.
Cererea internă continuă să fie stimulată de politica fiscală expansivă, deficitul bugetar ajungând la 3,5% în 2018. Cererea externă pentru bunurile de capital necesare în producţie, sau pentru cele de folosinţă îndelungată continuă să crească, o tendință observată și în 2017, pe măsură ce stocul de capital este reînnoit, după erodarea acestuia în anii de după criză.
În ceea ce privește inflația, Garanti Bank estimează că aceasta va încheia anul la un nivel de 3,6%, față de nivelul actual de 5,2%.
Pe fondul supraîncălziririi economiei, Banca Națională a României (BNR) a majorat rata dobânzii cheie de 3 ori în acest an, iar Garanti Bank previzionează înca o majorare până la finalul anului. Astfel, rata dobânzii cheie ar putea încheia anul la 2,75%, față de 2,5% în prezent.
Ca și în cazul inflației, cea mai mare parte a creșterii ratelor de dobândă interbancare a avut deja loc, ROBOR 3M înregistrând un nivel de 2,7% în prima parte a lunii mai, față de 0,9%, cât era în luna septembrie a anului trecut, când lichiditatea din piaţă a început să se diminueze.
Deficitul de cont curent va continua să crească în 2018, însă, acesta nu va lua un avans semnificativ, pe fondul apetitului mai puțin ridicat pentru consum, dar și al încetinirii creșterilor salariale preconizate pentru 2018. Deficitul de cont curent continuă să fie finanțat de investițiile străine directe (ISD) și de fondurile europene, deși acest lucru s-ar putea să nu mai reflecte realitatea în viitor, mai ales că în primul trimestru se observă deja o scădere a ISD-urilor, faţă de perioada similară de anul trecut, iar tendinţa negativă ar putea continua pe parcursul anului. Garanti Bank își menține așteptările privind cursul EUR/RON, care ar urma să ajungă la 4,78, până la finalul anului. Alți factori, precum sentimentul investitorilor și realocarea fluxurilor de portofoliu, ar putea juca, de asemenea, un rol.
Creditarea s-a aflat pe o pantă ascendentă anul trecut, depășind media zonei euro la finalul lui 2017. Potrivit raportului macroeconomic, Garanti Bank estimează că ritmul de creștere al creditării se va menține și în 2018. Banca anticipează o majorare a împrumuturilor acordate consumatorilor, precum și un avans moderat al creditelor acordate companiilor, acestea din urmă manifestând o sensibilitate față de costurile mai mari de finanţare și de ritmul mai lent de creștere economică.