Si pentru acest weekend, TVR 1 are cateva programe care merita urmarite. Mai jos le gasiti mentionate:
Nocturne, vineri, 15 mai, ora 00.20 – invitat Cristian Tudor Popescu, intr-e editie best of, inregistrata in 2006 – mai multe info se gasesc aici: //tvr1.tvr.ro/best-of-nocturne-a-scrie-este-un-lucru-pervers-orice-ai-face_12502.html
Ora Regelui, sambata, 16 mai, ora 15.00 – dedicată aniversării zilei de 10 mai, care a redevenit sărbătoare naţională
Eclusiv in Romania, sambata, 16 mai, ora 18.00 – Cristi Tabara si echipa lui au ajuns in zona Timişului – //www.tvr.ro/exclusiv-in-romania-ajunge-la-mecca-motociclistilor-in-banat_12487.html#view
film Poveste din Bronx, sambata, 16 mai, ora 23.10 – debutul regizoral al lui Robert de Niro, care joacă în film şi rolul principal (detalii, aici: //tvr1.tvr.ro/poveste-din-bronx-one-man-show-pe-broadway-si-film-de-festival_12437.html)
Politica si delicateturi… vegetariene, pentru Alexandru Tomescu – duminica, 17 mai, ora 15.00
Dosar Romania – duminica, 17 mai, ora 18.45, reportajul Marea Hoinareala, despre cel care readuce la lumină satul românesc prin fotografie – Sorin Onişor
Garantat 100%, duminică, 17 mai, ora 23.00, cu dramaturgul, publicistul si scriitorul basarabean Val Butnaru.
Sâmbătă, 16 mai, de la ora 15.00, emisiunea pe teme istorice despre monarhie şi regii României este dedicată aniversării zilei de 10 mai, care a redevenit sărbătoare naţională. Emisiunea poate fi vizionată la TVR 1 şi online, pe TVR+.
Realizată de Camelia Csiki, ediţia Ora Regelui de sâmbătă, 16 mai, este dedicată manifestărilor desfăşurate la aniversarea Zilei de 10 Mai. Anul aceasta, Ziua Regalităţii a redevenit sărbătoare naţională a României. Emisiunea Ora Regelui se difuzează, ca şi până acum, de la ora 15.00, la TVR 1 şi online, pe TVR+, în fiecare sâmbătă.
Manifestările dedicate Zilei Regalităţii s-au desfăşurat pe parcursul mai multor zile. Prima zi a fost consacrată promovării culturii, educaţiei şi artei. Cunoscutul concurs pentru copii „Cangurul", proiectul „Laboratorul de noapte" al Teatrului Bulandra şi Festivalul „Luna Bucureştilor" au primit Înaltul Patronaj al Principesei Margareta.
Mai multe companii şi firme româneşti au fost dintinse cu titlul de „Furnizor Regal". Este modul prin care Familia Regală sprijină producţia şi serviciile româneşti cu tradiţie. La ceremonie s-a servit invitaţilor acelaşi vin ca la încoronarea Regilor Ferdinand şi Maria, în urmă cu 93 de ani. Imagini de la eveniment vom putea urmări la Ora Regelui de la TVR 1 şi TVR+.
Studenţii de la Conservator, noii admişi ai Corului Regal, au oferit Concertul de gală „Nihil Sine Deo", un omagiu adus celei mai longevive Zile Naţionale din istoria României. Ansamblul cameral de tineret are Înaltul Patronaj al Alteţei Sale Regale Principele Radu al României, care a şi participat la spectacol.
Dineul oficial dedicat zilei de 10 Mai a reunit la Palatul Elisabeta diplomaţi români şi străini, personalităţi ale societăţii civile şi reprezentanţi din tot spectrul politic. Şi de la acest eveniment, Ora Regelui aduce imagini sâmbătă, de la ora 15.00.
Radioul la care s-a auzit proclamaţia Regelui Mihai din 23 August 1944 a ţinut să marcheze această sărbătoare prin lansarea unui volum şi a unui CD care cuprinde înregistrări – document, mărturii inedite din fonoteca de aur a instituţiei. Din păcate, înregistrările din timpul domniei Regelui Mihai au dispărut în anii regimului comunist.
Maratonul Regal a ajuns la cea de-a patra ediţie. Principele Nicolae a participat la competiţie alături de 500 de sportivi. Principele Radu a dat startul, iar Principesa Margareta i-a premiat pe câştigători. Imagini vedem la Ora Regelui de la TVR 1 şi TVR+.
Peste 200 de oameni au venit la statuia lui Carol I pentru a sărbători alături de Familia Regală. Ora Regelui prezintă imagini inedite, tot din Piaţa Palatului, de la petrecerea de 10 Mai 1939, ziua naţională din vremea monarhiei.
Aproape şase mii de români din ţară şi din străinătate au fost prezenţi la Garden Party pe 10 mai. Surpriza de anul acesta a fost fanfara corpului militar Bersaglieri. Trompetiştii italieni şi caporalul-dirijor cu corn de vînătoare au fost recunoscuţi după pălăria cu boruri mari şi pene de cocoş de munte, dar mai ales după vivacitatea ritmului defilării. Infanteriştii italieni şi fanfara lor au licenţă regală de aproape 200 de ani.
Iar pentru rubrica Modă şi etichetă, realizatorii au pregătit un alt subiect: Dincolo de semnificaţia istorică a Zilei de 10 Mai, Garden Party este şi prilejul cu care se etalează cele mai elegante ţinute şi accesoriul obligatoriu: pălăria. În acest fel, Familia Regală a readus în România moda pălăriilor.
Redactori: Adela Eftimie, Cristina Rădulescu
Producător: Lidia Voicu
Realizator: Camelia Csiki
Credit foto: Casa Regală
Tânărul violonist este invitatul lui Mircea Dinescu în ediţia de duminică, 17 mai, a emisiunii, ce poate fi urmărită de la ora 15.00, la TVR 1, TVR HD şi TVR+.
Mircea Dinescu îi dedică ediţia din 17 mai a emisiunii sale lui Alexandru Tomescu, tânărul muzician care face minuni cu vioara Stradivarius Elder-Voicu, ce i-a fost încredinţată în 2007. Politică şi delicateţuri poate fi urmărită de la ora 15.00, la TVR 1, TVR HD şi online, pe TVR+.
Ştiind că tânărul său invitat este vegetarian, Dinescu îi pregăteşte pentru început o cremă de dovlecei cu ciuperci, din compoziţia căreia nu lipsesc laptele şi… vinul. Uşor surprins de cantitatea de vin pe care poetul o pune la prepararea cremei de legume, Tomescu întreabă în glumă: „Supa asta – o bem sau o mâncăm?”, iar apoi mărturiseşte: „Îmi place să pun vin în anumite preparate, dar îl folosesc aşa, mai cu parcimonie, însă aici am văzut că e la ordinea zilei – o jumătate de carafă fără apă… Îmi place acest principiu”. Explicaţia lui Dinescu este simplă: oricât vin ai pune la prepararea mâncării, în momentul în care este pusă pe foc, alcoolul dispare, rămânând numai aroma.
După ce supa cremă este gata, poetul îi pregăteşte invitatului său sandvişuri „unice în lume”, cu ciuperci, vinete şi dovlecei, toate aşezate pe un pat de cremă de avocado şi stropite cu un sos special, inventat chiar de Dinescu şi asupra compoziţiei căruia păstrează misterul, deoarece doreşte să îl breveteze. Nu se stăpâneşte, însă, să-şi laude preparatul în faţa musafirului său: „Chiar dacă Mircea nu a deconspirat ingredientul secret din pasta lui roşie celebră, mie mi l-a spus, mi l-a şoptit, însă rămâne între el şi mine”, povesteşte ulterior amuzat Alexandru Tomescu.
În cramă, îi aşteaptă lăutarii din Băbiciu, recomandaţi poetului chiar de Grigore Leşe, pentru talent şi autenticitate, iar discuţia dintre gazdă şi oaspete este captivantă şi plină de farmec. Tomescu îi povesteşte poetului despre activitatea sa, proiectele, turneele şi planurile sale de viitor, Dinescu concluzionând: „Am rămas cu ideea că trebuie să invit mai des tineri. Nu sunt numai bătrâni înţelepţi, există şi tineri înţelepţi”.
Alexandru Tomescu s-a născut pe 15 septembrie 1976 la Bucureşti. De la debutul său din 1985, a susţinut peste 200 de concerte şi recitaluri în 26 de ţări. Pentru măiestria lui, i-a fost acordat de către statul român privilegiul de a cânta la vioara Stradivarius care fusese anterior în posesia muzicianului Ion Voicu. Angajamentul pe care şi l-a asumat în momentul în care a primit vioara Stradivarius Elder-Voicu, în 2007, a fost acela de a familiariza un număr cât mai mare de români cu sunetul splendidului instrument. După o serie aproape neîntreruptă de concerte desfăşurate în România şi în lume, numele violonistului şi al viorii sale au devenit sinonime perfecte. În prezent, Alexandru Tomescu se află în plin turneu. Este vorba despre Turneul Internaţional Stradivarius Enescu Experience – 2015, care are drept cauză socială strângerea de fonduri şi materiale pentru restaurarea casei Enescu din Mihăileni şi transformarea ei într-un centru cultural şi muzical internaţional.
Cel care readuce la lumină satul românesc prin fotografie este subiectul reportajului ce poate fi urmărit duminică, 17 mai, de la ora 18.45, la TVR 1 şi online, pe TVR+. La TVR HD, Dosar România se difuzează de la ora 20.00
În urmă cu 12 ani, Sorin Onişor a renunțat la meseria de profesor de istorie – geografie şi s-a dedicat unui ideal: readucerea la lumină a satului românesc prin fotografie. A poposit în aproape 70% dintre satele României şi a fotografiat în fiecare zi oameni şi locuri interesante. Duminică, 17 mai, la Dosar România, Ileana Gaiţă ne propune reportajul Marea Hoinăreală. De la 18.45, la TVR 1, TVR+, iar de la ora 20.00, la TVR HD.
Dosar România continuă la TVR seria de reportaje, documentare şi anchete despre istoria pe care o trăim zilnic. În fiecare duminică seara, emisiunea produsă de Răzvan Butaru şi Ioana Mureşan vine în faţa telespectatorilor cu poveşti unice şi oameni speciali. Pe 17 mai, de la ora 18.45, Dosar România spune, la TVR 1 şi TVR+, povestea fotografului Sorin Onişor.
Sorin Onişor a absolvit Facultatea de Istorie a Universităţii de Vest Timişoara în 1997, iar în 2001 a terminat un masterat în „Românitate orientală” la aceeaşi universitate. Din 2008, este doctorand al Universităţii de Vest Timişoara, iar înainte, în 2005, termină secţia de fotografie a
Şcoalii Populare de Artă, Timişoara.
Tot din 2005, Cosmin începe seria expoziţiilor personale, organizate ininţal în mai multe locuri din Timişoara, apoi ajunge la Bucureşti, Oradea, Iaşi, Constanţa, Paşcani, Suceava, Braşov, pentru ca din 2013, să întâlnească fotografia lui cu publicul internaţional în Baden-Viena, Lyon, Zaragosa şi Bruxelles.
În perioada 2009-2014, Sorin Onişor a organizat workshopuri de fotografie în Maramureş, Delta Dunării, Sibiu, Giurgiu, Buzău, Prahova, Braşov, Mureş, Alba, Harghita, Iaşi, Suceava, Timiş, Mehedinţi.
A primit numeroase premii pentru fotografiile sale, iar printre proiectele lui în derulare se numără: Bisericile de lemn din sudul Transilvaniei si nordul Olteniei, Fierarii din Transilvania (teza de doctorat), Pierduţi în (dez)integrare, dedicat comunităţii rome din România, Universul copilăriei în satul românesc contemporan. În perioada 2008-2013, a realizat proiectul foto Oamenii Deltei, în colaborare cu Televiziunea Română.
Marea Hoinăreală, cu povestea în imagini a lui Sorin Onişor, poate fi urmărită la Dosar România de duminică, 17 mai, de la ora 18.45.
Codruţa Angelescu, Cristina de Hillerin, Ruxandra Ţuchel, Cornel Mihalache, Cătălin Apostol, Gabriel Geamănu, Ionuţ Cărpătorea, Ileana Gaiţă, Ioana Mureşan şi Răzvan Butaru prind din această primăvară noi file în Dosar România, un dosar ce cuprinde trecutul, prezentul şi, posibil, viitorul acestei ţări.
Emisiunea poate fi urmărită la TVR 1, şi pe TVR+, disponibil şi pe tabletă sau mobil. Aici puteţi descărca aplicaţiile TVR+ pentru IOS şi Android. La TVR HD, ediţia din 17 mai a emisiunii Dosar România poate fi urmărită de la ora 20.00.
Cătălin Ştefănescu stă de vorbă cu dramaturgul, publicistul şi scriitorul basarabean duminică, 17 mai, de la ora 23.00, la TVR 1, TVR HD şi TVR+
Este analist politic, dramaturg, publicist şi scriitor basarabean, fondatorul Jurnal Trust Media (trust media). A absolvit Facultatea de ziaristică a Universităţii de Stat din Moldova, dar a urmat şi cursurile superioare de regie de pe lângă Institutul de artă cinematografică (în limba rusă) din Moscova, în clasa maestrului Emil Loteanu. Invitatul de duminică al lui Cătălin Ştefănescu la Garantat 100% este Val Butnaru. Emisiunea poate fi urmărită la TVR 1, TVR HD şi TVR+ pe 17 mai, începând cu ora 23.00.
„Vorbim despre felul în care unii dintre basarabeni văd România, dar şi despre felul în care unii dintre români înţeleg sau sunt preocupaţi de ceea ce se întâmplă în Basarabia. Nu am evitat anumite cuvinte dure care circulă în spaţiul public, atunci când se discută acest subiect, ideile preconcepute, motivaţiile ezitărilor sau ale temerilor de a deschide discuţii legate de aceste subiecte”, spune moderatorul şi realizatorul Cătălin Ştefănescu.
Nu în ultimul rând, cei doi discută cât se poate de deschis despre un eventual proiect al reunificării Basarabiei cu România, despre oportunitatea unui astfel de proiect, dar şi despre absenţa totală a mizei politice din această idee. Lucru subliniat şi de invitatul emisiunii: „un dialog cât se poate de firesc, între cetăţeni care vorbesc aceeaşi limbă şi au aspiraţii europene comune” (Val Butnaru).
În perioada 1992-1994, Val Butnaru a fost director artistic al Teatrului Eugene Ionesco. În paralel, este corespondent pentru Basarabia al postului de radio Europa Liberă, redacţia emisiunilor în limba română (1992-1996). În 1995 fondează Grupul de presă Flux (GPF), al cărui director devine. Odată cu întemeierea GPF, în Republica Moldova apare agenţia independentă de ştiri (AP Flux).
În noiembrie 1999, fondează Jurnal de Chişinău, un nou hebdomadar. Ca redactor-şef, Val Butnaru a adunat în jurul Jurnalului de Chişinău o echipă de gazetari profesionişti şi numeroşi colaboratori dintre personalităţile vieţii politice şi culturale basarabene. Val Butnaru publică număr de număr (iniţial – săptămânal, iar din 2003, de două ori pe săptămână), sub titlul E la nave va… (preluat de la titlul celebrului film al lui Fellini), editoriale axate pe evenimente şi probleme la zi. Are şi alte colaborări, în calitate de analist politic la Televiziunea Naţională (în 2000-2001, până la instaurarea cenzurii comuniste), la posturile Euro TV, Radio Europa Liberă, Radio Antena C.
Val Butnaru a fost desemnat câştigător al topului 10 ziarişti ai anului organizat de clubul de presă din Chişinău (1995, 1996, 1997), a fost recunoscut drept managerul care a înregistrat cele mai mari succese în domeniul presei (1998), dar i s-a acordat şi Diploma de merit a Uniunii Jurnaliştilor din Moldova şi Diploma Clubului Naţional de presă Pentru devotament în serviciul opiniei publice (2001).
S-a impus de asemenea şi ca dramaturg original, piesele sale fiind montate pe scenele teatrelor Luceafărul, Eugene Ionesco, Teatrul Poetic de la Chişinău, Teatrul Naţional Vasile Alecsandri din Bălţi, Teatrul Dramatic B.P. Haşdeu din Cahul, Teatrul Naţional Mihai Eminescu din Botoşani, precum şi la Teatrul TV Chişinău şi la cel de la Radio Moldova.
A debutat cu piesa Procedeul de ju-jitsu (1986). Au urmat: Ne place să jucăm teatru (1987), La Veneţia e cu totul altfel (1989), Simfonie în bi bemol major (1992), Iosif şi amanta sa (1993), Ţin minte că va ninge şi vom fi fericiţi (1993), Mâine sau poate poimâine (1994), Saxofonul cu frunze roşii (1997), Cum Ecleziastul discuta cu Proverbele (1999, montată în 2002), Şase autori în căutarea unui personaj (2001), Apusul de soare se amână (scrisă într-o primă variantă în 1982, revăzută şi publicată în 2003), Avant de mourir (2008).
Scrierile dramatice ale lui Val Butnaru, spectacolele montate (uneori cu asistenţa regizorală a autorului) au fost recompensate cu numeroase premii şi diplome, beneficiind de cronici, recenzii şi prezentări favorabile în presa culturală, la radio şi TV, la Chişinău, Bălţi, Iaşi, Bucureşti şi în alte oraşe din România. Printre premiile obţinute menţionăm: Premiul Ministerului Culturii al Republicii Moldova pentru Cea mai bună piesă a anului (1989 – La Veneţia e cu totul altfel, în 1999 pentru Cum Ecleziastul discuta cu Proverbele), Premiul Ion Luca Caragiale al Academiei Române (1993, pentru piesa Iosif şi amanta sa), Premiul revistei Convorbiri literare din Iaşi Pentru reuşita deschiderii europene a teatrului la est de Prut (2004).
Garantat 100% cu basarabeanul Val Butnaru poate fi urmărită la TVR 1, TVR HD şi TVR+, pe 17 mai, de la ora 23.00.