Mark Epstein
Editura Herald
Desi, adesea, intre abordarile Occidentului si cele ale Orientului pare a fi o prapastie de netrecut, in ultimii ani s-a ajuns la o completare, o imbinare a celor doua directii in multe zone.
Mark Epstein s-a familiarizat mai intai cu practica si conceptia buddhista, dupa cum singur marturiseste, si apoi a devenit psihoterapeut. A remarcat faptul ca aceste doua “elemente” se pot completa, in beneficiul pacientilor.
„Ganduri fara ganditor. Psihoterapie dintr-o perspectiva buddhista” este structurata in trei parti distincte. Prima „este gandita sa introduca invataturile psihologice ale lui Buddha in limbajul psihodinamicii occidentale.” (p. 31). Astfel cartea nu se adreseaza doar „celor care activeaza in domeniile psihologiei si psihoterapiei”, ci si celor atrasi de meditatia buddhista dar care nu au suficiente informatii despre ea. Aceasta parte devine asadar „un gen de orientare spre perspectiva buddhista, deoarece noi, in Occident, am raspandit deja un numar necontrolat de mare de interpretari gresite despre invataturile esentiale ale lui Buddha.” (p. 31).
Partea a doua, „Meditatia”, este dedicata explicarii strategiei buddhiste de baza, urmarind de asemenea sa sublinieze modul in care „poate fi inteleasa calea meditativa in termeni psihodinamici” (p. 31).
In sfarsit, ultima parte, „Terapia”, se concentreaza pe aspecte practice, din experienta deopotriva de pacient si psihoterapeut a autorului. Partea, folosind ca punct de plecare un tratat al lui Freud, incearca sa arate cum pot fi integrate in practica psihoterapiei invataturile lui Buddha.
Cartea este usor de urmarit si de inteles, fiind scrisa intr-un limbaj accesibil. Toti cei interesati asadar de o completare a ceea ce stiu despre psihoterapie si toti cei interesati si aflati la inceput in ale psihoterapiei si invataturii buddhiste, gasesc in „Ganduri fara ganditor. Psihoterapie dintr-o perspectiva buddhista” o perspectiva cuprinzatoare, interesanta.