Casa de Producție TVR îi urează „La mulți ani!” actriței Cezara Dafinescu și vă invită să urmăriți spectacolul „Gâlceava Zeilor”, de Radu Stanca, în regia lui Silviu Jicman
Cezara Dafinescu s-a născut în 4 august 1948, la Sibiu într-o familie foarte unită. Tatăl – general de armată, mama – medic. A petrecut mult timp cu bunica sa, avocat. După ce a împlinit opt ani vine împreuna cu părinţii la Bucureşti.
Urmeaza doi ani de balet clasic dar pentru ca este prea înaltă renunță și se înscrie la liceul sportiv, devine campioana natională de atletism la juniori, este colega de lot cu Mihaela Peneş si Ilie Nastase dar un accident îi întrerupe cariera sportivă.
Deşi părinţii o doreau medic, la îndemnul unui prieten se înscrie la Teatru unde nu reușește din prima. Sergiu Nicolaescu o cheamă la o filmare, ceea ce o motivează şi anul următor dă din nou admitere și intră la facultatea de Teatru.
A absolvit Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică în 1973, la clasa profesorului universitar Moni Ghelerter, luând la examenul de diplomă nota 10. După absolvire este repartizată la Teatrul Naţional din Bucureşti. Printre cele mai cunoscute roluri în care actriţa se face remarcată: Silvia în „Să nu-ți faci prăvalie cu scara”, de Eugen Barbu, Alta în „Act venețian”, de Camil Petrescu, Domnica în „A treia țeapă”, de Marin Sorescu, Wanda în „Gaiţele”, de Al. Kiriţescu, Sendy, „Zbor deasupra unui cuib de cuci”, de D. Wasserman, Miza, „Titanic vals”, de T. Musatescu.
În film trebuie amintite rolurile din „Al patrulea gard de langa debarcader”, în regia Cristianei Nicolae, „Războiul de independenţă”, în regia lui Sergiu Nicolaescu, „Dumbrava minunată”, in regia lui Gh. Naghi, „Secretul lui Nemesis”, în regia lui Geo Saizescu, dar şi cel din coproducţia romano-franceză „Şobolanii roşii”.
„Gâlceava zeilor” este un text inspirat de una dintre metamorfozele mitologiei antice – transformarea fecioarei Critis în cârtiţă, ca pedeapsă pentru semeţirea sa şi faptul că a întrecut-o la un concurs de frumuseţe pe zeiţa Aphrodita. Conflictul ia amploare, căci în apărarea lui Critis sare zeiţa Athena, cu o veche antipatie faţă de Aphrodita încă de la întâmplarea cu mărul lui Paris. Zeița înțelepciunii o ia pe frumoasa pământeancă sub dubla ei ocrotire –ca fecioară și ca locuitoare a cetății Atenei. Din acest moment, încurcăturile şi certurile în Olimp se ţin lanţ, implicând tot mai mulţi zei, supuşi cu toţii aceloraşi pasiuni, invidii, gelozii, resentimente ca şi oamenii, părtinitori şi arbitrari în judecăţi şi în acţiuni.
GÂLCEAVA ZEILOR de Radu Stanca
Spectacol din anul 1991
Adaptarea pentru televiziune Ioana Prodan şi Silviu Jicman
În distribuţie : Virgil Ogăşanu, Ilinca Tomoroveanu, Ioana Bulcă, Cezara Dafinescu, Tania Filip, Constantin Dinulescu, Marian Râlea, Răzvan Popa, Valentin Teodosiu, Andrei Duban, Constantin Răşchitor, Andrei Ionescu, Gabriel Dănciulescu, George Ulmeni.
Regia TV : Onoriu Boştină
Asistenţa tehnică : ing.Ioana Vascan
Sunetul : Marian Vlăsceanu
Regia de montaj : Marga Niţă
Scenografia : Carmen şi Gheorghe Raşovski
Operator şef : Laurenţiu Popescu
Redactor : Ioana Prodan
Regia artistică : Silviu Jicman
Program de difuzare:
TVR Internațional, vineri, 3 august , ora 23:00 şi sâmbătă, 4 august, 16:00
TVR 3, duminică 5 august, ora 20:00
Teatrul Național de Televiziune este un proiect Casa de Producție TVR, difuzat pe canalele TVR
Producător coordonator: DEMETER András István