Un studiu publicat de American Journal of Clinical Nutrition (AJCN) dezvăluie faptul că Galaxy Watch ar putea contribui la prevenirea sau reducerea obezității. Studiul a constatat că dispozitivele Galaxy Watch măsoară cu acuratețe compoziția corporală a utilizatorului, cu o precizie comparabilă cu rezultatele de laborator realizate de Universitatea de Stat din Louisiana, Centrul de Cercetare Biomedicală Pennington și Centrul de Cancer al Universității din Hawaii.
Studiul reconfirmă angajamentul smartwatch-urilor de a contribui la prevenirea sau reducerea obezității, o afecțiune care este responsabilă pentru aproximativ 60% din decesele cauzate de boli cardiovasculare.[1, 2]
O trecere în revistă a studiului
O echipă de cercetare alcătuită din reprezentanți de la Universitatea de Stat din Louisiana, Centrul de Cercetare Biomedicală Pennington și Centrul de Cancer al Universității din Hawaii a efectuat un studiu pentru a evalua acuratețea datelor despre compoziția corporală colectate de ceasurile inteligente.
Studiul a comparat măsurătorile compoziției corporale efectuate de senzorul de analiză a impedanței bioelectrice (BIA) de pe Galaxy Watch4 cu o procedură clinică care implică scanarea cu absorbție de raze X (DXA) cu energie duală și o analiză duplicată de laborator a impedanței bioelectrice octapolare.
Rezultatele au demonstrat că măsurarea BIA de pe Galaxy Watch a avut o corelație între 97-98% cu cele două dispozitive de referință privind masa fără grăsimi, masa de grăsime, masa musculară scheletică, rata metabolică bazală și apa corporală totală[3]. Rezultatele studiului arată că datele de la un dispozitiv de bioimpedanță purtabil (smartwatch-ul) pot ajuta utilizatorii să-și monitorizeze compoziția corporală și să-și îmbunătățească sănătatea prin schimbarea dietei și a programului de fitness.
De asemenea, studiul arată că Galaxy Watch poate ajuta utilizatorii să aibă un tablou mai precis asupra sănătății lor. Precizia datelor înseamnă că utilizatorii pot face ajustări în ceea ce privește propriul comportament chiar și atunci când testele clinice nu le sunt la îndemână. Acest lucru permite utilizatorilor să își monitorizeze mai bine sănătatea acasă (între intervențiile medicale), atunci când călătoresc sau când lucrează de la distanță, unde nu au posibilitatea unor alte evaluări.
Obezitatea – o problemă critică de sănătate
Obezitatea a devenit din ce în ce mai mult o povară globală și reprezintă aproximativ 60% din decesele cauzate de boli cardiovasculare.[4] Considerată o boală cronică, obezitatea se dezvoltă în timp din cauza supranutriției și a lipsei de activitate fizică. Pierderea în greutate, chiar și la începutul drumului către obezitate, poate preveni sau inversa riscurile pentru sănătate. Aceste descoperiri arată necesitatea de a sprijini gestionarea eficientă a greutății pentru a reduce obezitatea.
Auto-monitorizarea, în special prin accesul la datele furnizate de smartwatch, ajută la conștientizarea de sine și vizibilitatea asupra tiparelor de comportament, producând o creștere a activității fizice la aproape 60% dintre utilizatori. În plus, aceste instrumente de auto-monitorizare puse la dispoziție de smartwatch arată că utilizatorii au rezultate vizibile pe termen lung, inclusiv pierderea în greutate.
Studiul a constatat, de asemenea, că smartwatch-urile au redus sedentarismul cu o medie de 68 de minute în comparație cu controalele, în timp ce o meta-analiză a efectelor trackerelor de activitate de pe smartwatch a arătat o creștere de peste 2500 de pași zilnici.
Cum măsoară Galaxy Watch compoziția corporală?
Avantajul Galaxy Watch este capacitatea sa de a măsura și BIA, versus doar BMI. Analiza impedanței bioelectrice (BIA) oferă o imagine mai holistică asupra sănătății. Aceasta descompune metrici personali cheie, cum ar fi mușchiul scheletic, rata metabolică bazală, apa din corp și procentul de grăsime corporală, pentru o perspectivă mai aprofundată asupra corpului și a sănătății fizice. BIA se măsoară de obicei la sala de sport sau la clinici folosind echipamente specializate, dar acum este accesibilă pe Galaxy Watch, chiar la încheietura mâinii. Indiferent dacă încerci să slăbești, să-ți crești masa musculară sau să-ți accelerezi metabolismul, BIA este o modalitate precisă, simplă și convenabilă de a verifica și urmări progresul.
Este ușor să verificați compoziția corpului (BIA) și pe Galaxy Watch. Senzorul BIA de pe Galaxy Watch4 și Galaxy Watch5 permite utilizatorilor să măsoare BIA cu ajutorul celor patru electrozi de care dispune – doi pe spate și doi pe butoanele laterale. Pentru a finaliza o citire, utilizatorii trebuie să țină apăsate butoanele laterale ale ceasului. Apoi, în aproximativ 15 secunde, senzorul ceasului captează 2.400 date.
Pentru a optimiza acuratețea compoziției corporale măsurați:
- la aceeași oră a zilei
- pe stomacul gol
- după ce mergeți la baie
- în afara perioadei de menstruație
- înainte de a face activități care determină creșterea temperaturii corpului, cum ar fi exercițiile fizice, dușurile sau mersul la saună
- după îndepărtarea obiectelor metalice, cum ar fi bijuteriile.
[1] Colaboratori GO. Efectele excesului de greutate și obezității asupra sănătății în 195 de țări la persoanele de peste 25 de ani. N Engl J Med 2017;377(1):13–27.
[2] Abdullah A, Wolfe R, Stoelwinder JU, De Courten M, Stevenson C, Walls HL și colab. Numărul de ani trăiți cu obezitate și riscul de mortalitate pentru toate cauzele și cauza-specifică. Int J Epidemiol 2011;40(4):985–96.
[3] Sarma S, Sockalingam S, Dash S. Obezitatea ca boală multisistem: Tendințe în ratele de obezitate și complicațiile legate de obezitate. Diabetes Obes Metab 2021;23(S1):3–16.
[4] Barakat C, Pearson J, Escalante G, Campbell B, De Souza EO. Recompunerea corpului: persoanele antrenate pot construi mușchi și pot pierde grăsime în același timp? Strength Cond J 2020;42(5):7–21.